貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
深藍係益生菌,通常買呢隻就可以
淺藍係益生菌溝消化酵素,相對益生菌量少
生肉嚟講愈少人工營養素愈好,我記得primal係無
Staller 就有加,其他牌子睇表

但都要貓肯食先得
Blue buffalo? 佢有幾條line,整體上wilderness 好啲,蛋白質夠,碳水不太高,只係纖維略高
Core成分會略好少少同無咁多豆薯相對碳水低啲,蛋白質又高啲,纖細無咁多

但分別唔係好大,轉食都可以
同凍肉商訂
我幫襯開成興龍同海寶
唔該絲打 同埋想問生肉點處理再俾貓食? 新手貓奴
無卡拉膠嗰個ok呀無乜可以挑剔

有冇人試過呢隻牌子
美國野 叫Nutri Source
本身腸胃差無計都係盡量幫佢,餐與餐之間都試下加水溝益菌用針筒餵,等腸胃多啲益菌
另外試下加水浸軟少少會唔會有改善,不過放太耐就唔好再餵,會滋生細菌
分頁有「乾糧無穀比較」
麻麻呀一嚟主要係魚肉粉,碳水化合物好高同有非天然防腐劑
留意佢食到就得無所謂,基本上都識咬,反而太細粒未必會咬直接吞
如果係可以戒打針真係好成功
戒左由病到死死下,9條命冇左7條都好得返真係好感動
大家如果情況許可就轉濕糧啦
我都買左喵汪星球食左2星期左右

隻貓2個幾月大, 食左之後
1個月既幼貓係咪可以餵成貓糧?
我親眼睇住佢食成貓糧
呢隻糧係咪加水餵就得
加完水都仲係好硬 隻貓唔肯食
呢隻唔洗加水架
就咁餵
鹿肉好多貓都麻麻地
可能係唔鍾意食
唔該巴打
下次唔敢買鹿肉
汪喵,thrive, canagan, k9, AATU,instinct
以上牌子喺excel都無標明係肉醬, 咁係唔係即係肉絲?

因為醫生話貓B(3 months old) underweight, 佢又唔太鍾意乾糧,所以想叫佢試主食罐
唔知貓貓腸胃算唔算好,但係轉solid gold同merrick嘅時候,我轉糧轉得勁快都冇事(溝4、5日就完全轉新糧)
依家食緊canagan田園野味,由轉糧第一日起就爛屎
我比較咗佢食過嘅所有糧,發現食完會爛屎嘅糧都有Mannanoligosaccharides同Fructooligosaccharides,你覺得會唔會係呢個成份搞到爛屎

汪喵 k9 Aatu instinct都係肉醬
thrive canagan係肉絲

搭單問我而家嗰兩隻啱啱4個月2kg到算唔算正常因爲睇落都幾肥

而家朝早俾ziwipeak既風乾雞肉加啲水
放工返去就俾罐 早食既就俾埋汪喵凍乾做宵夜得唔得
最近嚟咗隻新貓,前主人照顧得唔好,七個月大但體型過細,個頭仲細過我手掌耳仔有寄生蟲,身有少少癬,睇咗醫生,宜家有幫佢滴耳同搽藥,但細粒宜樣點樣谷肥佢?佢唔係好肯食野
7个月得果2點幾KG
最近嚟咗隻新貓,前主人照顧得唔好,七個月大但體型過細,個頭仲細過我手掌耳仔有寄生蟲,身有少少癬,睇咗醫生,宜家有幫佢滴耳同搽藥,但細粒宜樣點樣谷肥佢?佢唔係好肯食野
7月得果2點幾KG

ON9 九方HI咗繁轉殘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞