貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
點解急凍肉可以生食?而冰鮮肉唔得呢?
咁如果我一日餵5餐
3餐thrive肉絲罐
2餐乾糧應該冇問題?

肉絲罐洗唔洗攬碎啲?
好擔心佢哋
乾糧同濕糧一定要食幼貓定其實都冇大分別?
驚佢哋消化唔好
同埋佢哋好似成日肚餓咁
冰鮮溫度唔夠急凍低 好多細菌
應該係
我隻貓一直食開呢隻,兩星期前入貨買咗包4kg $310, 但應該因為貓貓開始大(啱啱6m)所以變得挑食,我換咗kitten嗰款比佢佢就肯食返多啲,所以而家仲有起碼2/3包babycat糧剩,唔想嘥,ching有冇興趣要?可以send埋package detail比你睇證明expiry date,$120或可再議,有冇興趣?🙏🏻🙏🏻
我用緊豆腐砂
有時d砂變左粉
會唔會吸到水的
想請教,家中主子11歲,而家半濕食,腸胃唔多好。想轉乾糧,有冇啲老貓乾糧(細粒最好)好介紹買左thrive乾糧太大粒了
樓主你好
我係新手養貓,養咗2個幾月,依家貓咪4個幾月大,佢係貓仔,成日聽身邊養過貓嘅人講貓仔好容易會有膀胱炎,又怕佢第日會有臀病,除咗比多啲水佢飲,唯有比好嘅糧佢,但我又真係唔太識揀
依家用緊AVP隻幼貓糧,基本上係一日餵佢三餐,想問下呢隻糧好唔好?需唔需要餵罐頭佢食?因為依家佢係全食乾糧,無餵過罐頭佢食。會唔會有咩牌子對幼貓係好?
感謝樓主
巴打仲有冇?
我可以幫你買
我家主子3個月大
你OK既話TG我啦
TG: @SunnyYNWA
wellness core 魚果隻味好唔好 屋企隻野一歲
我買左Wellness隻kitten罐罐比主子試
佢好滿意
不過主子焚化爐黎
咩都食
乾糧呢
買左啦 多謝你等緊接貓
想請教一下呢..
3個月主子可唔可以餵肉泥/零食?
我想用換訓練佢... 佢仲未認到自己個名..
唔該晒你 佢地唔太肯食乾糧 會用奶粉濕軟試下
佢唔肯食罐啊,就算食都係lam哂d汁就算,唔食肉。d湯包勉強肯飲,但好似好唔健康,另外aixia隻濕糧軟包都勉強肯食(好水既mousse狀),強調腎貓岩食,咁腎無事係咪都ok?

而家試下搵多d mousse罐比佢試,kakato佢唔食,seeds dr wish餓半日勉強可以

唔鐘意食罐又唔點飲水既貓真係好煩,之前針筒餵過一輪但佢超掙扎又精神緊張,仲lam到自己甩毛,所以放棄左,唔餵之後明顯開心好多
乾糧因為要適應個配邊,適常3-6個月
生肉成分簡單,短啲時間即可,好似罐頭咁日日換都得,最緊要係令貓唔好剩係食慣一個牌子一個口味
每磅已mix好內臟嘅肉配一茶匙蛋殼粉
好多食物乾磨機或磨豆機都得呀,用磨樽嘅就人手磨
急凍keep住長期低溫石殺蟲,細菌亦會停止繁殖,菌量就可以控制喺穩定數量,即使生食都唔會有問題,所以餵生食要有個-18~20度凍櫃擺肉

冰鮮通常切完放鮮櫃最多擺幾日,個溫度細菌都繁殖到只係慢啲,加上如有蟲唔會死,咁咪要煮熟先食得
屋企食唔到咁多蛋

之後都係繼續買海藻鈣粉

其實除左蛋殼粉同海藻鈣粉,重有咩代替品?
咁要確定舊急凍肉急凍前有正確處理先得wow
「好似成日好肚餓」全日分量食幾多?

餐數唔係問題,睇貓每餐食幾多同會唔會因為食得多而嘔,如果睇落食好多餐但原來每餐都食唔飽就有問題了正常食到5餐好難會覺得佢肚餓

大部分靚牌子都只有全貓糧,無分年齡,因為貓唔會因為後生或老咗就由肉食食動物轉做雜食動物
罐頭直情無分,最多都係糊啲易食,食到其實唔使特登攬碎
腸胃唔好更加應該食罐呀
同埋年齡大加上胰臟會因為食乾糧長期加重負荷,酵素分泌少咗會令消失更差

你要嘅係消化酵素,益生菌同魚油
假如屙得太水就加埋洋車前子粉

老貓同減肥糧係最差嘅乾糧配方,唔好買
對佢最好嘅係全濕糧,咁先可以防到尿石膀胱炎
凡係乾嘅糧,就算係最靚嘅脫水生肉糧(有人唔加水還原成肉醬直接乾餵)都會引致發炎同影響腎功能,最大原因係貓身體脫水
乾糧要揀靚料主要係因為多肉少穀物,所以低碳,從而減低糖尿病,漫性腸炎,胰臟炎等等

AVP一般般,比較高碳水

而且膀胱炎除左飲食問題,都同壓力有關,要注意佢心理健康
唔好買主成分係魚嘅糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞