貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
我指core好
唔記得隔行
所以先建議你帶貓驗血睇下身體咩事
咁後生突然瘦左真係好少見

罐頭當然好啲,主要補水
你試2星期睇下體重點,記得比肉醬,卡路里會高啲
轉糧軟便好正常,腸胃適應新食物期間菌叢平衡會改變,當壞菌過多就會影響消化而屙軟,過幾日適應左就無乜嘢

可以比埋益生菌減輕症狀
所有日版罐頭,以吞拿魚為主,好重口味,而且食得多重金屬污染魚類對肝腎都唔好
係呀 我都揀過

靜係得雞同牛

其他罐真係無興趣 買過晒咁制
阻阻你
最新白宮聯署!要求美國國會立即通過《香港人權民主法案》

https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-pass-bill-hong-kong-human-rights-and-democracy-act

刻不容緩,立即簽名要求美國國會通過
原來係咁,唔該晒
小弟係新手貓奴,依加主子食緊royal canin sensible 33乾糧,因為腸胃唔好有屙爛,晚上食WELLNESS Pate 或 WELLNESS CORE罐,有貓友建議我唔好食royal,因為味重長遠影響腎臟,想請教一下依兩種乾濕糧配搭如何,望各位賜教小弟🙏🏻
想請教下舊糧32%蛋白質,新貓糧44%蛋白質,溝住轉,肚屙係咪正常
依家比我隻貓食呢d:
日日食:雞肉,牛肉,豬肉,橄欖油,貓乾糧
偶爾食:雞蛋,豬肝
偶爾食:红薯
補充劑:牛磺酸,海藻鈣

粗略研究過,貓所需營養(蛋白質, 鈣, mineral, vitamin, omega 3, etc) 應該齊全

請教一下重有咩欠缺?
罐頭可以,但core要留意有無卡拉膠,印象中某啲口味有加
乾糧轉天然糧啦,用人食用級別嗰啲,成分好過呢啲商業糧
腸胃唔好要揾原因,唔係靠食乜乜處方糧(處方糧唔同處方藥物,無藥用成分,只係水解蛋白,高碳高纖,無解決過腸胃問題)

對付腸胃問題最常做法係食益生菌同消化酵素,提升整個消化能力,一段時間都無起色要睇係咩有蟲或食物敏感
唔該哂,乾糧我就慢慣轉下天然糧,之後再觀察下佢d腸胃
因爲少左碳水拖長消化時間,可以比益生菌減輕情況
新手一問
宜家屋企主子3個半月,食緊ob幼貓糧同thrive幼貓罐,一日兩餐,朝早同夜晚都係半罐罐頭+30g乾糧,中間放長糧,但近呢個星期冇重過反而輕咗,係糧嘅問題嗎?
三個月大貓仔食邊隻濕糧好,去到鋪頭睇到頭都暈
樓主你好,想問問消化酵素同埋益生菌可以同時一齊撈落糧到俾貓貓食嗎?
定早餐放酵素,夜晚就放益生菌咁

想問呢隻唔浸水可唔可以做貓貓主食糧?
主人唔肯食濕糧
又或者有冇其他脫水乾糧可以做主食?
想請問 我對仔女 (8歲同5歲)就快食完dr goodpet 消化酵素同益生菌。 需唔需要轉下牌子咁?
(for 保健用途) thanks
想請教肥美絲

黎緊會接隻比人棄養既12-3歲既老貓
聽講佢腸胃都幾差

本身食開乾糧,但係比多少少都肚屙
我屋企本身果隻4個月貓仔就食緊凍乾既

如果一黎就直接比凍乾隻老貓食得唔得?
凍乾應該比乾糧易消化?
有益生菌同消化酵素,但怕加左太臭佢唔肯食
係咪比少少,再慢慢加好d?

定係買汪喵老貓罐好

第一次照顧老貓咩都唔識,唔該哂你先
日日都食貓糧,基本上都夠營養,全鮮食先要做足功課
有少少建議:鈣方面唔好補太多,橄欖油改做魚油先可以補充omega3中嘅epa同dha
內臟雖然唔夠豐富,但有比貓糧就無所謂
罐頭可改成肉醬,會高卡啲
罐同乾糧溝埋食?最好分隔耐啲,你可以一餐剩係比罐頭,咁會易啲消化吸收

另外ob幼貓糧係咪綠色嗰款碳水高過蛋白質係不能接受,脂肪又低,因為肉絲罐已經係低脂,乾糧都低會唔夠多夠
最好揀主食罐
但實體鋪罐頭選擇唔多同多數係零食罐,online shop會多好多揀
你見到有咩牌子賣緊?
因為鍾意食貓有得揀會揀鍾意嘅嘢嚟食
罐頭要經常轉口味,保持新鮮感
可以撈埋,但要貓接受到隻味
一次加太多種supplements 有啲貓會覺得有怪味唔食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞