貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
想問下,屋企貓貓一隻7歲一隻8歲,都肥,平日屋企人買超市D貓糧,想幫貓貓轉糧,睇個表買,肥貓食高蛋白質 OK嗎,幾多%比較好,有冇減肥心得
其實想俾去旅行俾佢食幾日咋。去完旅行俾返HM
放長糧 餓下佢應該會食?
或者轉第二隻糧
我個隻rc轉wellness core又係唔食
之後我轉wellness complete health 佢好鍾意食
轉左糧之後生肉生得好快 7個月已經7磅
成個波咁
有咩online shop買罐頭好介紹
A-Pets
啲罐頭通常都比出面平
夠300蚊就free shipping
加左益生菌了,另外我想問下,貓仔腰兩側凹入去咁係咪要轉糧呀,我全餵thrive 幼貓罐,洗唔洗餵乾糧

有凹係正常
佢1或2....
[url][/url]
蒸雞無加supplements 都唔夠營養㗎
最好買翻主食罐,肉絲罐可試下thrive, canagan
Carny 內臟多,味濃可能唔鍾意,試多幾款牌子

食得急係會嘔,可以分幾次餵
幼貓小食多餐比較好
食濕糧可以解決飲水問題
否則要針筒灌水
靠佢自己飲唔夠每日個量

有啲人會買水機,如果用左隻貓每日都屙唔到3大督尿以上都無用
身形好正常喎
Thrive食幾多罐一日?
唔記得問,食咩牌子益生菌同幾耐?
有無驗過大便?
驚有蟲,咁就點食益菌都無用而且會不吸收營養
3-6個月左右
可以揀多2-3個牌子,肉源都要轉
如今次食雞,下次食鴨,再下次鹿咁
減肥最健康方法係食罐頭記得揀主食罐
碳水化合物係令肉食動物主要原因

高蛋白質糧無問題,但身體脫水咁食高蛋白質糧就唔好,會加重腎負擔,你無方法令貓主動飲水,又唔可以每日比到一餐罐頭補水,就要用針筒餵

尤其貓步入中老年,長期食乾糧會令腎功能急劇衰退

PS我好耐之前隻貓又係食超市糧,7-8歲嗰年腎衰竭走左⋯⋯可以嘅話帶貓貓驗全血睇睇身體狀況,當我發現佢唔掂之前係一啲病徵都無,貓係好忍得
一罐半度

大便冇蟲,係軟咁
點解會覺得b糧ok碳水化合物超曬標

Fussie 都好高一定要2簡一就fussie
呢隻得一隻菌唔夠,主要係消化酵素幫助消化用
如果係腸多壞菌造成爛屎係無幫助
我自己用開dr mercola,你睇成分就知分別,菌種多好多
另外平平地dr gopdpet有隻益生菌都可以試下,當然菌量無咁多

食唔食到2罐?肉絲罐本身低脂,卡路里有機會唔夠,佢食到比多啲佢食,要小食多餐,絕育後可慢慢改做2餐一日
蟲方面問清楚你先,無蟲係指已驗過大便,化驗報告確定無蟲係咪?就咁肉眼睇唔可以作準,因為幼貓好易有原生寄生蟲係肉眼不可見
餓佢兩日就識食我煮啲野
我係咪好仆街
兩日都淨係比我煮啲野佢地食,唔食就收起
今朝發覺佢地由聞下就走變成食得一乾二淨
朋友話食開介紹 Happy Cat會唔會好啲
食到呀,佢好食得,我怕佢太飽咁。
咁我買多個dr mercola?
肉眼...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞