貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
最方便係買貓用預拌粉,上網 search下牌子,溝齊曬營養,準備剩肉就得,但無入口香港要自己上網買或揾人訂

你如果無比內臟就要另外加維他命A,B,D,E, 除左鈣重有其他礦物質,骨粉會好過純鈣粉,牌子方面人食用即可,主要係你要知每粒更克有幾多分量,不能加過量(其實咁樣都幾難計,通常準備埋內臟會好過加營養粉,內臟佔全部分量10%)

魚油同益生菌對貓有益,未必日日食,一星期數次。本身有病患就日日食
酵母粉?點解要落?
睇本書講係天然調味令貓食多啲
因為我隻大貓由細到大都食好少野偏瘦,想佢食多啲
頭大大布偶但係得4kg重
睇佢本書食譜,會落雞肝
淺藍係消化酵素+益生菌,兩溝不嬲貴因爲另外買消化酵素都百幾,益生菌數量少啲
深藍係剩益生菌,數量同菌種都多

如果你隻貓腸胃好差,主要食乾糧,而又想方便,可買淺藍
如果唔係買深藍就得,益菌多好多,有需要先另外買消化酵素(其他牌子分別唔大)正常唔係食高碳水乾糧,或有胰臟炎,老貓消化能力弱,否則好少需要食消化酵素
明明明明白
我買平啲果隻啦
我煮雞脾肉雞蛋雞肝 再落營養品
其實都係照搬本書既食譜
每一匙有3g,鈣有 3g×33% =0.99g / 990mg
如果你只需要250mg鈣,只需加少於1/3匙
岩即係我冇理解錯,多謝

其實中午已經落左訂
呢個會好過之前一粒小食,小食粒雖然有有鈣而life extension無,但由於分量太少,都係要額外加鈣粉
已經買左呢隻
好彩買岩
係咪bragg 嗰款營養酵母
我有買,3隻貓加左唔食,所以好懷疑功效,變左自己食,反而脫水肉粒肉鬆呢啲無乜貓抗拒曬喺糧上面
大手筆
比鮮牛肉雞肉雞蛋內臟同有質素既乾貓糧佢食

其實只要買海藻鈣粉牛磺酸同魚油就可以
唔大啦計返每日都係幾蚊之嘛
最貴係益生菌
想問下一個半月貓貓食到貓糧未
想問下第2果款 Canidae 啱唔啱幼貓食?
我想問依啲係唔係算必需品??
因為我依家隻貓食開黑酵母+lysine
依家食緊core 原味都一排
因為平靚正
個陣搵好多都貴過core
有無牙?穩陣嘅去到2個月先
不過咁細個無貓奶飲要多注意腸胃健康
2-3條剪碎撈糧食,如個係甩毛季節一星期幾次
平常日子1-2次都可以,如果你隻貓好鐘意奶毛就比密啲
呢個我個人唔會考慮
大部分都係好高碳水化合物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞