貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
所以如果幼貓無貨食成貓都無所謂
都係大粒少少少少少少
不過正路就應該返咗貨了
絕對認同!
有無去超市買豬潤比佢食?
兩個月未戒奶wow
驚走失,同由細戴到大
點解會走失呀
你訂個名牌啦 有你電話同名咪得
頸圈郎郎會對貓嘅精神有影響架
貓有冇話幾耐飲少水會危險
主子黎左個幾星期
小便每日得1大篤
同你地講既3大篤有d距離
返左貨啦
咁下次買成貓糧先,可以一次買大包d
有無人會自製貓食?
黎緊諗住試下蒸d雞柳撈落肉醬罐到
巴打想問下你呢兩個係咩牌子同邊到有得買?唔該晒
有無邊隻濕糧&乾糧 係低鎂 岩泌尿系統有問題既貓?
我乾糧 餵緊thrive 火雞糧 + 水
濕糧餵緊 thrive 雞肉 + 水
每日要用針筒餵水

因為thrive好似都高鎂同鈣 貓貓差唔多10歲

貓貓唔食泥罐
會整雞肉蒸蛋食得好開心
第一日係咁
之前有問過肥美絲覺得mr raw點 你有教我要得閒俾加隻蛋同補充碘
咁dr barf呢唔知洗唔洗?
基本選擇係低碳水,無卡拉膠,無k3
再講究嘅就零膠質,highlights 咗嘅添加劑愈少愈好
心水選擇係thrive, canagan, k9, instant, little big paw, 汪喵,aatu等呢類
咁硬頸嘅貓都幾難搞,一係就決絕啲照攞罐頭,半個鐘唔食收翻,下一餐繼續,2日內都唔食就比一餐乾糧再重複

或者軟攻,一餐唔好比足分量,分幾次比,每次加少少水喺乾糧,令佢無意中飲到水,習慣下

其他方法如磨碎乾糧/脫水肉鬆灑濕糧面,煲骨湯(有味水吸引佢飲,或者買骨粉,natures logic有出)

消極嘅就改用碟裝糧,每次都放少少濕糧喺邊邊,唔好掂到乾糧,續漸放近啲,貓唔抗拒嘅就可以撈埋,最後慢慢減少乾糧比例(要用好耐時間同浪費罐頭)
食肉嘅貓啲尿就會自然喺正常微酸值,無需飲咩水,普通我哋飲嘅水既可,令貓尿變鹼嘅係碳水化合物

普通主食罐都好好,初初好翻就避免食太多含礦物質嘅罐,好似ziwipeak 嗰啲。thrive係肉絲,普遍肉絲罐都唔會太高礦物質,可食
簡單啲就係100%-蛋白質-脂肪-纖維-灰質-水=碳水
Canagan呢罐係2.25%
但用乾物質先比較到乾濕糧,所以要用100%-77%水揾出除去水分剩低嘅食物含量,即23%(脫水食物)
2.25%.÷23%=9.8%碳水化合物

大部分罐頭嘅碳水都低過10%嘅
普通original 即可
即係表示飲唔夠水,只係知長期脫水對腎唔好,而且易生石,但幾耐先發生無人肯定到,隻隻貓體質不同,幾個月到幾年都聽過

有無食罐頭?
Petpethome 同cat is cat
Dr barf唔使,佢本身有kelp,蛋就可比可唔比,鹿肉嗰款都有加蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞