貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
轉食係好慢長
唔好諗住咁易轉到,咩都食嘅天使貓唔多
就咁睇左成分係高質糧嚟嘅,可以食
請問有冇邊隻糧適合心臟病貓貓食?
或者要點揀先好?
thanks!!
明白, 有冇益生菌牌子推薦? 謝謝
食生肉前係食過短時間凍乾,但而家已經返唔到轉頭
仲諗住罐頭香口會昜啲接受添
如果想餵生肉糧有冇咩介紹?
而家兩隻主子大約7-8個月大, 餵緊Big Dog
每日餵大概1.5舊, 但每次開飯都好似成個星期冇飯食咁. 想問有冇話要餵幾多先夠?
無話咩糧啱食
但可以另外買手磺酸supplements 比貓食
牛磺酸
我自己鐘意用dr mercola
貪佢益菌數量同種類都多
有啲低劑量人食嘅益生菌都有人餵如California gold
而家唔食凍乾?

主食罐來來去去我都係推薦嗰幾個無膠質牌子,可以爬下文先,不過餵開生肉真係唔建議比翻熟肉
食2舊都得啦如果食得曬
係絕育後先要控制食量
Primal, vital essential, 呢啲都可以啊
有一隻仔絕左育啦, 但食得最快既就係佢

唔好意思 想問下手足們有無主子食開呢隻糧
我朋友主子食開呢隻 但最近發現主子唔食 而且啲貓糧有窿 請問有無出現呢個問題
我貓貓2個幾月,餵開Thrive 幼貓罐。
之前一直一罐分4餐餵,佢都正正常常,便便靚,但我有日摸佢腰好瘦就加左份量,變左一餐餵半罐,佢就開始黎料,柯爛屎
之後減返量佢又冇咩野,便便都正常返,但今日又冇啦啦又軟便
但佢由頭到尾都玩得跳得好精神,咁樣洗品洗帶佢睇醫生
貓益生菌買邊隻牌子好?
肥美絲

我隻貓本身食開pro nature 既乾糧,佢由細到依家十個月大都好食得,但自從我睇左個表話食開果隻糧係「不建議食用」之後,我轉左wellness core既幼貓糧比佢食,佢開頭掂都唔掂,幾經辛苦佢終於肯食,但佢食個量比食以前果隻糧食少左好多,依家加埋喉嚨發炎瘦左成差唔多半kg,得返3.2請問有無咩地方既乾糧係可以攞sample比佢試下食?我諗住轉thrive既乾糧比佢試下,請問呢隻好唔好?仲會唔會可以推介多幾隻比佢?同埋佢瘦左咁多,有無咩辦法可以快d提昇返個體重?見佢咁瘦好心病

唔好意思比較多問題,謝謝你
食左益生菌先啦
得2個月貓奶都無乜點食過,腸胃肯定無咁好
罐頭食唔食?肉醬罐頭脂肪高喺未試啱乾糧時食可以頂住唔跌磅,身體有炎症記得多食魚油,有幫助,另外亦可以比少少椰子油佢,有消炎作用,同時高卡路里

靚糧好少有Sample比,至少thrive 無見過有或者可能要上網問人分啲比你,其實佢重肯食core未急到要即刻換,加上喉嚨發炎本身就好影響食慾,你轉其他乾糧都未必肯食

市面都有唔少健康脫水肉粒肉鬆等小食,都可以吸引食慾
剛新養一隻貓b
應該有3星期大
唔肯飲水
屋企大貓的乾糧浸軟左唔食
奶唔太飲要人餵先飲d
淨係肯食kokoto隻雞肉副食罐
但我怕唔夠營養所以尋日蒸雞柳打碎比佢食
佢會食但食完好似嘔返出黎
係細貓唔食得家食得急所以嘔?
唔飲水可以點搞?

屋企大貓都準備轉Go!乾糧 買左未比佢地試
仲買左Animonda Carny
大貓食 細貓唔知
通常都係食厭,或覺得變左味唔係之前咁
不過呢隻糧麻麻,襯機會轉左佢
幫主人轉wellness core, 但唔食點搞好
睇表brabanconne同Fussie cat乾糧都ok
但其實邊個會比較好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞