貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
肥美c,我隻貓女一歲未絕育,最近唔係太食野愈黎愈瘦,又唔玩,行為上比以往孤僻左,我擔心佢有抑鬱請問我應該睇邊個獸醫好定普通獸醫就得,因為之前都睇過驗晒血個d一切都好正常
btw我前排唔係屋企一段時間,本身貓貓食開wellness core original,屋企人買錯咗indoor,隻貓已經食左一排,屋企人話點都要食完宜包先再轉返original,會唔會出事
Wellness core 濕糧 避曬魚類 thrive 乾糧

避開卡拉膠 係咪應該會穩陣

瓜爾膠洗唔洗避好?
我嗰隻4個月都2.幾kg
巴打隻貓都真係幾瘦下
你入fb個貓貓生肉餵飼分享睇睇,有個idea先
處理上好易,如果你餵品牌肉,基本上一個雪櫃都夠,除非多貓要買大量肉
如果要自製生肉,雪櫃要夠大,基本上每訂一次肉會塞爆冰格冰格唔夠用就要另外買凍櫃放肉
預備好一餐分量喺餵前12小時放4度櫃解凍,拎出嚟直接餵或者攤一陣無咁凍再比
有無背後營養成分資料?
睇你買咩牌子,有啲靚成貓糧蛋白質高都頂到一排
擔心嘅直接買全貓糧,寫明全年齡適用
我成貓糧食緊solid gold indigo moon
前日買多包wellness core幼貓 溝住比佢食
重量差不多,5-6個月夠2.5kg咁就正常生長如果食凍乾屎無乜問題都ok呀,係驚佢又生又熟腸胃唔習慣
肉醬主食罐,濕食對腸胃無咁傷,有水分,脂肪高,小食多餐咁餵,買多幾個牌子比佢試
如果身體比較虛弱,凍乾生肉喺營養吸收上比熟肉又再好啲
乾糧都係比grade A以上嗰啲,平時食多啲益生菌打好腸胃底子,幫助吸收
魚油都有用,增加抵抗力會無咁易有癬
要絕育呀,發情會影響食慾,同難養得肥
先一包無乜嘢,高碳水通常係食一段長時間先有問題
都係grade A嗰啲,orijen 真係好貴但成分非最好嗰類
不過唔好成日食雞肉源要多元化先可避免食物敏感
濕糧買多幾款牌子就更好
可以避左卡拉膠已經好好,無膠質就最好嘅,避到就買無膠質類似汪喵,instinct 嗰啲,只不過好難避囇,始終要貓肯食先得
如果有買到幼貓糧就無所謂啦,溝住食埋佢
小食多餐咁餵姐係一罐分幾餐?
埋沙唔係當佢屎
係想收埋佢唔比人食
留到自己餓先食
我隻貓開頭食濕都係咁
我完全冇理佢放過夜就清曬
到而家佢未餓走去聞啲糧都會撥

想問下馬莎糧得唔得
肥美絲
今次想代朋友貓貓問
佢貓貓本身係浪浪,就有脂肪肝,黃膽等等
Check左肝指數好高
醫生建議低蛋白飲食,但食左一個月rc growth bb糧都冇好轉

我睇「你的貓」話肝病貓係可以高蛋白飲食
上網睇又話要處方糧,一時又話蛋白唔可以太高

如果轉全罐可以嗎?
有冇其他地方要注意
跪謝
今日照左超聲波,醫生話腸發敏感令到發炎,要食處方RC低敏糧一直佢食開Thrive濕糧,我知RC糧唔好,請問有無可以代替

買左呢隻比衰貓食 希望佢食得開心
邊度買咁平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞