貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
食開Canagan
想轉貓糧 邊隻好
1歲幾
core幼貓糧斷左成個月貨屋企d糧就黎食哂啦
Updated 喺個表了
大至上同汪喵無分別,創辦人本身都係喺汪喵做過野味嗰啲似啅頭,因為唔係主成分,主要係雞肉,可能野味肉佔好少可以試嘅,尤其老鼠係貓主要獵物
任何脫水肉小食都可以無添加好健康
好似cat man doo,thrive,汪喵都有
直接買成貓都可以啦,本身成貓版本都係好足營養,比其他幼貓牌子重好
個表Grade a以上揀啱幾款輪流食,幾個月轉一次就可以
成貓糧四個月b仔食都可以?都係買返core?
唔該肥美絲
佢個NT999組合幾抵屌 買翻套黎試下先
主子黎左1星期
仲係1日1次洗手間
等我訓左凌晨佢先去
請問汪貓啲supplement 如何?
Hi 肥美絲你好阿
我係借朋友ac上黎問野的
我隻貓貓琴晚去左睇急症,因為佢屙唔出尿,琴晚己經即時去左插喉放尿,同埋不幸中既大幸醫生話佢只係膀胱有好多沉積物「沙」,琴晚已插喉洗清排出,咁我貓貓之前係食開Wildfield Cat Farm乾糧 ,不過呢個月轉左食Thrive 火雞乾糧,咁應該唔關新糧事?同埋新糧有啲咸

另外醫生話要轉食 泌尿轉處方糧,我想問有無必要呢?貓貓9歲左右,定還是轉濕糧就得?但邊隻岩佢食?佢唔食醬,佢要食一塊塊肉的,thrive既罐佢好鐘意食
又有無一啲乾糧岩佢?想多個選擇

唔該曬絲打,我一次過問左咁多問題🙏🏼🙏🏼
肥美絲在嗎~~~~?好急😭😣
你指益生菌魚油嗰啲?
大路嘢唔會差得去邊
佢隻益生菌都算多菌嘅,一包包咁賣保鮮度比散裝好但分量限死左,排毛粉都唔錯,主成分係洋車前子
泌尿道問題十之八九都同身體脫水有關,道理好簡單,一杯100g水,同一杯10g水,各放1湯匙鹽,邊杯啲鹽會溶曬?任何糧都有一定程度礦物質,係導致晶石主要成分,食多左就會排走,如果膀胱長期唔夠尿,礦物質就會愈積愈多,搞到塞尿道

所以我成日講有能力嘅唔好為咗慳少少唔比罐頭,因為貓狗睇醫生好貴慳左糧錢最後都會用喺獸醫度

尤其你個情況係已經出過事,處理唔好好易復發,盡可能就全濕糧。另外佢已經做左手術清曬沙就無必要食處方,處方成分好垃圾,只係加左酸化劑酸化晶石,叫做有效果又方便做法,適合唔做手術清石嘅貓
你都要睇左邊幾隻有興趣(價錢,易買度,貓接受度)再決定唔到先問都未遲你問我實會話thrive, ziwipeak 呢啲,不過由咁高碳水轉低碳糧要預貓會痾,買定益生菌同慢慢轉
咁其實主食罐有冇話邊隻會好啲?
領養左隻一歲半唐貓,唔肯食罐又唔肯飲水,淨係r乾糧
想問有無辦法?罐罐開係道成日都唔食,半夜勁叫人比乾乾佢,自己蒸雞都唔食。

飲水方面,靠佢自己飲直情無尿痾,每晚針筒灌佢飲水,但佢企得好硬,死咬實牙又唔吞,先餵得10-20ml水,每日淨去得一次小便。水兜試過唔同質地形容,水機水喉都試過完全無興趣,生水熟水暖水蒸漏水都無分別

真係頭痕到爆,唔知有咩方法令佢飲水

btw想問日本個魔力碗係咪無用
今日接左兩個半月大既主子返黎,乾濕糧都唔食,濕糧都話會聞下,乾糧完全係0關心
究竟係佢未習慣所以唔食嘢,定係佢根本唔鍾意呢
但佢又肯飲水,一入屋就玩到好癲
btw 乾糧係1st choice bb糧
做左導尿。排左好多沉積物,但唔肯定排唔排得返,咁得轉濕糧 轉邊隻好?佢就好鍾意食thrive 既罐,但個處方岩唔岩佢?好似比較高鎂同高鈣
另外貓其實飲咩ph但最好?酸既水會唔會有助佢排石?

點樣知佢有幾多碳水化合物既卡路里,哩隻係canagan既
港版行貨Core成貓同幼貓成份完全一樣
營養列表幼貓多1% DHA咁大把
Btw 供應商派咗貨了 不過唔知你嗰間加咗價未
食緊orijen 紅肉
想轉wellness
應該買邊隻好
1隻2歲幾,1隻1歲幾,3隻10個月左右
1%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞