貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
唔好撈乾糧一齊食,同埋分量唔多過全日食量20%就可以

因為肉有大量磷,要有相對鈣質平衡翻,太多肉會令鈣磷比失衡,長遠影響健康,除非你係比有齊營養嘅鮮食代替一餐貓糧
單純睇肉源鴨好過魚,至少無咁多重金屬
但B牌碳水化合物低過M,不過M嘅碳水又未至於高到得好緊要,各有好壞

兩隻都唔係長期食嘅話其實差不多,可以3-4個月轉換
有無包裝睇下?唔知係咪轉左成分
記得我今年有update 過core成分

舊時core係細粒,三角有機會係新糧
可以買core,但唔好乾濕溝埋食會影響消化

另外咩牌子乾糧都唔好長期食,最緊要食物多元化,腸胃會健康啲罐頭都係一樣,可以買啲肉醬類罐頭好過剩係食肉絲
有無用過360度有刷毛嗰啲?點都刷到噴霧無用過,剩係用椰子油刷
係碳水化合物高,但成分唔差
手緊嗰陣可以買嚟食
又轉咗第二個牌子
NATURE'S VARIETY INSTINCT 無穀物 兔肉 貓糧 同
ORIJEN 無穀物 紅肉 貓糧
邊隻好,睇佢個蛋白質同碳水化合物差唔多
你買開咩罐?睇你形容似零食罐大部分零食罐就算寫明雞肉,都有吞拿魚添加劑,引貓食上癮
有冇其他推介 食過THRIVE同Canagan 最好依個價位
買主食罐就可以,唔使刻意買幼貓罐,成分無乜分別,多數係糊啲容易食

肉醬嘅話可以買aatu. K9, 汪喵,instinct, natures menu, little big paw
肉絲就thrive, canagan
以上都係無膠質嘅主食罐

其他無提嘅都可以買,有少量膠質唔係長期單一食無乜大問題,當多個選擇例如koha
Thrive > core > Sg
Thrive係肉成分最高嘅乾糧,相對碳水化合物好低,成分無乜可以挑剔,但食得太多有機會屙軟便

Core係中上水平,主要係成分無大問題,價錢平過thrive 成倍咁濟

Sg係肉粉糧,比鮮肉糧差啲
有啊, 不過都太大支下 最入個幾隻牙都好難刷得到
睇過下尖頭個隻好似易D刷入面個隻牙
謝謝絲打 幼貓都啱食嗎Thrive? 第一次養貓 想俾最好嘅佢 想買Thrive
唔係wo 全部主食罐 包括wellness core pate
汪喵 k9 我全部都聞到類似吞拿魚既味道
因為我個人好憎吞拿魚 所以對個氣味好敏感
但又好奇怪 無論我買咩味 都係聞到吞拿魚味
所以先想請教你以d會唔會係魚油黎?
知唔知K9呢款零食係生定熟?
上網買個名係凍乾牛肉粒,餵開罐唔想俾生肉零食
Thank you so much
想問下如果貓貓食唔曬一個罐頭,食剩嘅轉瓷碗擺入雪櫃,下次攞出黎可唔可以用微波爐加熱?會唔會冇左啲營養?
同埋買咗部水機但貓貓唔飲啲流動水,要每次熄左部機再捉佢埋去先肯飲兩淡,可以點搞
忌廉哥隻濕糧罐好唔好?
想問下初榨椰子油係咪可以代替牙膏幫貓刷牙?
除左乾貓糧貓罐頭

其實如果屋企日日都煮飯,好應該切d雞肉牛肉甚至豬內比貓食,定期又可以烚隻雞蛋比佢食
依家每日比緊200mg 牛磺酸粉同200mg 海藻鈣粉比貓食

諗住買人食果d魚油丸,三日餵一粒比佢食,未知佢會唔會食
我就係貓糧度加水,水蓋過貓糧

即是佢要食貓糧先要飲左d水先,對我隻貓有效
Bb size都大支?伸入去比佢用大牙咬
佢係全貓糧,幼貓一樣食得
BTW幾靚嘅乾糧都唔及罐頭,如果可以買多啲罐頭好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞