貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
想問virgo & sage貓糧好嗎?我屋企有包試食裝,我隻貓好似勁中意
樓主請問可唔可以分析CANAGAN呢個牌子呀?
另外會唔會有狗糧既版本?
啱啱見到主人隻甲裂咗 中間仲有少少血
上網睇話可能缺omega 3 同6
有冇咩糧或者supplements 介紹?
有無邊隻紅梅素比較好,防止尿道炎為主,主子7個月了
之前做身體檢查 個醫生叫我剩餵乾糧 唔好餵主食罐 話胃頂唔順 想問大家點睇

Btw 早乾糧 午雞肉 晚主食罐 男4歲
OB 無穀雞肉好啲
吞拿魚食上癮好難戒,唔好再比
已絕育的話基本上要2罐一日
連一罐都食唔曬就好有問題,似唔鐘意食
重有無試其他牌子同肉?

肉絲主食罐選擇好少,重有weruva (唔好買魚肉,有k3)同fussie cat 金罐但碳水化合物高
碳水化合物好高,我自己唔會揀
都係照表成分睇,除左碳水化合物高之外,成分無乜大問題,但我自己好睇重碳水化合物問題,所以你見我無推薦過

因為無養狗所以無整而且唔少人對狗係肉食定雜食好有分岐,好難界定隻糧點係好,我自己覺得狗本質上係雜食但有得揀情況下偏向揀肉食,無奈狗乾糧都係以狗係雜食為主,碳水化合物好重,加上分量大,為左慳成本整體成分都偏差,比我整可能成個狗糧表都係唔建議食

罐頭會好少少但選擇唔多
生肉牌子睇貓個表都可以,成分分別唔大,只係蛋白質脂肪同植物比例唔同,普遍都比貓糧低蛋白低脂
本身食開嘅貓糧唔係低脂係唔會缺omega 6,除非脂肪低過20%,表有list到可睇睇

Omega 3比較容易缺乏,所以間中要比貓食魚油,魚油買人食即可,iHerb 有好多牌子揀,買啲一粒膠囊計epa+dha不多於300mg嘅就可以
唔該晒肥美絲
買咗剪開佢加落罐罐度?
洗唔洗再比埋益生菌佢?
雖然佢啲屎長期都係一條條
比水貓飲水重實際多尿可以沖刷膀胱,將引起發炎嘅黏廢物排走,又可避免尿過濃積聚結晶磨擦到膀胱

小紅莓中係有成分可以防止大腸桿菌黏喺膀胱引起發炎,但貓患尿道炎有好多原因,大約一半係原因不明,可能係壓力導致,大腸桿菌只係其中一種致炎細菌,即係你比貓食小紅莓只係預防尿道炎一小部分原因

而且小紅莓有草酸鹽化合物,萬一貓係長期食乾糧身體脫水,就會好易生草酸鈣結石,要做手術
咩叫胃頂唔順
我係你會即係blacklist唔再睇佢一係唔識養貓,一係想你隻貓快啲病佢有錢賺

貓天生唔係食乾糧,乾糧係為左人方便同平而發明
「我的貓」呢本書建議買嚟睇睇美國一位整全獸醫寫嘅翻譯本,有詳細講貓飲食同健康問題
係,但唔係隻隻貓鍾意,第一次食比少少,慢慢增加,保健食1星期1-2粒都夠嘅
九龍城柏x 男醫生嚟 唔記得係咪話胃定咩頂唔順 總之叫停我餵主食罐
Btw 係咪你的貓 搵唔到我的貓
比會好啲,但可以唔使日日食
男朋友屋企2個月貓食緊RC母貓+初生貓個隻
我見成份無咁好想叫佢地轉WELLNESS CORE幼貓糧
但係前排打針個醫生同佢講呢隻RC好糧嚟
天然糧係咪真係咁天然呢 又話之前出咗個無穀糧易有心臟病既報告
我google咗都係狗既案例 貓既案例好少
佢地聽完問我係咪睇錯成份 話醫生應該信得過啲

應該係
有無同wellness core差唔多價位既乾糧介紹?
肥美絲 想請教下
12歲貓貓有膀胱石,而家食緊s/d乾糧(可以溶石果隻)睇下溶唔溶到粒石
但係佢一食乾糧就嘔係一食完冇5分鐘已經嘔哂出黎
比好少(10粒左右)都已經會嘔
試過比10粒再撈水浸一陣,都係嘔

但如果撈20g罐頭+10g (好多粒)s/d乾糧,又冇事

我接佢之前佢應該都係食開乾糧,我接左佢2個月左右,就比全罐,但而家一轉返乾糧就嘔
應該繼續撈罐定係有咩方法可以令佢唔再嘔
想問下Instinct 濕罐同addiction乾糧好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞