貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
可以啊,但會太浪費,比咁多錢買咁靚成分嘅糧到頭來都係有泌尿道同腎臟問題
無水係死症,你要改變佢習慣食濕糧
有得揀轉下無妨,始終dr goodpet益生菌菌種比較少,唔夠全面
消化酵素成分反而幾大路下,相差唔係太多
老貓腸胃問題係比較麻煩,最怕係呢啲拖到咁多年都無揾出原因去解決嘅case,好易發展到IBD

你可以當係IBD咁處理先,以簡單易消化食物為基礎,再加需要嘅supplements 輔助,凍乾係好選擇,生肉成分簡單易消化,又唔似急凍生肉咁要胃酸夠勁處理細菌

天然食物,益生菌,消化酵素,魚油,如果有時間煮骨湯,無時間可以試下nature logic 骨湯粉,貓糧表有一頁講病例,有詳細解釋IBD同飲食可以睇睇
最全面是Dr mercola 益生菌? 有沒有其他牌子同dr mercola 一樣咁多種菌?

Thanks
點改變?唔比佢食乾糧黎迫佢?
巴打有冇咩建議?
隻貓本身飲好多水應該ok?
轉食有好多方法
我係偏向餓佢,定時餵食,唔食就收起,下餐繼續比,硬頸貓可以捱到幾日唔食,要觀察佢情況,如果係肥貓就唔得驚有脂肪肝

佛系方法就可以喺平時食嘅乾糧隔離放少少濕糧(最好用碟,分隔遠啲)等佢知係食物,習慣有濕糧存在,餐餐都咁做,慢慢佢會好奇肯試就成功一大半,但會好浪費

重有好多方法上網search下,好多唔同人分享,經日都一年先轉到都聽過,相信有恆心就轉到
唔該晒絲打
貓點飲都唔夠直接喺食物上吸收多
你可以睇尿量就知身體夠唔夠水
基本上要每日有3督或以上,明顯係大督嘅
有無人岩,隻貓唔鐘意食
平放 tg helloworld101010
有呀
係呀綠色嗰款 有冇邊隻乾糧同肉醬罐可以推薦? wellness core乾糧ok嗎 謝謝樓主
幼貓食到隻眼隔離D毛有化毛膏可以點清
用寵物濕紙巾抹唔抹到?
我想問下,如果2個月大貓仔,返到黎即轉其他罐會唔會唔好
兩隻貓上兩個月轉左全濕食,主要食thrive雞/吞拿魚/吞拿魚+三文魚罐,最近買左幾十罐natural pro隻雞吞拿魚紅莓罐,請問呢隻有冇大問題
屌新手餵個幾月大貓第一次食藥水好撚驚 完全唔識 有冇ching教下我
3個月大既貓仔應該食幾多餐? 宜家跟網上教餵緊4餐
但係佢每日都痾成5-6次屎, 會唔會食得太多?
感謝!

好詳細益生菌、酵素、魚油都有

另外想問如果年紀大洗唔洗補鈣
因為我有鈣粉,但同骨湯係咪唔一樣
屋企唔係隻隻主子食旺喵 但仲有成箱 如果有人想要可以留tg 綜合味 散要都ok 用thrive/canagan換都得
冇魚成份果啲我要哂ok?
冇問題啊 不過我係大罐裝 你ok就tg我
一直食開乾糧,諗住轉濕糧
買咗12罐大size嘅kiwi kitchen 鹿肉罐頭
但係次次俾佢都食剩一大半
跟住跑去平時裝乾糧嗰個兜睇吓有冇乾糧食
應該點做?2樣都畀佢食?
而家暫時一日喂4次,每次40g,但會食剩
附上喵圖一張
鹿肉好似係唔好食好多貓都唔食
試下轉罐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞