貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
求救樓主,老貓有腎病,應該食咩糧好
屋企最近養左隻貓 大約1歲幾
來左4日 唔點食野 但有飲水 但好似飲唔夠水
呢4日每日只係去一次廁所
呢幾日食都係食左 大約一匙到既貓罐頭 加少少零食
好驚佢餓死啊 食咁少野 可以點做
有石嗰隻貓尿偏酸 等緊種菌
醫生開左修復膀胱既 supplement 俾佢食
另加2隻都寫住係止痛既藥: gabapentin同temvet

依家好努力餵水俾佢+照舊朝core晚喵汪
其實我想轉全濕 但屋企人buy獸醫多啲 唔信我
佢今日屙左2篤正常尿 然後岩岩又出出入入廁所屙唔出
醫生話啲石仲好細 可以睇下排尿可唔可以排埋出黎

另外嗰隻貓尿偏出鹼 但尿尿無咩問題 可以點改善佢pH?
都會有影響,始終唔係好似乾糧咁高温煮過,蛋白質結構無變得咁大。所以要食就keep住食一排,幾個月後覺得效果好可以轉其他生肉糧,或者再轉另一隻乾糧,而唔係一齊食
唔好轉另一隻乾糧係啱,因為成分問題健康貓轉都易屙
濕糧唔同,成分簡單好多,而且濕比乾易消化同時又補水唔怕屙到脫水
食杜蟲藥會易令腸胃唔舒服,要食多啲益生菌
佢肯食就比,奶都好至少有營養
我嗰隻2個月大,可以買翻普通原味嗎?
健康又唔肥嘅貓唔會咁易脂肪肝,起碼無得食幾日先有可能
通常停一日,不多於2日,或者直接keep住每次放飯比濕糧,佢初初實唔肯食,目的令佢知道每次食飯就係食呢啲,放一個鍾好收左佢免得多細菌
基本都係驗全血同尿,指數有異先針對性做檢查如x光,超聲波,錢非常唔透明全血千幾至2千都聽過,尿會平少少,其他你要打電話問
放得耐多數係無效果,基本上唔過期都可以
Grade A嗰啲都得咖,只係core性價比好先多人揀
有好多全貓糧都唔錯係貴啲
初期嘅食低磷主食罐就得,list度有列出磷含量嘅參考(有部分有),最好低過1%
如果高左少少而貓又肯食嘅,可以溝熟蛋白降低磷比例
另外醫生會比降磷藥,目的都係減低磷吸收
呢個時間唔好麻木食低蛋白,否則肌肉流失會快左貓更加衰弱

中後期就開始要注意蛋白質含量,可以主食罐試溝南瓜溶,無乜蛋白質,但都叫飽肚,避免一餐食太多蛋白質腎臟處理唔到,有啲人會比處方糧,我覺得如果用其他方法貓ok就避免食佢,處方係方便,但就貴同成分差,早期腎病食重易流失肌肉

無論食咩都要留意水分,罐一定比乾糧好
發情?呢個年紀無胃口似係
如果絕左育都咁就要睇醫生
食少啲碳水化合物尿就無咁易變鹹
多肉~尿微酸
分別唔太大,original 嗰個營養都好高,成分又一樣
我隻貓已經中後期,主食罐蛋白質幾多% 好,平時食開K9嗰啲都成50%
最近噝Two Crazy Cat Ladies睇左篇文講薑黃素, 你真無研究或者餵是開?
35%以下蛋白質,貓就會開始流失肌肉,所以通常以35%左右為目標,K9真係好高,但如果佢鐘意食,點都好過比啲佢唔肯食嘅40%左右都可以考慮,最多加南瓜泥平衡翻蛋白質含量,好多有腎病貓嘅人都買core divine dous 貪佢蛋白質唔係好高又低磷,而且多口味揀
薑黃無餵開,剩係知有人會用嚟整golden paste 幫啲cancer狗,貓就少聽有人餵,一般抗發炎會用魚油代替
大家有無每年帶貓打針同keep住每個月食杜蟲藥同滴蚤藥?
謝謝你,乾糧都係諗住輔助下
而家都有一日俾10g左右嘅instinct ultimate雞味,不過食咗幾年佢好似有少少厭先諗下轉
想請問肥美絲有冇洋車前子粉推介?
另外屋企2隻老貓keep住都軟便 岩岩開始食益生菌 通常幾耐會見到有好轉?有隻食極都唔見佢長肉 都食得唔算少但係都係好瘦 係咪老貓通常都唔會肥得返?有買到消化酵素不過未開始俾 因為好似話可能對佢地會有小小刺激性?想食左排益生菌先再俾
唔該肥美絲
上手主人照顧得唔好,佢話貓貓有打齊針,但又無比針卡我,你地覺得應唔應該帶貓貓去再打三針,定唔打算?打針始終有風險,屋企仲有隻舊貓就打齊針
貓貓呢幾日俾緊Canagan罐罐同K9罐罐佢
4個月 每餐食1/3-1/4係咪太少?

想入貨 但寵物店話好重味精都無營養
想問下堅唔堅 咁罐頭推介咩牌子丫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞