貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
好多時同腸道壞菌過多有關
食益菌就會有改善
我用開dr mercola,貪佢益菌種類夠多
女嘅話應該差不多發情,仔可以遲1-2個月,但都係發情前絕會好啲
食量唔算好少,都有一餐半分量,精神有活動,就咁睇無咩大問題,可以試下轉多唔同口味,睇下食慾有無改善
可以溝,貓ok就得
即轉好啲,乾濕溝埋對腸胃唔好,如果貓係乾乾控好抗拒直接食濕糧先要溝埋慢慢轉

主食罐有齊營養,係正餐嚟,唔需要再食乾糧,只係貴姐負擔到就無需擔心
乾糧始終成分複雜過罐頭,蛋白質肉源又多,唔太建華溝埋,咁樣無左3-4個月定期轉乾糧防止食物敏感嘅作用

Aatu, instinct, natures menu, 汪喵之類
有少量膠質嘅koha, holistic select 等都可以
已絕育?
仲未 最近夜晚開始叫幾聲
會唔會係發情影響?
但同佢同胎出世嗰隻都係女
重佢1kg有多 所以有啲擔心
定期轉糧係每次都轉個新牌子定有兩三個牌子loop就可以喇?
每隻貓體型係有差別,唔可以直接比較
發情會影響食慾,未絕育嘅話身體代謝率能力重係好高,能量消耗多左,通常絕育後會降低,自然易肥啲

不過成一歲貓女都唔絕育?發情次數愈多子宮蓄膿機會愈高
揾幾個loop住轉就得
不過牌子愈多愈好每種肉類有幾個牌子support,美加歐澳紐都有,分散到風險,敏感機會又會少好多
隻貓今晚生日,買咩比佢食好
你地用緊邊隻魚油?
敢多位想請教一下。。。
我隻貓ON AND OFF 痾血。而家食早一條雞柳加晚2舊PRIMAL 脫水豬。情況有改善。但我想問下營養夠嗎?
男仔:2歲3個月 /4.5KGS /摺耳混英短
脫水肉小食,好多貓都大愛
早餐食埋primal好啲,純肉唔可以當正餐,全日不起過20%,你而家成50%太多了
Solgar
多謝肥美絲。因為獸醫叫我8個月左右絕好d,其實絕育有冇講幾多個月最好?最近加左d香嘅thrive乾糧撈埋wellness幼貓乾糧一齊食就食多左
幼貓糧 有無邊個牌子 健康又抵食

之前食開wellness但主子而家唔係好食想轉下

利申:5個月大
如果隻貓食厭咗某隻罐你地會繼續逼佢食定換罐比佢?
我會換罐😆
逼驚佢唔開心🙈🙈
我長期幾款罐換黎換去

今個月abcde罐
下個月fghij罐
再下個月又換返 abcde罐

起碼10款罐 輪流換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞