貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
Instinct同汪貓
依家肯食但我計落一隻貓食唔到60卡/kg 體重
應該慢慢由佢定點呢

大貓痾左一次少爛既屎,但睇書都講左一開始食益生菌有啲痾係正常
佢一向腸胃麻麻
脂肪酸對貓重要性僅次於蛋白質,對毛髮有益之外亦加強脂溶性維他命吸收,抵抗力好啲,而且多數用魚油

同instinct 價錢相近嘅有oven baked 無穀雞肉,thrive呢類,其他成分不俗嘅都貴到70蚊以上每磅core係平價之選
另外偶爾食下肉粉grade A糧平平地平衡荷包,咁可以比多少少買罐
慢慢嚟就得,2日肯食好大進步
鮮食方面盡量多元化,留意佢鐘意食咩肉同質地

調理腸胃就急唔嚟了,無屙到好緊要無需擔心
想問聲我有隻17歲老貓
患左腎退化,我應該比咩糧佢食好?
本身食開subzero 紅肉,再之前食三才糧
診所話食RC腎糧
但我見成份好差,想問下大家有無提意🙏🏻🙏🏻

好人一生平安
反而係加營養品果度有啲擔心
跟食譜100g雞肉 要0.71g 我果個牌子既鈣粉
我煮兩塊雞扒360g重,加0.71*3.6 = 2.5g
我用1/2茶匙 (岩岩好2.5ml容量)筆一殼半(因為粉鬆散唔似液體會用哂隻匙既空間)都唔知差幾多

牛磺酸果啲就話太多都係痾返走
鈣太多又有其他問題唔可以比多啲
係咪要買返個計到小數點後一個位既磅呢
有個白痴問題想問 HKTVMall買罐罐 見到個日期 想問係過左期嗎?Canagan

Grade A?邊度帶寫
肥美絲
你遺忘左我
唔知有無人會好似我咁癡線試食主子啲乾糧 本身上年餵開Orijen 六魚
後來轉左Thrive 雞肉&火雞 50 50咁混著餵 但見轉糧期間 佢地都揀晒啲Thrive黎食
食剩晒Orijen
我好奇擺左兩隻牌子入口試食
發現Thrive明顯係重味啲&鹹啲
但係睇返成份表又無加過調味料
心中有啲驚長期食會增加個腎既負擔
現況:一日餵三餐
早餐Applaws加水(現準備轉埋Thrive主食罐)
午餐晚餐就餵乾糧
想問下肥美絲點睇
利伸:家中三貓 分別2歲 3歲 3歲半

我正諗住轉thrive啊
都已經訂左2包(屋企4貓)
我屋企一隻有尿道一隻有心臟病
如果係真係鹹既,我諗我要棄了
但上網睇thrive個成份好簡單咁, 冇咩調味
唯一可能係個chicken gravy...
講真17歲嘅話我會想佢開開心心
既來之則安之,心靈上照顧比較重要

腎衰竭飲食上都係補水(停乾糧,除非死都唔肯食濕糧),低磷(每百kcal不多於250mg磷)同優質蛋白質(來自新鮮肉非穀物豆薯)
如果係1-2期,著重低磷,唔好太低蛋白質(不低於35%乾物質),防止肌肉流失,可以揀低磷罐頭,腎貓谷好多人share低磷罐牌子。假如你揾到隻罐唔係低磷但貓肯食嘅,就溝半隻蛋白,唯一屬優質蛋白但極低磷

晚期嘅就真係要控制蛋白質吸收,呢個時候可以用腎濕糧代替,成分差係一定,但放便自己。否則要自行用低磷罐溝植物同增加脂肪去降低蛋白質比例
唔需要太準,鈣磷比喺1-2:1之內都係安全
今日比多左就聽日比少啲
長期喺範圍之外先會有影響
唔似係日期喎
Excel 列表第三頁乾糧無穀比較
屋企隻貓食咩都有少少爛屎
唔通要長靠益生菌?
灰質係燒完啲糧剩低嘅無機物,大部分係礦物質,食得多又唔夠水會容易生石,如果你長期只比乾糧,又無用針筒餵貓飲水,咁灰質高可能係你會考慮因素。不過事實證明就算食低灰糧只要貓身體脫水,一樣會生石,所以對我嚟講唔係要考慮嘅嘢

Thrive啲資料睇zooplus 會多啲
我買過嘅乾糧牌子唔多,覺得thrive係最香最有肉味,好似烤雞咁應該同佢加左gravy肉汁有關,而且佢極低碳水,肉多左肉味自然濃郁啲,礦物質都多啲,碳水化合物高就會無咁香

始終幾靚嘅乾糧都唔及罐頭,最理想梗係全濕食,好似你咁半濕食都好好,每日比到一餐濕食

罐頭可以多元化啲,買多幾款牌子,除左肉絲又買肉醬,唔係好易食厭
本身上身食緊forest既3個月大 貓女
想轉糧 轉overbaked如何?
本身上一手食緊forest既3個月大 貓女
想轉糧 轉overbaked如何?
腸胃正常嘅貓都要必備益生菌,因為益菌會死,如果身體差少少壞菌就好易繁殖,除非你係比天然食物比貓食,因加工貓糧唔健康,不利益菌繁殖,自然影響消化而爛屎
愛狗人士請入 幫忙起底此人渣
https://lih.kg/1514557
多謝肥美絲解答
屋企幾位主子唔肯食肉醬罐
最大果隻閹尖到雞肉 牛肉 鴨肉 鯖魚 沙甸鹿肉全部都唔肯食
獨孤一味食吞拿魚
而家轉牌子又要逐隻味買比佢品評一次
零食有無話推介咩牌子
請問除咗canagan同thrive仲有冇推薦既肉絲罐?汪喵同aatu呢啲肉泥罐佢地都唔鐘意 另外想問下一日食唔到一罐有冇問題 因為一細罐分三餐都唔係次次食得完 計翻卡路里真係完全唔夠 但又唔係瘦喎 其實係咪冇話一定要食夠幾多 佢地自己飽就得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞