貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
搭單問
我都想全餵罐頭
但身邊有養貓嘅朋友都叫我唔好咁做
佢地一星期只開一罐當獎勵
仲話食得太多罐頭會好易蛀牙
所以我卻步咗
百佳 佳之選隻濕糧好唔好?見大罐又平
全罐冇問題呀
牙果d其實冇咩直接關係
好過唔夠水先啦,唔夠水引起既病一定多過同嚴重過蛀牙先

餵啦唔洗擔心
肥絲你好

屋企隻異短10個月大
由細到大都食RC 幼貓糧
早晚有喂開蒸雞肉
到最近 2-3日會喂下CIAO 條條

最近爬Post 見到喂罐罐好
打算同佢轉罐 佢淨係食到早晚半罐
半夜都係食返糧
想請教下 點分配喂主食罐同副食罐
另外我咁喂係好唔好 ?點由乾轉濕會好啲?
感激肥美絲個XLS超有用!!
本來餵開FROMM無穀物
而家決定轉返OVEN-BAKES
想問肥絲,朋友隻英短5個月想轉乾糧,有無推介? 我另外叫左佢餵下Thrive幼貓雞罐頭,乾濕齊食
請問一下我見嘅人話GO!會有軟便情況係咪真?
我見GO!係A++, 但仲平過OB
想問肥美絲, 有冇聽過Mr. Raw 呢個生肉牌子? 想問下呢隻牌子得唔得
2日肯食好好啦
好多貓寵慣左真係好硬頸唔食就唔食
都唔好呀
你睇個表grade A以上嚟揀
食到就比多啲,肉絲本身卡路里唔高,食唔夠會唔飽
益菌可以買啊,你用緊嗰隻消化酵素都可以keep住食,但無需要食好密,後生貓基本上無消化酵素不足問題(除非天生體弱)多數係腸道細菌不平衡
咁安全起見帶新鮮貓屎去診所驗
或者帶貓去醫院探肛,前者平啲,齋驗一般診所唔多過300,事前問下收費同拎大便樽

點解我堅持要你帶貓驗係我兩隻貓細個嗰陣都有呢個問題,食益菌酵素都無效,睇屎無蟲,驗左先知有原生寄生蟲呢樣嘢,要配合醫生開杜蟲藥同抗生素一齊食,同每日消毒家居同砂盆先搞掂,環境一唔乾淨啲蟲會反覆感染貓,可以成年都搞唔掂

屎唔靚原因太多,我哋唯一做法係排除所有可能性而揾出原因
依家揀緊thrive呢隻糧
肥美絲, 請問佢ash咁高%係咪一個考慮既因素??
呢隻糧個guaranteed analysis都幾難搵
佢官網都唔係好齊料
同想埋問下
Sodium Selenite 係咪姐係=sodium=鹽?
唔該曬肥美絲
唔得,所有超罐同日牌罐都成分都唔好
買翻歐美澳紐出嘅主食罐
每次轉糧或某種成份會影響腸胃細菌平衡而有軟便,一般做法係慢慢轉同配合食益生菌,試左成個月都無乜好轉先確認隻糧唔啱食,每隻貓對每隻糧接受到唔同,都係要試左先知
喺grade A以上有無揾啱邊幾款啱budget 同方便自己買到?
罐頭除左肉絲罐thrive ,差不多價錢嘅肉醬罐有instinct ,汪喵,2種質地嘅肉都比下
一餐食唔食到一罐?
如果已絕育,可以早晚一餐罐,副食罐最好唔比,好多都有吞拿魚味精調味,平時蒸肉因為無加營養素,當副食,不多於食量20%就無大問題,即一星期14餐,最多比3餐

分成半罐咁食比較麻煩,你又要補翻一半乾糧,進食時間又要分隔耐啲唔可以撈埋食
轉生肉要好有耐心,必要時要佢挨下餓
唔好咁快放棄啦

如果真係唔再比,你得一包,撈埋乾糧食埋佢都無乜大問題嘅
肥美絲你好 近排想幫隻貓搵多幾個牌子既罐罐
本身食緊canagan, thrive, ziwipeak
想請教下仲有冇邊個牌子係比較好
肉醬既好處係咪多D脂肪令d毛靚d🤔? 我隻貓就食開Thrive同Canagan既兩款都係肉絲罐, 不過佢都食到變肥仔
漏左講,乾糧佢係食Nature’s varsity instinct既,見係list到都係A range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞