貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
大部分靚嘅都係全貓糧無分年紀,基本上表中grade A以上都可以,起碼係低碳水化合物,當中有分用鮮肉定肉粉做,肉粉上營養差啲,唔鼓勵長期食,但普遍係平好多,當多個選擇

Core係少數有分年齡成分唔錯又比較平嘅糧,入門首選,但唔好過分依賴,要食多啲唔同牌子口味
所以睇醫生一係揾支持濕食嘅,佢哋會識多啲嘢

Core係少數唔貴(買最大包計)成分ok嘅糧,雖然好吸引,但唔好長期單一食佢,腸胃要消化多元化食物先健康,同避免習慣食一隻糧令貓唔肯試新糧,萬一買唔到糧會無代替
白罐係好少數用內臟代替合成營養素嘅罐頭,類似自制鮮食咁,呢個idea幾好,吸收食物本身營養一定好過合成營養素,但官網無寫係咪附合AAFCO 營養標準,其實售賣網站係講明副食罐嚟,唔係主食罐,要留意,呢個情況我會當係副食罐

黑罐全部都有吞拿魚,唔使理
有無成分表影上嚟?
156對已絕育成貓係一日一罐就可以
幼貓如果食到可以再比多啲

罐頭無必要特別買幼貓,分別唔大

可以買k9,愈多選擇愈好

反而可買益生菌同魚油作額外supplements
Thrive乾糧係,罐頭就中上,脂肪較低未必對幼貓最好

貓口味問題,你隻係少數鐘意濕多過乾咁係對佢最好,會少好多病痛,但就傷自已荷包

有無再試下其他乾糧?
幼貓罐有無推介
淚痕無研究過耳仔正常唔會要清潔,但可以用橄欖油倒少少再喺外耳按摩,將污垢溶解,之後用棉花抹走,唔使成日做,健康嘅謝耳仔唔會污糟。耳蝨問題就睇醫生處理

杜蟲平時唔會食,如果驗到有先睇醫生再處理,始終係毒藥無事無幹唔想比貓食
AG好重碳水,同core比差好多,轉食腸胃好易出問題,一定要比足夠益生菌調理,丸唔食可買粉狀,撈糧肯食就得,情況差嘅可以喺餐之間益生菌溝少少水用針筒餵,等多啲益菌落到腸胃

我用開dr mercola,但食不食就隻隻貓不同我三隻就無問題
生肉糧無問題呀,而且係急凍本身就濕食,對腎先好,凍乾生肉就要加水先食

不過有得揀我好少比魚貓食,會易有重金屬問題
c/d無s/d咁勁,但如果食佢無咁易嘔會有用過食s/d。另有無keep住食益生菌?消化酵素都係好好幫助,尤其係ibd

貓食肉pH就會keep住喺微酸程度,碳水化合物係令貓尿變鹼原因,無石之後食翻普通主食罐就可以,處方糧只係加左酸化劑嘅垃圾食物可以短時間改變pH值,唔適合長期食
感謝肥美絲 我再慢慢溝返Wellcore比佢食
請問益生菌係下面邊一款?

唔該哂
呢隻牌子是ok的?
有冇話邊隻生肉糧好
肥美絲
我想問下如果呢咖食緊wellness core幼貓糧想轉blue幼貓糧 好唔好?

同埋想問wellness core同blue幼貓糧有咩分別
Thanks!!!
貓食嘅急凍生牛肉係邊到買好?
Oh唔該晒肥美絲
想問埋Lily’s kitchen罐,我見佢有一個系列係冇卡拉膠,係咪都ok?
過兩日去影俾你睇下,巴打!
有呀,比dr. Mercola 益生菌(深藍色樽)同埋消化酵素

唔知係咪s/d乾糧難消化,搞到係咁爛屎
另外想問下個表到點睇grade
有試下其他但完全唔屌
溝一半都唔食
肥美絲點睇Meadowland呢隻全貓糧?

養緊4隻有老有嫩,想轉全貓糧,唔駛下下隔開佢哋開餐
買咗見到wellness core幼貓糧係大大粒咁,2個月貓係咪可以照食?驚佢地太大粒咬唔到
其中一隻貓舊年糖尿,當時睇左你的貓就幫佢地轉晒食罐
唔止糖尿好左,兩隻都明顯身型靚左,體力又好左
由兩隻高齡懶貓變到而家朝朝5點喺度跑步真係冇得呃
你的貓 邊到可以買到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞