貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
成份差唔多
昨晚開左
肉質係有咬口
唔係泥
貓貓都食晒
想問下咩情況下要食魚油?養緊隻美短仔 一直有餵罐所以都有吸夠水份,之前一歲帶佢做例行檢查都好健康,不過有時覺得佢d毛會起(叉),唔知係咪飲唔夠水導致? 需唔需要食魚油

同埋想問下肉絲罐同肉醬罐有無話有咩分別 因該我本身就餵開Thrive同canagan兩個牌子輪住咁,但兩個牌子都係肉絲,所以想知洗唔洗轉下肉醬
貓女的話發情前最好,因每一次發情都會增加子宮蓄膿機會,基本上夠2.5kg就可以
仔嘅話獸醫睇法都分兩派,有啲覺得要等到1歲發育完成先,因尿道可能會窄而增加尿石機會;另一派就話無影響。加上有啲大種貓發育期去到2-3歲,到時因發情導致周圍屙尿已成習慣無得改,而且大把無絕育嘅貓咪一樣生尿石
你負唔負擔到貴過wellness core嘅牌子?instinct (無k3嗰啲),n&d, thrive, dr elsey, wildcat 呢啲貴嘅

如果要平少少嘅可能得merrick,acana 非魚肉大包裝呢類。再平就數到用肉粉為主成分嘅applaws 雞肉,solid go indigo moon,肉粉係無鮮肉咁好㗎喇,但如果揀呢類乾糧你會有多少少錢買罐咁無咩所謂嘅
永遠都係罐>乾糧
魚油係增加omega3吸收,主要作用平衡身體過多omega6(動物脂肪嗰啲)而導致炎症,其次就係維持心腎功能健康等等

脂肪同水都係對皮膚健康有影響,我有隻英短,同美短咁都係厚毛,佢全食罐啲毛都係有啲鞋,但港短嗰時已經好滑,係後來轉生肉先開始摸到毛滑,港短就更加滑了佢哋有keep住食魚油

肉絲無乜脂肪,肉醬多好多,所以建議兩種都食嘅,你個情況食多啲肉醬睇下毛髮有無改善先
咁我都想買魚油比個仔試下 想問solgar邊到有得買同埋餵食指引大約係點
有冇巴絲有興趣夾訂thrive乾糧?
$178@ 我打算訂一包雞&一包火雞+雞畀隻貓試
但未夠免運費 又揀唔啱其他產品
有興趣留tg
有冇推薦
我有一包雞未開過 最近係天下貓貓買 有冇興趣要?
IHerb 有大量,唔一定solgar, 只要人食,經過重金屬測試,每粒魚油epa+dha不過300mg就得,通常有病嘅貓每日一粒,保健就一星期1-2粒,睇需要

初初比少少習慣下先
想問下幼貓三個月大到 貓糧可唔可以溝白烚雞胸肉比佢,因為整比隻狗順便比埋佢。會唔會貓同狗腸胃唔同唔溝得咁多. Thanks 新手養貓
Blue Buffalo Blue Wilderness 無穀 三文魚 成貓糧 定MERRICK
無穀鴨肉 成貓糧好,6歲貓,少肥
有冇人餵緊wellness core kitten
之前買咗包2lb試 係圓形細粒糧
食落幾好買包5lb
點知一開變咗三角形糧粒+少少圓形細粒糧

想問吓係咪正常大粒咗好多
我隻貓貓3個月大 而家就食緊royal canin貓奶糕 再溝 Canagan罐頭

見大家都講wellness core , 我買呢個貓糧再溝罐頭可以嗎?
想問下如果用潔齒噴霧有冇用? 依家有用緊牙刷刷 不過入面d牙都難刷到諗住轉牙刷用尖頭刷
可以啊
但係呢個牌子幼貓糧好似唔香口?
想請教下我發覺好似全部貓罐罐無論咩味
一開我就聞到陣類似吞拿魚既味道
其實個d係咪魚油味黎?
但佢食得好開心
新手貓奴,睇完都唔係好識點揀
3個月大想買啲幼貓罐頭間唔中比佢食下,邊隻牌子好啲?thanks

頭10唔係隻隻香港買到
主食罐 Fussie Cat有冇伏

同樣份量見佢平Canagan成一半
我都諗住轉呢隻
又平又抵食
但上網睇啲人話佢有膠 睇database又好似ok
新手養貓 想乾濕混合
而家個主人用緊Royal Canin 想換個好少少嘅俾佢

想問下Solid Gold Indigo Moon / Thrive / Wellness core 邊隻會好啲?
小貓2個月大
謝謝大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞