貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
未驗過尿就話腎有事好難理解加上而家有個可以驗前期腎病嘅SDMA測試,有懷疑同擔心直接驗呢個重好,不過係貴嘅,唔驗都至少驗下尿先

crea/bun略高喺生肉界好常見,你search多啲餵生肉嘅家長分享就會知(可以去fb谷自制貓生食討論區,成日都有關生肉同血檢問題)

全乾糧短期內梗係可以改變數值啦,低蛋白飲食喺腎無咩事前提下crea唔會特別高,因為個基礎係建基於長期餵乾糧嘅貓只係長遠睇唔到有咩益處
佢係風乾,但佢原料都係生肉
之前某post講過生肉同乾糧/唔好一齊餵怕影響消化
我隻貓之前有輪keep住大便有血所以有留意,我估係有啲關係
我貓4個月 依加Rc kitten+ wellness core幼貓 然後日日都蒸一條雞比佢
佢都好大食 唔會話食左雞就唔食糧
想問下咁樣營養夠唔夠?
用罐罐代替雞會唔會好啲?
唔該曬
請問貓腸胃敏感有邊隻貓糧同罐頭推介?thanks
肥美絲 新手好多問題想問
貓貓依家2個零月,返黎頭兩日有沖KMR 2nd step奶粉佢飲。寵物店介紹Nature’s Protection淺藍色kitten食既話係天然糧。

但貓貓凍親睇醫生話佢貓流感,眼發炎,耳蚤等出左抗生素抗病毒流鼻水既藥佢食。開始屙軟便,聽醫生講停抗生素、我停左奶都無改善,仲屙得好水。不過佢好精靈好貪玩好嗲人。

追完po諗住買益生菌,同埋考慮轉core糧,買主食罐,想睇下仲有無咩補充?謝謝
好似令佢好唔舒服 成星期便便愈屙愈軟,無力感好重
唔好話我知你係唔加水咁餵脫水生肉糧因爲佢嘅含水量重少過普通乾糧,更加易抽乾身體水分。已經講過好多次腎係因為脫水先會出現問題,所以強烈建議有錢就要比濕食,脫水生肉糧只係方便儲存,極度唔鼓勵唔加水還完成肉醬就咁乾食

尿石主因都係身體脫水,如果係某啲品種貓就可能遺傳基因問題易生石,咁就要注意礦物質唔好吸收太多
我有加水啊
我收返我講既野先
虛驚一場 今日驗左尿+sdma 完全無事
係其中一隻膀肛有少少石
咁好難講,如果屎係成型咁就無問題
如果偏瘦可以試下消化酵素,幫助分解食物成簡單分子,令身體更容易吸收
另外如果腸道多好菌少壞菌都可以幫助吸收營養,所以食益生菌都有啲用
呢啲真係無得迫唯有放多啲心思喺舊貓上,令佢唔會因爲失寵而嬲新貓
可以嘅話主食罐有齊營養會好過單食蒸雞,尤其係貓仔需要好多營養生長
唔該哂。想請問個報告係咁,見係RBC, HGB, RDW都好高睇解釋係紅血球增多但又係貧血咁奇怪?
CREA都好高肌肉代謝物

咁嘅數字係腎病?

唔該哂

要揾出咩原因導致腸胃唔好,醫好佢,而唔係唔理佢
腸胃敏感係一個好籠統講法,如果只係好簡單嘅腸道太多壞菌,keep住食益生菌就有改善
如果係身體製造唔夠消化酵素去消化食物(如胰臟有事),可以食消化酵素,同時避免食過度加工食品,如乾糧
其他原因重有蟲,細菌/病毒,藥物,身體有病,癌症,IBD,對某食物不耐受,對某蛋白質敏感等,你睇左excel表中有講腸胃問題嘅介紹先,收窄範圍咁揾原因,再對症下藥
抗生素好毒,腸道所有菌都殺曬,無左益菌消化唔到食物,最緊要食益生菌幫佢增加腸道益菌,否則有排屙,如果再加上本身好病你預要個幾月慢慢調理。除左加入糧,重可以溝少少水用針筒餵,屙會流失水分,盡量同佢補水

你亦可以加啲洋車前子粉喺濕糧上,吸收大便水分,無屙到咁水

食物方面以濕食為主,乾糧比較難消化,可能加重腸胃負擔。主食罐可以考慮肉絲,脂肪無咁高,清淡啲

另外魚油有豐富omega3,有消炎作用,身體有炎症食就啱
自己嚇自己
少少石要注意水分啊
同埋你留意下,汪喵礦物質含量少過core,呢段時間盡量用汪喵代替會好啲,限制礦物質吸收同時增加水分
如果醫生比處方溶石,食罐頭會好啲
琴日覆診醫生開左止屙+益生菌,另外食3日杜蟲。佢話依家唔好轉糧,新既野貓貓腸胃又要重新適應。如果我沖返奶佢飲會唔會好啲?慢慢再小小新舊糧溝。。。
覺得佢心情好似有啲差,食野比前幾日小左

唔該晒
lm
我隻衰布布唔肯食濕糧
宜家一歲半,細果陣乜濕糧都食,可能屋企人成日比乾乾同零食佢搞到偏食
之前比開K9,兩個月前食厭左,跟住轉AATU,前排又唔食,岩岩買左lily kitchen同汪喵都唔食
想佢食番濕糧係咪狠心d要斷食?驚搞到脂肪肝
想請問一年一度貓貓身體檢查需要包含啲咩項目?大約幾多錢係合理?
之前問過一間身體檢查包括啲咩項目佢答唔出
貓貓未夠2歲,打齊針,平時食生肉但係有時會嘔或者好似咳咁(冇野嘔出嚟),但係除此之外都好健康。有少少擔心所以想做個詳細啲嘅身體檢查
想問下大家如果䦕封左嘅益生菌同消化酵素放雪櫃會擺幾耐?

我䦕左盒Dr Mercola唔知可以keep幾耐
比幼貓食開既wellness core 幼貓糧無哂貨
仲有無其他牌子推介下?
我都係呀,最後買返core普通原味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞