貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
咬合位刷到不過前後就真係難刷到 想刷埋姐
Core無買過,其他個2個都唔覺好醒有魚味,同零食罐嘅吞拿魚明顯唔同,你有無買過肉絲罐?如果肉絲無你講嘅味咁好大機會係魚油味,因肉絲罐多數用植物油
食緊core 唔太覺有魚味 似午餐肉多啲
4個月大喵喵 食緊Happy Cat乾糧 想試下其他
有冇抵食又幾好嘅乾糧推介
Freeze dried係生肉經冷凍脫水處理,因為無高温煮過係生肉嚟
亦可以揀air dried風乾嗰種肉乾,用温度風乾,嚴格上唔算係生肉

其實凍乾處理過嘅生肉經過處理無乜細菌,就算平時食開罐頭都唔怕話胃酸唔夠勁處理唔到
可以放雪櫃下餐食,另外用其他器皿裝係正確不過放太耐就唔好通常溝少少熱水解凍就得,貓唔食得熱,微波爐一來唔可以叮太耐,二來你再次高温加熱更多營養又破壞左了

就咁食凍都ok嘅(我餵生肉都係雪櫃低溫解凍後拎出嚟就食
零食罐嚟講太貴,同好多都係吞拿魚唔太值得買
肉絲罐比肉醬罐卡路里少,係要食多啲,如果keep住2餐罐,可以試肉醬主食罐,會飽肚啲

腸胃要習慣乾糧要過度期,通常配合食益生菌會好轉,平時又要留意乾糧分量,食得太多又會有軟便情況。你可以計左貓每日要幾多kcal,減去2罐頭kcal,剩低就係饋乾糧嘅配額,咁你就有個概念比經多乾糧,再根據大便狀況加減分量,btw pronature 唔係咁好,高碳水糧嚟
,重無咁口臭
份量應該幾多? 因為我上網睇有啲貓用左有不良反應 我怕用多左
主子成貓
食緊
朝早 Thrive 雞胸肉罐半罐
Wellness乾糧
夜晚鮮食 20g雞肉三文魚雞肝雞心
但成日唔知佢有無食多食少
唔係好識計 通常見佢食到行開就當佢食飽
但好快又要喵喵叫要野食
感謝樓主個excel表好詳盡

我想問罐頭成分表入面 紅色同紫色字分別代表咩意思? 謝謝
你點餵魚油比貓食?

我諗住買人食既魚油比佢,計過三日食一粒
唔該哂肥美絲
少少塗喺牙刷上面就得,2-3日刷一次都夠
半罐罐頭即係40g唔夠,鮮食20g唔太夠,去到40g會好少少,但加鮮食分量就要比鈣質
乾糧部分比幾多?如果係全日指引一半咁就剛好

鮮食方面雞肉比邊part? 要有啲皮比到脂肪先飽肚,三文魚少食,易有重金屬污染
紫係添加劑/合成物資當中要注意嘅嘢,加左有乜用途或影響,例如因為食物經過高溫煮過營養會流失,要加翻人工合成營養素,當中都有質素差異,會用平價嘢代替

紅多數係食材類,如穀物豆薯等貓唔需要嘅食物,愈多愈要注意
直接倒入濕糧撈匀食
多謝你呀
乾糧都俾到一半份量
鮮食就時不時換下 主要係雞胸/雞脾肉 再搭配其他肉類
研究緊自製熟食
因為高蛋白,我同隻貓可以一齊食
我自己配飯,貓果啲就加鈣 牛礦酸 海藻粉
有買「貓咪這樣吃最健康」睇哂
想知補給品咩牌子好?
益生菌 魚油 本書冇講明一定要落 係咪唔應該每日比?
酵母粉又係唔知落唔落好
SORRY 好多問題 因為細佬英文好差睇到D營養標籤暈暈地
https://hk.iherb.com/pr/Dr-Mercola-Healthy-Pets-Whole-Food-Digestive-Probiotic-For-Cats-Dogs-3-17-oz-90-g/82301

https://hk.iherb.com/pr/Dr-Mercola-Complete-Probiotics-For-Cats-Dogs-3-17-oz-90-g/41880

呢兩隻邊隻好啲?貴少少果隻個服用量低啲因為菌量比較多?同埋多左海藻粉?
如果一日要加250MG 鈣
假設我買呢隻鈣粉
https://hk.iherb.com/pr/Animal-Essentials-Seaweed-Calcium-For-Dogs-Cats-12-oz-340-g/78579

佢成份係33-38%鈣 我當佢35%
係咪應該落 250/0.35 = 714MG既鈣粉?
頭都大埋就快爆炸
https://hk.iherb.com/pr/Pet-Naturals-of-Vermont-Daily-Multi-For-Cats-30-Chews-1-32-oz-37-5-g/68989

維他命好似呢隻唔錯
有E 同B群 仲有多既牛礦酸 價錢唔貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞