貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
幼貓(3個月)斷左奶
應該買邊隻糧好 可食主食罐未?
因為我以前買罐唔知咩味好,仲以為賣咁貴一定係好嘢
乾糧揀低碳水化合物,我喺表度有分到grade,A或以上都唔錯,再仔細睇下有無人造維他命k3,價錢同買方便買到都係考慮,最好揀定幾個牌子同口味,3-4個月轉一次

Core除左indoor其他都可以啊
通常係乜都唔轉等佢適應新環境先
因為貓喺生保地方會驚,壓力大會影響抵抗力同易病
當佢習慣左新居(會四處走同玩,肯食)就可以轉糧
盡量少食吞拿魚最好戒左佢,會食上癮,魚類罐頭易有重金屬污染

Nuture pro?又係吞拿魚同有k3啊,食完唔好再買
啲屎正常嘛?會唔會屙到肛門紅曬?
次數多左啲
如果飲食正常唔使補鈣,太多會影響鈣磷比例引發其他病
骨湯會有膠原蛋白,氨基酸同礦物質,補身養腸胃鈣粉就only鈣,補鈣用
初初食濕糧唔鍾意食唔出奇,至少佢肯食,成功一大半買多幾款口味比佢試下

乾糧濕糧唔好撈埋,或同時比,除左乾濕消化時間唔同影響腸胃外,有乾糧揀佢實會食左先唔會食罐頭。一餐只食餵一款

另外絕育未呀?幼貓先4餐,大個仔可以改做2餐,有飢餓感先會對食物有興趣
可以食,大部分主食罐牌子都可以,揀無卡拉膠無k3
肉醬脂肪高對幼貓發育會好啲,肉絲罐低脂但有咬口,間中食下又得
罐頭通常都有膠質,除左卡拉膠重會有其他唔同膠質,講究嘅可以揀無膠質嗰啲,如汪喵,thrive, canagan, k9, AATU,instinct等
唔該哂你
新手一問,貓貓突然之間唔食禁多野點算好🤔? 問題有d多。

隻貓4/5個月個時我見到乾糧食曬之後就諗住慢慢轉凍乾,就買左k9來食。點知我阿爸幫我喂個時唔知凍乾係要加水,就直接俾左佢食,之後佢就唔係點食濕左嘅凍乾。

然後我見到禁就停止俾凍乾佢,轉番乾糧俾佢食(但換左wellnes嘅幼貓糧俾佢)。本身佢一聞到好興奮,但成日都食唔曬。然後個時我就廢事換濕糧,就繼續買汪喵幼貓罐俾佢。點知佢突然唔中意食禁,平時點都食得曬,而家最多一半左右。

而家乾糧要逐粒逐粒喂再加少少全熟蛋黃先肯食曬。之前11點鍾就會叫我老豆俾野佢食,而家訓到7/8點先起身,有時訓得仲耐。夜晚個餐最後要喂佢佢先食曬。

我想問係咪食厭左就會發生呢件事?定會唔會因為佢舔毛舔到飽左然後冇胃口唔食禁多?禁係咪要加排毛粉定貓草俾佢就ok?定係因為佢大個左(而家6個月大)所以冇食禁多?
絕育咗,已經9個月大,個breeder叫我每日喂4餐到1歲,依家係咪食一半都由得佢,然後keep住喂2餐?
以前一直都係乾糧自助餐,最近包糧食晒所以先想換主食罐

好詳細益生菌、酵素、魚油都有

另外想問如果年紀大洗唔洗補鈣
因為我有鈣粉,但同骨湯係咪唔一樣
如果飲食正常唔使補鈣,太多會影響鈣磷比例引發其他病
骨湯會有膠原蛋白,氨基酸同礦物質,補身養腸胃鈣粉就only鈣,補鈣用

接左貓啦
瘦到爆炸 皮包骨咁呀🤦🏻‍♀️

開始左食一日凍乾,成型但都係好爛
希望會慢慢好

咁我遲d買d骨湯粉比佢補下唔該哂
之前d 屎都算正常, 肛門都冇咩野, 不過琴日開始有爛屎
宜家試下餵3餐俾佢
如果食左益生菌都無效去驗下大便穩陣啲
幼貓好易生蟲
絕左育會無咁活躍,卡路里需求無咁高
成9個月又絕育餵2餐都夠啦
一餐大概一細罐
大罐就分2餐
6個月係咪發情呀?係發情影響食慾都好啲,驚有其他隱病
罐頭要多轉口味
平時除左食嘢玩方面活躍嗎?
貓一定要主動食嘢,無可能要親手餵,除非係病到好嚴重無力或拒食
唔計你主動餵,佢一日食到幾多糧?
肥美絲,我主人呢3,4日無啦啦柯軟便,糧/所有野都無轉過,會唔會係有咩原因?同埋請問係咪食益生菌可以改善?請問有無邊隻寵物用益生菌可以推介?謝謝
佢又好似冇發情個d特徵,冇成日叫同變到好嗲。佢玩都活躍嘅,尋日玩逗貓棒都跳來跳去,除左落大雨個幾日唔係好想郁禁。唔計我主動喂,佢一日食左25g乾糧加半罐汪喵(40g左右)。

不過的確由佢2個幾月個時我接番來,一直都食汪喵幼貓罐(有兩隻味)。
想問下貓砂(用緊小白)你地有冇定期換一次全新?
埋砂好似有d味,但仲有好多係個盤其實洗唔洗換
Thrive肉絲溝k9肉醬罐得唔得?
我想問下2個月貓貓,如果轉罐可唔可以即轉定慢慢轉,同埋可以只餵罐唔餵乾糧?
想問吓溝幾隻牌子嘅乾糧食成冇問題㗎?
主人本身食開Nature's Variety 頂級蛋白雞肉味
唔知係咪日日食 食厭晒所以愈食愈少
之後溝咗Thrive PremiumPlus 雞肉味又食返
但近期又食少咗所以想溝埋Rawz
唔知有冇問題?

另外隻衰嘢只要連續兩日食同一隻味嘅罐罐就會唔食
所以我有幾隻罐不斷loop 包括
- K9 雞肉 + 羊肉
- ZiwiPeak 羊肉
- Canagan 雞肉 + 鴨肉
- Thrive Complete 雞胸肉 + 火雞胸肉

唔知樓主仲有冇其他罐罐推介?
有貓貓體重問題想問吓大家
佢幼貓嗰時食wellness core
跟住一直食thrive雞肉味乾糧 間中餵吓罐頭
佢而家差唔多一歲但得2公斤多啲
想問吓使唔使帶佢去睇醫生?
定係有冇食啲咩可以令佢增吓肥?
借個位,唔好意思
我on99 重複訂多左汪喵訂單一次
照返原價 ,有冇人要? tg@tiff_328
罐頭85g x24,鮮食包x24
仲有幾包凍乾零食 牛磺酸x1,Lysine x1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞