貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
佢餵鮮食先要買
平常食貓糧嘅益生菌同魚油即可
其實係性價比高
grade A糧係$4-50一磅嘅好少選擇
買左thrive比隻貓食,開頭食到一絲雞肉都無,食左一個月宜家分左2餐先食完一罐,我諗佢食厭左
宜家要溝d副食罐佢先肯食,但係唔想寵到佢要溝先肯食
有冇其他款健康得黎口味比較新d,我諗佢食厭雞肉,睇完個list魚肉又好似較多礦物質,都唔知點搞好
我上網睇到大家都推薦wellness core隻幼貓糧,買完番黎聞到好咸,試食一粒咸到痴咗線,係米正常?

因為貓貓一開始係食rc果隻幼貓糧,雖然沒試食到,但係聞落去沒wellness core 依隻咁咸。

同埋我想問下轉糧如果食曬之前食果隻糧,但貓貓又未肯食新糧,係米一定要去買多包舊糧溝?
想問一個半月既幼貓應該食邊種糧 濕定乾

第一次養 準備接返屋企 所以想準備好
我隻貓喺前主人到都係食rc,我領養咗就餵佢食wellness幼貓糧。佢一開始都唔食,但過咗一日肚餓就開始肯食
會唔會話怕太咸?因為我上網睇話wellness core 係咸啲
想問下我隻貓食開royal, 依家一歲想轉第二隻,仲有邊隻會比較經濟實惠架
我冇試食過唔知鹹唔鹹貓貓冇抗拒我就照俾佢食了,始終呢隻糧都算係平靚正
我反而覺得RC幼貓糧聞落好咸
好似乾煙肉粒咁味又勁油
轉左wellness core隻貓b大得快左 爆勁多毛
想請教一下. 我的2隻貓貓13歲大.
比較大一點的最近開始肌肉流失比較多.
之前都不停轉糧非常揀飲擇食. 最近食牌子是meadowland.
不過如果為佢地健康好那一隻比較適合呢?謝謝.
我兩個主子要食處方糧
平時餵開自製生肉骨,如果去旅行搵人幫手上門照顧幾日想轉主食罐,有邊隻推介?
原來真係關事

我有兩隻貓,一隻係孤兒仔,一隻係貓媽媽湊大
孤兒仔應該3個月都冇就斷咗奶,腸胃比另一隻差好多
好易痾嘔,有食益生菌就好啲

另一隻就好健康,毛都滑啲
貓貓食咗RC幼貓糧一個月..
之後我唔識轉糧要溝糧..
就直接轉哂wellness core幼貓糧俾佢
都食咗一個星期, keep住屙軟便便(似朱古力醬咁, 未去到爛) 又臭
我應該點做好?
1. 溝返RC俾佢
2. 由佢慢慢食慣wellness core
3. 食益生菌
4. 其他建議
感謝
岩岩煮左第一次鮮食
兩隻都唔多俾面
雞脾肉100G 雞肝10G 雞蛋1隻 再加啲立立雜雜補充品
貓奴們 有無聽過essence 非凡貓糧?
好似係新到香港
我隻貓5 個月,唔食wellness core 又唔食thrive, 但肯食佢

想知隻糧好唔好,上網勁少資料
重有好多肉醬罐試啊,鴨兔鹿羊牛等等
追下post有講咩牌子好,唔買魚肉

同埋真係要密啲換牌子同口味
否則愈嚟愈多罐食夏唔食
濕糧永遠好過乾糧,罐頭要揀主食罐
生肉糧都有好多選擇

乾糧好處only平同方便
你想幾平先
暫時性價比好嘅係wellness core
長期食唔夠蛋白質就會有咁嘅情況
唔知你貓之前食咩牌子,meadowland 蛋白質都唔係特別高

不過我唔建議你揾好高蛋白質乾糧比貓
無水分好傷貓腎功能,再加上年紀開始大
應該係揾啲低磷嘅罐頭,每100kcal含250mg或以下,即表中磷含量1%左右,少少高左都無乜所謂,始終你隻貓唔係腎貓,唔需要咁嚴格限制磷
低磷會減輕腎負擔,濕食補水護腎,肉含量高build up 肌肉
媽媽奶有抗體,對腸胃發育會好啲
無就比多啲益生菌keep住食養多啲好菌
可以試脫水生肉糧?大部分牌子都好好
都係加水還完成濕糧先食,方便嘅

怕食過熟肉對生肉骨無興趣
益生菌keep 住食
你轉曬就無謂翻轉頭又溝糧
除左正餐加益生菌,平時都可以益菌溝少少水用針筒餵,因為胃酸會破壞益菌,食落肚同實際吸收到嘅量會少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞