貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
但木砂會唔會都引曱甴
次次鏟屎都堅係恐怖
罐既話有冇話要最好一日一餐???主食同副食罐個比例應該點俾法
罐既話有冇話邊隻牌子好啲?? 我見佢最鍾意食肉醬同mousse,雞絲反而白恰先鍾意食
已買
買左orijen雞肉
貓貓有牙石除左keep住刷牙仲可以點搞?
Labe III / 牙石粉有無用? 會唔會對健康唔好?
隻貓有胰臟炎,有冇巴絲有經驗食邊隻糧好啲?
其實用牙gel 幫貓貓刷牙會唔會對貓貓唔好?次次吱牙gel佢都勁抗拒
我都係...一吱2隻發晒癲..因為我嗰支野勁大薄荷味
諗緊好無買牙刷刷
我屋企隻貓貓食開Bigdog同埋Dr b,但係近排想比佢試下其他牌子,就買咗呢兩隻,其中一隻係有機。寵物店老闆話呢兩隻生肉比Bigdog好 所以想請問一下呢兩隻生肉係咪ok?

唔該晒
未試過有
豆腐砂始終係食物,香港又濕熱
比主食罐就可以,副食罐唔好當正餐,通常係加水分比貓食當湯品補水,但好多副食罐係吞拿魚,少食為妙

Aatu, instinct, canagan, thrive, 汪喵,little big paw, natures menu, 等等,無膠質,其他牌子有少量膠都可以嘅,避開卡拉膠就ok
刷牙比較健康,我剩係知有啲牙石粉用海藻整,雖然係天然嘢,但可能有高碘而引發甲狀腺功能亢進問題
普通主食罐,避免高碳水化合物
乾糧都要盡量低過20%,理想係10%以下
每餐都比啲消化酵素,減輕胰臟負擔
個表有一頁講唔同病嘅可睇睇,有詳細講胰臟炎
椰子油,通常都唔抗拒隻味
天然得嚟又消炎殺菌,口氣無咁勁
2隻都ok第一隻會好啲無乜雜質嘢,純生肉,第二隻有啲合成營養素,相對就無咁天然 比bigdog差少少,但當個額外選擇,始終食死一個牌子唔好
唔該絲打
想請教下巴打絲打,我家3隻貓一直食緊Orijen貓糧,平時會雞,魚,全紅肉甘輪流轉口味俾佢地食,但屋企其中一隻貓咪呢排腸胃突然轉差,成日屙軟便,帶佢睇過醫生,食過益生菌同纖維粉都無改善,最後我地發現貓咪係對雞肉配方敏感,因為食魚同紅肉就無呢個情況。
醫生就建議可以食下其他配方糧,例如鹿肉,兔肉,鴨肉呢啲,想請教下有無邊隻牌子既鹿兔鴨配方既糧係好咖?
因為我見唔係好多大牌有出呢啲,我有留意過Fromm,但驚佢營養唔係好夠。
點睇呢隻
唔好做伸手黨
po頭已經有google excel 嘅link
34% carbs,excel話唔建議
Thx so much 啱啱唔識睇個excel用手機
用番電腦好好多
Essence 嘅ranch & meadow
N&D 無穀羊肉藍莓
NV instinct LID兔
Ziwipeak

BTW安全計係食罐,乾糧或多或少都用到雞肉或內臟
碳水高過25%要衡量,盡量少食
最理想係低過10%但選擇極少
如果本身budget 有限,無必要買好貴嘅乾糧,留啲錢買主食罐補充水分重好
唔逃哂
想問下貓貓本身對罐無咩感興,有無咩方法令佢有食罐既食慾?
唔該晒絲打搵日試下
有無人食開Orijen 無穀物雞肉專用配方貓乾糧?知唔知邊度買平?
平時買5.4kg $750
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞