貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
濕糧食緊Canagan隻orange pack
https://www.canagan.co.uk/canagan-pouch-chicken-for-kittens-85g-x-8.html
五個月大,試過食啲肉絲罐罐就會痾爛爛,
食呢隻就痾靚靚一條條既
係咪太細個消化唔到
應該要慢慢溝等佢慣定等佢大個啲先轉大個仔罐頭?

另外佢食完次次都唔識抺下個下巴仔,呢兩日發現下巴啲毛有啲疏
除左日日幫佢抺有冇其他野可以做

多謝你既回覆

我隻二期中尾腎貓我仲俾fussie cat 金鑽佢食,太高蛋白質
罐頭買多幾款呀,剩係食一隻好易食厭以後唔食
屙爛即係本身腸胃有問題,要處理佢,唔係食單一食物掩蓋本身個問題
佢應該好早繼奶?普遍會因為咁腸胃差少少,可以比佢食益生菌養翻多啲好菌喺腸胃幫助消化。亦都有機會同缺乏消化酵素有關,通常好少會咁,如果益生菌無乜進展就連同消化酵素一齊食

下巴簡單咁清水抹就得,可能有多隻貓教佢會識自己清潔應該由貓媽教
肉絲罐係好高,因為脂肪比例低,拉高左蛋白質,其實揀肉醬罐會好啲,脂肪量夠,只係要留意有啲肉醬會高磷(尤其加左內臟嗰啲)

如果佢鐘意食無計,加南瓜泥降低蛋白比例同比少少椰子油增加卡路里,易飽啲就唔會因為食太多純肉而增加腎負荷。
另外有啲貓未必會因為高蛋白而實際影響到腎,始終肉嘅蛋白質廢物比植物性蛋白質少,即係假如食同等量蛋白質,動物性蛋白質對腎嘅負擔會少啲。所以定期驗血check住指數可以幫你點處理你隻貓嘅飲食
因為其實我都係聽講fussie cat 低磷所以入一箱試下,但忘記左蛋白質都要睇下,
我家陣隻貓食緊rse23 處方糧,見佢最近食少左所以試下乾濕兩食咁而罐頭佢又同我秒清,佢肯食我都試下俾佢開心食算

睇下下個月覆診驗血情況再睇啦
想問下如果五個月貓貓食左ciao零食罐 即刻連續幾日痾爛便可以點因為平時係餵開thrive canagan同NV罐 從來冇試過痾爛 嗰日做寵物店嘅朋友送左罐ciao 一餵完就爛便已經呢幾日照返平時咁餵但係都係每日痾兩次有一次係水水地想知而家可以點做
另外我有買dr.mercola嘅complete prebiotic 但係第一次買益生菌唔知要擺雪櫃 所以頭兩個禮拜就咁擺左係櫃 之後已經即刻放入雪櫃 而家仲餵唔餵得架同埋一買返嚟有啡色一粒粒 都係正常嗎
新手養貓問題太多 麻煩曬
我隻貓有,醫生話係污穢野叫我抺下我抺到甩毛都仲有,抹完又生抹完又生
黎緊想幫隻貓轉糧 成貓keep住食幼貓糧係咪都得?
搵醫生睇下係咪貓癬安心d
係咪d義工都鐘意叫d領養者買d超級靚既糧
請問有冇巴絲係petchillhk度訂用品
請問邊間網購好
唔會成日冇貨
肥美絲好呀
主子3個幾月 偏瘦
啲毛冇乜光澤
最近轉左Hills kitten長糧
一日一個canagan主食罐
有冇其他主食罐推薦
我訂開Apets
間唔時濕碎野會係 buyeasy到訂 滿$100送貨
我屋企兩隻食緊vigor&sage 幾好
D屎無咁臭
貓貓肯食係最重要有優質肉提供蛋白質起碼唔會令身體虛弱消瘦,努力keep住佢食慾
有啡點正常,唔放雪櫃都可以食㗎,只係香港天氣潮濕易令益菌變質,呢排都唔濕無影響啊

佢唔係屙無精神其實好少事,食左引起腸胃輕微不識嘅嘢,加上天氣轉涼,壞菌多左就會影響消化,keep住食益生菌就ok,菌都要時間養,唔會即刻見效
BTW,喂魚肉點解唔好,屋企D貓唔係魚肉唔多食
如果嗰個牌子有分成幼貓糧,幼貓營養會好啲同接近貓嘅需要
BTW貓糧唔好食死一種,而且好多唔錯嘅牌子統一為全貓糧,無分年紀
點為知超級靚嘅糧
我覺得最靚嘅乾糧Thrive 198$ 1.5kg,每日食60g,都食到25日,隔日比一餐罐12-3蚊,400$一個月好夠
200$一個月都有唔太差選擇

剩餵乾糧唔貴,罐頭先貴,要你全濕糧餵嘅義工唔多,只係如果自己負擔到,濕好過乾姐因為而家比多少少為左之後平啲醫生費(食乾糧好易生尿石塞尿道屙唔出尿,緊急導尿手術費可以去到萬幾二萬,要你即刻比重慘過每月比多100$
正常嘅,濕糧碳水化合物同纖維都比乾糧少好多,少左呢類令大便硬身嘅嘢係會濕軟啲,當佢腸胃習慣左吸收得切啲多餘水分先排便就會正常返
天氣都有關,益生菌幫到手
肉醬罐脂肪夠卡路里高,而且肉醬罐多數有魚油,對毛髮都有益,本身濕糧營養高又有水分,亦係靚毛之選。肉絲罐係植物油多,要額外比魚油

Hills 糧成分麻麻,食完揀隻好少少天然糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞