貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
70%* 雞肉,魚肉和雞蛋,包括 - 雞肉* (27%),脫水雞肉* (20%),糙米,脫水魚肉* (12%),雞蛋* (11%),燕麥,三文魚油,植物纖維,海藻,蕃茄,胡蘿蔔,紅莓,礦物質

粗蛋白 37%,粗脂肪 18%,粗纖維 2.75%,粗灰質 8.5%,Omega -6 2.8%,Omega-3 0.9%
營養添加劑: 氨基酸:牛磺酸 1000 毫克,左旋肉鹼 480 毫克
維生素:維生素 A 21,476 IU,維生素 D3 1,641 IU,維生素 E 192 毫克/千克

請問點睇碳水幾高?我見佢70%雞+魚+蛋
仲諗住佢成份幾好

謝謝解答
我次次開罐都會加d水
btw佢前幾日無啦啦屙返靚屎 但變咗好少屙屎
問過姑娘話吸收太好都有可能冇屎屙
想問下咁嘅情況食益生菌有冇用
因為冇屎屙始終感覺唔係幾好
佢應該排晒啲壞菌,便便正常返。
琴日開canagan肉絲佢食,唔中意咬,食肉醬japjap聲 問仲有無
依家最擔心係啲癬,耳仔角、下巴、眼皮都有。keep住戴頭罩,用啲醋溝水消毒。佢有時除頭罩食野,食完就自己舔手,驚佢傳到其他都係,依家睇住佢食完就戴返
我都係 仲加勁多
好,唔該哂
13歲貓有d咩乾濕糧推薦
其實食量有啲偏少係咪可以唔理
我兩隻都係最多只食到建議份量2/3左右,之後就要氹
其中一隻之前糖尿病一定要食夠,我就餐餐氹+手餵
但而家已經好返係咪應該由得佢哋
主要係睇體重有無改變,無輕到就得
建議還建議,實際隻隻貓食量都唔同,唔一定要跟足
你要試多啲牌子,咩都買一兩罐試,唔使限定買幼貓,主食罐嚟講無乜分別
rc嗰隻成分好垃雜,又唔知用咩肉有魚成分,可能因為咁鍾意,可以試下有魚味主食罐,但長遠要戒魚好啲
身體健康?年紀開始大要check下身體有冇暗病先再諗食咩
因為如果腎開始衰退就要食低磷罐
大便正常咁小腸慢慢吸收翻多啲營養,自然抵抗力會好啲,癬會有改善魚油同益生菌
食生肉會好吸收到2-3日先屙一次㗎
益生菌係幫助腸道消化食物吸收營養,腸道健康係少啲痾或便秘問題
健康 不過食野好閹尖
原來佢出左新版我update 翻先
成分係ok㗎,只係有穀物嘅糧都高碳水,新版無之前咁高,加上如果貓本身受唔到豆薯呢類無穀糧,咁呢個牌子都可以
但你要諗下隔一排要轉咩糧,有穀但唔係好高碳水嘅糧選擇唔多,睇下遲啲要轉時食另一個牌子無穀糧係咪都一樣會嘔
巴絲大家好
睇緊會接隻 三個月嘅貓仔返屋企
佢本身食canidae+鮮食, 想遲啲轉wellness core乾+濕糧
但問咗幾間代理都話冇貨,你地有冇啲咩窿路買到?
適應+轉糧應該點做?又要用幾多時間呢? Thanks!
請問一下
q pets賣d糧大多都唔好的?
見份excel隻隻都有紅字咁濟
寵物店個人話剩係比乾糧就得
比罐頭怕佢剩係食罐頭唔食乾糧

有冇巴絲主子係咁的
其實肯食罐仲好啦
補多d水

寵物店我覺得唔洗理佢地
都係想你比錢

有時間自己資料搜集下仲好
轉糧都係得慢慢轉呢個做法,可以加益生菌減低軟便情況
可以去online shops買
街鋪多數賣啲出左好耐嘅大廠品牌,商業糧講求成本,質素係差啲

賣靚啲牌子嘅街鋪唔多,可以去深水埗青山道近舊嘉頓嗰間,或者荷里活商場有間petxxxx
無錯想貓健康食濕糧最好,雖價錢問題未必人人負擔到,不過長遠食乾糧慳埋嘅錢又可能使翻喺醫生度

乾糧好處係方便同平,睇自己能力,半乾濕都好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞