貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
上網搵 我岩岩買11lb都480蚊
原來我睇錯
我以為293係11磅
我呢款好似係資料庫見唔到既
多謝介紹呢本書呀!!!
獲益良多!!!
Hi~想問下如果 貓貓有尿道問題(已復發2次)
無結石,醫生堅持淨係可以食 處方 糧

但我覺得 長期食處方糧 唔係一件好事
覺得要加濕糧比佢, 增加佢水份吸收
我會 南瓜雞肉蝦 打爛

有無同行人有經驗?
Or 邊隻糧佢岩食
想問下
我屋企隻貓唔知點解,唔多鍾意食wellness core 個隻形狀貓糧
其他牌子同一樣既形狀佢又係唔食
到底係牙有問題,定佢唔多鍾意個形狀?
但係宜家餵緊Meowing Heads佢又食得好開心,我差唔要轉糧,有無其他唔係wellness既形狀既糧可以推介下
抱歉有啲長
麻煩晒肥美絲
4個月美短食緊wellnesscore幼貓糧+thrive幼貓罐+nature's variety幼貓罐+鮮食
一食罐就有少少軟便,正常嗎?
我貓有食開intinct 架 佢痾既便便都好靚
幾好的!
準備接5個月貓b回家
大家有咩罐罐推薦呀
Thrive canagan k9 汪喵 instinct都唔錯
愛協領養左兩隻貓仔 三個月大
早晚各一次罐 kakato 170g 四分一(一隻)
中間再放豆

想問下咁餵得啱唔啱?
開左既罐可以放雪櫃幾耐?
Spca推介kakato因為水夠多,但我google完聽講話太咸

本身係愛協買得幾罐,依家要補貨
換邊款好?佢地鐘意食魚多過雞
我想佢地比例上食豆多過罐,有無方法可以轉?
因為愛協話佢地鍾意食罐多過豆
想問下ciao果個牙膏型嘅吞拿魚肉醬化毛膏會唔會唔好比貓貓食?
食罐好過食乾糧喎,再好既乾糧都唔及普通既罐罐
不過kakato係副食罐,長食會唔夠營養
食得太多魚味會易上癮同可能有重金屬問題,特別係tuna
最好比返其他肉

呢款都係副食?

轉罐洗唔洗溝返Kakato先?
我隻貓雞肉味就唔食 雞+魚就食

有咩牌子推介
係副罐呀
可能食慣左魚味

可以睇下個excel呀,有平有貴
Mousse 罐黎講
Aatu 汪喵 k9 carny 果d都ok
汪喵有幼貓罐可以試下
可以每次分2次食,相隔一個鐘左右
成分唔算差,但營養素唔係好齊咁,至少無B雜,呢個對貓好緊要,雖然佢講明主食罐,盡量都唔好單獨食呢個牌子,間中食
脂肪肝唔可以低蛋白會令情況惡化,因為脂肪肝成因係營養不良,飢餓,缺乏蛋白質等由於唔夠蛋白質,令身體自動將體內大量脂肪分解送去肝臟,轉化做能量,導致脂肪積存喺肝臟⋯⋯

要優質蛋白質,適量脂肪同低碳水,所以罐頭係好適合,記得貓要每日食到足夠分量。excel分頁「常見疾病」有詳細解釋
敏感應該係某種肉類蛋白質導致,係咪長期食某一種肉?
普通主食罐就可以
一定要夠水分,就咁睇你個自制鮮食只係副食,每星期唔多過3餐都ok
食完要轉
高碳水,極低脂,營養比例麻麻,同全魚肉好傷腎,因為重金屬問題解決唔到
盡量食陸地肉會好啲
我仲買左11lb 如果黃色包裝 雞肉果隻點?
要咩形狀嘅糧?乾糧可以喺grade A上揀,唔要魚肉
但形狀就要續個牌子research
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞