貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
同埋隻貓瘦到飛起
想谷肥佢餵邊隻罐罐好?
謝謝大家
請問貓減肥糧有無邊隻好?獸醫開左hill's r/d 但好似無咩用 同埋hill's 一向好多人話唔太好 定係全濕糧算?(但佢地食慣kakato is not 主食糧, 唔請食其他了)
肥美絲 想問下Stella & Chewy's Raw Coated Baked Kibble 無穀物凍乾外層全貓乾糧 - 放養雞配方,呢隻糧o唔ok? 因為之前送左試食裝,兩隻主子好鍾意食

兩隻主子而家長食wellness core乾糧加隔日餵主食鑵, 每三個月會買一包其他牌子既乾糧溝wellness core咁食,咁食法其實o唔ok? 同乾糧我都係買雞肉味多,係唔係要間中轉魚味會好d?
肥美絲你好呀!
我想問下怪獸部落既貓族「野味」主食罐既罐罐評價如何?
如果相比汪喵 邊隻會好d??
兩樣都無做
驗到有蟲先食,針只打頭三針
你間中先比罐係基於咩原因?如果係價錢問題就揀core乾糧,剩低嘅錢買多啲罐(thrive乾貴過core好多)
喺咩情況下濕糧都好過乾糧

魚真係少食啦,做得貓糧嘅魚唔會係靚同條條都通過重金屬測試轉食雞就睇你貓反應,食慣魚嘅貓係難食番家禽,但要為長遠健康著想,努力同佢轉

罐頭有分大網,一般細罐有70-85g為之一餐,thrive 只有細,core罐有大細,大罐平啲,但一隻貓食唔曬要放雪櫃,未必隻隻貓鍾意雪過嘅肉,如果貓唔肯,就買番細罐,多貓家庭梗係買大

你由高碳水乾糧轉去低碳都會屙,少食罐都會,通常都係keep住食益生菌打好個底就無嘢
濕糧買細罐裝係一餐一罐,約70-85g
直接轉就得,可以食定益生菌打底
肥美絲各位奴才有野想請教

呢排屋企兩隻貓突然食得少左,平時都兩餐全清。

大貓 ( 岩岩四歲無耐)
hills digestive care -> instinct chicken( 最近換)
細貓(岩岩一歲無耐)
Wellness core chicken -> instinct chicken (最近換)無transaction 時間, 直接換 -> 換番wellness core chicken (因為d 便便突然變得好乾一㩒就碎變粉, 同埋偏白),但胃口都係無之前咁好

大貓係咪因為instinct 營養相對豐富?所以會食少左?
細貓係咪過左成長階段所以會食少左?定係咁樣轉黎轉去令到佢適應唔到?
洋車前子好多牌子都ok,我無特別推介,只係用緊iHerb 買嗰隻source naturals 一大罐平平地

老貓唔長肉主要睇糧嘅蛋白質含量,健康貓低過35%就開始肌肉流失,老貓消化能力變差,變相要更多蛋白質

消化酵素主要係幫助正確消化,以便長肉,尤其年紀大左胰臟分泌酵素能力降低,益生菌就幫助腸道健康,兩個都有需要,你可以每餐食一種,至於有刺激就未聽過
細罐裝濕糧要一餐一罐啊,食得太多了
話k9同canagan多味精有無聽錯

肉醬罐脂肪高,卡路里多正常會食肥啲,不過要睇貓本身消化能力好唔好
肥主因係放題同高碳水化合物
所以最健康減肥方法係食濕糧,無得放題,定時定候食,而且碳水低

用乾糧減差啲,盡量揀高蛋白,中等脂肪同低碳水,同規定每日食量,食佢體重建議分量嘅8成左右

但長遠真係同佢轉主食罐啦,無話唔肯食嘅,係要時間適應
早幾日都有巴打問過好多人有興趣
成分大同小異,就咁營養比例碳水化合物有啲高,主要係脂肪低拉高左碳水,脂肪只有16%左右,有20%以上會好啲。整體上唔太差,食開乾糧就當多個選擇

如果你會轉其他乾糧,轉曬佢比較好,唔好溝舊糧,除咗喺轉糧嗰陣。轉量目的係避免長時間食同一食物而引致敏感。除左雞,可以食火雞,鴨,鹿,兔,牛等等,唔會揀魚啊
腸胃發過炎好菌都無曬,食多啲益生菌養多啲好菌

食4罐都幾多下,但佢肯食嘅都唔大問題,一定好過無胃口食嘢
睇ppt八番嚟係有人離開汪喵自組新公司,所以就咁睇成分係好似,無話邊個好啲
你平時餵幾多乾糧?正常一日2餐,乾糧30-40g,濕糧75-100g
40g一餐濕糧食唔曬有啲奇怪
大便灰白有機會腸道菌叢唔平衡,發炎,唔能夠正確消化食物,正常轉糧要有過度期等腸胃習慣
你比多啲益生菌食睇下有無改善先

轉食其他糧可能唔慣,食少左,慢慢睇下會唔會食番正常分量,如果無影響體重都無乜嘢。但大貓因咩原因食digestive care?如果本身貓有特別需要,你額外比啲消化酵素同魚油,等佢消化食物容易啲同消炎
大貓食2餐就得啦唔會餓親,不過你餵開4餐,慢慢轉成3餐先,等習慣左先轉2餐

唔怪之得你隻貓食咁少濕糧,3餐乾糧本身都算多,重有餐濕糧做宵夜
依家有日日比益生菌,咁飲唔夠水係咪都會有相同情況?其實比較理想會係半濕半乾咁餵?

大貓之前因為有梨形蟲所以食過一排digestive care, 但後尾有fd 比左d instinct 試,發覺佢好鐘意食所以諗住轉,食完之後便便都靚左,之前比較爛同間唔中有血。 不過so far 佢都keep 住5.5 kg, 但睇番instruction 佢應該唔達要求
好嘅 有冇邊隻益生菌推薦
佢肯食架 次次都清得曬
可能因為係黃貓嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞