貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
重口味啦,好似你貓咁食上癮變左偏食
而且魚多數有重金屬超標問題,人都唔建議餐餐食魚,何況咁細隻貓,食得多對腎同肝都有負擔
明白了唔該曬
另外想問一下如果貓貓最近唔太食雞底嘅罐 只肯食有魚味嘅主食罐 咁仲應唔應該就佢? 平時已經係餵雞底但係mix埋牛/鴨 但係最近唔太願意食 一有魚味先狗衝 佢算係偏瘦 連新餵汪喵雞味營養罐都係食幾淡就走佬一有魚就食得好開心
另外如果五個月貓貓正常餵wellness core kitten 加兩餐主食罐 乾糧其實應該食幾多g度? 主食罐兩餐夾埋只係食到40g 乾糧而家只係食到40g左右 會唔會唔夠
唉屌諗住半罐半罐咁轉,即刻屙俾我睇,軟便連少少水

我又衰,個日又俾左少少乳果糖佢食,屙上屙,睇黎突然有太高蛋白質頂唔順,但係估唔到半罐就出事

之前間中喂罐頭都冇事
肯問有冇咩肉醬罐介紹?我依家俾開肉絲罐,thrive and canagan
請問絲係直接係汪喵訂嗎 我驚一次過訂超過3000隻衰貓唔食
想請教肥美絲
最近開始養隻2個月貓仔
屋企本身有隻歲幾貓女,食全凍乾
所以細貓嚟到都係俾凍乾佢食
但細貓有啲瘦,想佢長返啲肉
想問咁細個俾魚油佢食有冇問題?

搭單問吓大家加貓,舊貓要幾耐先接受到?
而家新貓入屋兩日
屋企隻舊貓仲係好抗拒
好驚佢呢世都接受唔到
好我搵搵 唔該曬
Core kitten 嘅feeding guide 都係around 60-80g一日,乾糧方面食得好夠了,係主食罐少左啲,係咪口味唔啱食?

魚比少啲好,就係怕食慣口味重轉唔翻食家禽可以試多啲唔同牌子,盡量唔好屈服比魚,喺飲食方面太寵貓你會愈嚟愈難買糧
任何轉食都會影響腸道細菌平衡,從而出現消化不良情況,唔理佢都可以等腸胃慢慢適應新食物,如果比益生菌食住轉就會快啲改善

你返工最長幾耐?如果佢唔會因為中間無得食空肚太耐而嘔無必要夾硬比一餐佢食
2個月又唔使特登谷肥佢,正常飲食就得,魚油對幼貓發育好有益亦可以增強抵抗力,好少用嚟增肥
請問有無人知Ziwi Peak好唔好?
睇佢成份好似好正咁,但唔知削營養夠唔夠。
肉醬罐邊隻冇咁多化學野買左chérie幼貓肉mousse試
其實上一包係wellness core kitten但係佢唔多肯食
咁如果佢真係唔食我應該就咁擺係到嗎thrive canagan家禽我都有比 但係唔知係咪唔太香佢寧願走去食乾糧 但係同牌子嘅雞底撈魚又可以食到好多喎 我已經避開曬吞拿魚都係搞唔掂
長期餵開orijen 全貓糧,有冇問題?
其中一隻生肉貓唔食肝,試過雞牛羊肝,風乾都試埋,而家買左Now肝粉
佢10個月大,每日食約180-200g, 4.4kg
應該俾幾多肝粉先夠?
https://hk.iherb.com/pr/Now-Foods-Liver-Powder-12-oz-340-g/656
主人前日開始嘔,食完嘢隔一陣就嘔
但好精神跑跑跳跳
琴日帶佢睇醫生,醫生話摸肚冇問題冇發燒
幫佢打咗止嘔針同開咗啲藥畀佢

佢打完針食完藥之後冇再嘔
但冇咩精神食咗兩啖嘢就唔肯食
平時餵開thrive k9 little big paw
餵返平時濕糧有冇問題?因為唔知佢咩事嘔,驚佢食完又嘔
請問core既濕都好唔好的
係靚嘢嚟,不過始終係乾食,要注意飲水量
因為呢隻糧礦物質都幾高,飲唔夠水會易生石
另一餐食主食罐會好啲
唔該
諗住轉做呢隻嘅羊肉俾貓食
而家早上乾糧,下午就清水煮雞胸,夜晚就罐頭
暫時食緊Orijen六條魚,隻貓食得唔多
但俾過Ziwi佢又食多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞