貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
另外想問下 我而家每日2-3餐 每餐都會撈啲新鮮菜係啲糧比佢一齊食 咁樣可唔可以
可以食益生菌調理
乾糧有澱粉同纖維,消化時間長同吸水性會易令大便成形,咁容易忽視本身腸胃問題,所以一食濕糧呢啲消化時間短同低纖就易軟便
好多貓B如果唔係飲媽媽奶到自動斷奶會容易腸胃差
肥美絲

接左一個月多的貓返屋企 本身係原主人個時係食 RC幼貓糧 貓仔返到我屋企都繼續俾佢食呢隻糧
貓仔頭一日便便都算正常 但係過多幾日就開始出現軟便 前兩日同貓仔去左做body check 獸醫開左d 益生菌同止瀉藥而糧方面轉左做hills 處方罐頭
佢食左之後呢幾日都屙得好勁 便便都變水狀都唔知點算好

宜家追post先知處方罐頭唔係咁好到底我應唔應該轉返RC糧 等佢腸胃好返先幫佢轉其他糧?
買洋車前子粉就得,喺濕糧上灑1/4~1/8茶匙左右
化毛膏好多都係化學嘢,加上吞拿魚會食上癮
Only 原味同火雞,唔好買任何indoor 嘅糧,全部都係極低脂肪又高碳水
上次賣比我果個又話 原味果隻會食到痴肥.... 屌佢
貓仔喺新環境緊張會影響腸胃,再睇醫生又會再驚
你個情況盡量令佢安心,如果除左屙軟便,食慾同活動量都正常就無乜問題,專心調理腸胃就得

比益生菌食,濕糧會好啲可以補充水分,避免屙到脫水,處方罐我個人麻麻,但你買左可以繼續食嘅,另外買啲肉絲主食罐都唔錯,脂肪無肉醬咁高,較清淡無咁易屙
點解要比菜貓食肉唔使食菜,只需間中比下小麥草,纖維粉化毛就可以
我隻貓細個成日偷菜食 跟住我每餐比啲油muk菜佢食 慳左貓草
洋車前子粉可唔可以同益生菌同時落?
佢唔鍾意wellcore 個隻形狀糧,鍾意meowing heads,佢雞魚都ok
所以有無其他糧可以推介
同埋你地會點餵貓貓食魚油丸?佢死都唔肯食
長期食thrive雞肉囉有咩問題架
隻貓拎返黎一星期倒,二個幾月大,義工比開rc幼貓糧佢,有比罐頭佢食,但佢好似鐘意rc多過罐頭,但呢倒個個都話rc唔好,我究竟應該及早轉糧定等佢大d先轉?
轉啦
發育時期食好d
大左就冇咁多病痛
如果兩個半月貓貓食緊幼貓糧+幼貓罐,繼續食幼貓糧定轉做全貓糧好d?
多謝你先
諗住早晚罐+ 晏就一餐wellness core bb糧
因為佢得5個月比佢食多d

希望下次肝指數會有改善

想幫一隻一歲半既貓同一隻差唔多一歲既貓買supplement
暫時簡左以上兩隻
想買埋lysine 但想問下now個隻膠囊 可唔可以拆開佢倒啲粉出黎 想溝罐食
本身食緊診所賣既賴𤥃酸小食 宜家食哂 睇緊轉now哩隻得唔得

大貓今日開始有啲便秘 食上面隻益生菌ok?
想問肥美絲 主人轉緊thrive雞肉糧
本身個隻係肉粉糧唔識買
而家轉緊2:1 但佢柯爛屎
應該要轉其他a+糧定轉做a糧好
你個名
我會溝落罐比佢食
之前隻貓食開Brabancoone 幼貓雞肉 我見你excel圈住碳水成31.3% 佢得4個月大 轉糧驚佢唔適應

點算好 係咪食住先 再慢慢轉
想問下我主人而家2個月左右大.呢幾日係咁痾水.食完獸醫開嘅藥都無咩用.之後開始唔食野.而家都淨係肯飲肉湯D湯/用針筒餵奶比佢飲.有無咩方法可以令佢肯食返罐罐/乾糧同止痾.萬分感謝
想請教巴絲 你地去旅行既時候會點餵貓
有3貓 2隻16歲 1隻9歲
本身唔係同屋企人住所以要搵人專登上黎先餵到佢地 所以每日最多上到黎一次
平時餵開2餐罐 其實可唔可以一次過放哂2餐出黎等佢地食成日 又驚放太耐有菌 最好既方法應該係餵左餐罐再放低1餐乾糧 但係始終有2隻16歲又有慢性腎哀竭唔想佢地食乾糧
搵寵物酒店啦
轉糧都要慢慢黎 每次溝啲新糧 愈溝愈多 最後完全轉哂 用1-2星期較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞