貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
唔好意思 我係澳洲住同埋買 所以唔太清楚香港有冇
係外國真好多咁多選擇 anyway 唔該晒
新手養貓留名
報告下怪獸部落嘅罐先
個質地比汪貓軟 冇咁硬
加小啲水都可以
而且有2種肉同1種肉
主子今日食咗鱉肉
秒清

不過營養比例上比汪貓差小小
不過都係好少所以成貓唔洗理
我主子仲成長期所以我自己會再加鈣同牛磺酸同小小洋車前粉
可以中和下主子食厭咗汪貓
咁只會不斷浪費罐喎佢知夜晚喪叫就有得食重會睬你食罐咩,貓好醒
食罐頭都係咁?
分隔嗰陣比啲帶有貓仔氣味嘅嘢喺貓女附近或訓覺地方,等佢習慣左仔嘅味先,要時間適應㗎,年紀越大越要耐性
我兩隻貓女5個月已絕左(愛協睇重量,夠2.5kg就得)keep住2餐到而家3歲幾了,絕咗育代謝都會低咗,唔需要太多食物

肉要食多啲款,除咗雞好多紅肉都有益,不過唔係肉絲質地,但普遍會多omega3,對發育好
Fussie cat 纖維高,過量纖維通常係便秘主因,會增加屎量同氣脹,屎會越嚟越硬
加上而家腸胃炎,食肉絲罐呢啲成分簡單又多水低纖低碳,消化上易過乾糧,減輕腸胃負擔

個長遠都要飲多啲水,避開高纖糧,適量比水溶性纖維如洋車前子,水溶性纖維遇水變凝膠,保持大便濕潤同時有助排毛
腸多壞菌,食多啲益生菌可以改善
唔一定,佢食到就得,太多水會影響消化,加上成肚水重點食夠肉連營養都吸收唔夠

佢有飲水既我見...不過唔知算多定少
準備養2隻貓 9月出世 想問問有乜糧推介 同有乜要注意
同埋出去買貓沙盆 貓沙貓糧 個d有乜邊間推介
如果唔係都係出旺角買
剩係想買一包 有無人想夾買
搵過最平都係呢間

rc不了
個份量應該俾幾多好買咗Dr Mercola
低磷腎貓糧除咗divine duos 仲有冇選擇
我早晚開罐都會至少加多30ml水
正常餐餐罐唔再自己飲水都無可能得一督,睇睇會唔會屙左喺其他地方,樂觀啲諗就當佢未習慣新屋,食唔多吸收唔夠水分先咁
本身budget 應唔應付到全濕糧?大概800蚊一隻一個月
乾糧嘅話睇左表grade A以上大部分都無乜問題,蛋白質夠多,低碳

有能力盡量安排一餐濕食,半濕食都慳唔少。身體脫水最易引起尿石問題,單係導尿手術萬幾以上重未計後續治療費用
佢有寫㗎,保健用同治療用嘅分量都有寫,用內附嘅匙羹,印象中半匙至一匙每日
我見過人加一倍成碗湯咁幼貓盡量以吸收營養為主,治唔使加太多,加上你全濕餵唔使加水都夠啊因無咗乾糧倒抽身體水分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞