貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
問多樣想問下大家蒸雞柳比主子食會唔會加d 營養粉落去?想買隻mix 既 for 蒸雞柳用,有冇介紹
求幫
照顧得唔好就唔好信佢,再唔係應該可以驗血check下有無抗體
主要食naturea lands cat and kitten個表a-,日日會比會比貓食6分1大鑵既kakato溝水,洗唔洗再轉好d
想睇睇有無主食鑵轉,個表d鑵無分grade
最近公司附近見到隻流浪貓
見佢有啲瘦想買啲罐罐比佢食
但我唔知道有無人餵緊佢
同埋摸佢既時候 見佢身上有一點點白色
佢好嗲 唔知係唔係肚餓
想問呢個情況好唔好買野比佢食同埋有咩罐罐推介
屋企隻公主黎左三個星期
淨食濕糧,比乾糧佢食聞兩下就走人
平時如果食飽佢會用手仔撥兩下行開
但係乾糧佢連撥都唔撥 好似直情唔當佢係食物咁
試過出街十個鐘左右番黎兜乾糧完封不動係度
但係就係咁喵要食飯
試過五六隻乾糧 手餵都唔掂粒乾糧

頭都爆埋 點先可以引佢食乾糧
心急人上

見到天下貓貓有3罐依隻試食,肥美絲點睇? 圖係火雞味
推 我都有同類型問題
浪浪需要愛
個排腸胃好返啲就到眼皮、下巴生癬。醫生話佢太細開唔到藥,太近咀開唔到藥膏。有兩日胃口差,醫生開左Hill’s a/d罐罐同RC處方奶粉佢又食晒

見佢好啲我買左Little big paw佢食,加左小小Dr mercola益生菌落肉醬一齊食,但佢又變屙返軟,軟到好似水咁。夠竟係咩問題。。。係咪適應緊。肉醬開頭餵無加益生菌都未軟
請問meowing heads好唔好?
食過fromm, oven baked, thrive
佢食得好急成日會嘔
轉左meowing head就改善左
想一箱咁買既話邊個網會平D?
如果全濕糧就唔使加
本身唔可以加太多水喺濕糧,會影響消化
重有食乾糧嘅就加40ml以下水已經好夠
梨型蟲唔使食咩處方糧啦隻貓身體健康就唔會翻發,食得健康加埋益生菌呀,魚油呢啲輔助就ok
我都有隻貓係有過梨型蟲,而家食緊生肉

唔夠水唔會令大便灰白,夠不夠水分係睇屙幾多尿,每日基本要有3督大。最好當然係全濕半濕係慳錢做法,如果負擔到就全濕糧
Dr mercola ,菌種同菌量都好多
呢個有啲難度要同醫生傾好啲
而且可以驗血睇吓身體重有冇抗體,無嘅即係無打過針
無卡拉膠,無k3,低碳,非魚肉
達標就可以揀,好多選擇

揀擇啲就買無膠質嗰啲如aatu, canagan, instant,k9, thrive等等,成分都list曬出嚟
餵飽佢梗係好啦
罐頭主食罐好啲,夠營養,但唔知隻浪浪係咪食開重口味嘢,個標寫左主食罐嗰啲就得,唔使買到好貴,如果試左雞肉唔食,就試牛羊呢啲紅肉,再唔得多數食慣重口味,要食魚肉,平價主食罐有fussie cat金罐,animonda carny
濕糧食緊邊啲?
如果係正常嘅主食罐,比佢繼續食都好,反正乾糧無乜益要迫佢食乾糧唯有餓佢,如果佢唔係硬頸嘅,餓2日應該肯食,硬頸嘅試下撈少少濕糧,等佢習慣食
就咁睇成分好多係內臟,肌肉少,呢類糧多數因為慳成本貓係食內臟,亦都有益,只係好少以食內臟為主,所以唔好長期單一食就無乜大問題
益生菌唔會即時見效,長遠嚟計係儲多啲益菌喺腸道消化食物,等小腸容易吸收營養
佢屙軟會唔會好唔舒服?如果食玩正常就無需擔心
佢唔係無穀,可能你隻貓消化到米飯,但食唔慣豆薯(無穀唔用穀物,改用豆薯代替)
我自己麻麻哋有穀糧而且佢本身都等高碳水,唔好長期食都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞