貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
乾糧罐頭生肉都有,如果有新出牌子無加到請講低

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing

未絕育幼貓基本3餐以上,你可以早少少起身餵一餐濕,出門前放幾粒乾,收工再餵,如你係夜訓可以第三餐放喺宵夜

奶方面,肯食固體可以唔使再餵,餵完呢罐唔使再買

南瓜唔好比住,佢太細個要食肉嚟成長,未有毛球問題,食得太多纖維會影響維他命吸收

另外佢太細個斷奶,可以額外比益菌同佢腸胃養多啲好菌,屎正常唔使成日食,一星期幾次。魚油都係,一次你比1/3到半粒就夠,多啲EPA,DHA對佢發展有益
三個月大食wellness core定complete health好?
隻貓突然瘦左好多. 想買D 罐頭俾佢.
Wellness core 95% 食唔食得過? 1日 1 罐 分3餐
爬左上個post 見話orijen有重金屬問題
主子呢排好似食厭左隻糧
諗住轉過隻
Oven-Baked無殼雞肉見成分都好平衡
價錢又ok
諗住試轉呢隻
可唔可以比啲意見或者其他選擇
新手之前唔知原來有主食罐同小食罐依樣嘢
買左applaws 罐頭當主食罐俾貓貓食
然後佢食親都痾軟便 同埋個人無乜精神咁
因為我自從見到你po 就開始
淨餵乾糧無餵濕糧大約一個禮拜到
唔知係咪搞到佢脫水定點
sor for 1999
我果隻食緊core
有冇人知MonPetit 醬煮香汁三文魚點樣
做副食罐既話

順便想問下副食罐比佢既timing 係點好驚佢食食下當左係主食,就唔肯食其他
始終搞唔清wellness core同complete health有咩分別
Core,comeplete好多有穀物同碳水化合物高
正常肉醬主食罐,只係wellness 罐頭普遍多膠質(有部分有卡拉膠最好唔好揀)所以好少推薦
以95%雞肉為例,雖然都有兩種膠,但至少無卡拉膠,可以試

大罐肉醬一罐基本都夠一日分量,貓貓食到可以比多啲

突然瘦係因為食少左定點?如果食量正常但瘦左要睇醫生
OB無穀雞肉都唔錯
其他牌子大至上喺grade A以上都唔會差得去邊
因為揀糧以無穀低碳為主
同日常飲食上要注意水分吸收
最貴嘅乾糧都唔及普通罐頭好

不過要留意某啲可能有k3就唔揀(如少部分instant 乾糧改版後依然有)
以前

依加

食量又正常, 日日都跑黎跑去(豹貓). 唔覺佢唔開心. 所以諗住俾佢食足一個月睇下會唔會肥番.

用依加情況睇醫生又好似幫唔到d乜. 做多驗下有冇寄生蟲果d.
你可以買主食罐,唔好因爲無applaws 就唔比,身體脫水好多病會跟住嚟

有人會用少量副食罐溝大量水當湯汁喺餐與餐之間比貓飲,有肉味水貓都鐘意,呢個都係慳錢方法

長遠嚟講直接喺食物吸收水分係最好
副食罐盡量食翻家禽肉,唔好食魚
太鮮味貓會易上癮變得挑食

可以比少少溝多啲水當湯汁
就咁食就喺餐與餐之間當小食咁比,佔全日分量不多於20%就無乜影響,比得太多就驚磷太高鈣不足而影響鈣磷平衡
就咁睇似流失肌肉,你之前比開咩貓貓食?
蛋白質生成肌肉,以前肥可能係碳水積聚成嘅脂肪,本身肌肉質量唔多,當貓年紀大,蛋白質吸收率會下降,肌肉流失情況就會嚴重左
如果係呢個情況通常食翻多啲肉會有改善
即係無分別?
thanks 肥美絲
一直都係乾糧, Wellness Core 雞肉味.
佢都係1歲幾多d. 應該唔係年紀大掛

所以俾番 罐頭佢食會好d
一星期都有餵兩次副食罐
就咁開次次食都嘔
家陣我會用食水沖兩次水先比佢食就冇事
主子平日都肯飲水
唔該晒絲打
咁啲applaws 罐唯有溝水當湯汁俾佢飲
另外再買過啲主食罐
想問下2個半月貓仔係唔係都可以試下轉糧?
我今日溝左好少新糧比佢,跟住就痾軟便
想問下點睇monpetit罐?

Execel啲罐罐 2隻貓大左都係食左一啖就走

早排去日本見買左幾罐monpetit佢地食晒

想試下轉呢隻o唔ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞