貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
個表都list哂出嚟,通常係紫色highlights 愈少愈好,我個人偏好aatu, instant, natures menu, thrive , canagan, little big paw, 汪喵,k9呢類連膠質都無乜嘅罐至於貓口味問題真係要試多唔同牌子

Cherie 有k3,盡量少食
可以先2溝,續漸咁減少魚嘅分量
不過你係咪長放乾糧?咁樣做會影響轉糧效率,因為佢唔食陸地肉罐頭都有乾糧揀,佢係唔會彩你
要隻貓真正明白唔食就無得食先唔會咁嘴刁

牛羊鹿呢啲試過未?香過雞肉應該易接受
我之前用過差不多2個月幫隻貓調理腸胃起碼你幾日都已經有少少成效,繼續努力貓有精神有食慾就ok

食幾耐見效每隻貓都唔同,基本上2星期足夠見到變化,都重係有軟便就要留意有無食過量食物,thrive食得大多都會有消化唔切情況,你見佢feeding guide 3.5kg都係食50g左右,唔會食好多

其他如身體有無足夠消化酵素,環境,有無誤食污糟嘢等等都有影響
長期食單一牌子咁樣食物唔夠多元化,腸胃消化能力可能減弱(典型情況係一食少少其他糧會屙)而且易有食物敏感(長期食某一樣嘢)萬一品牌出事要回收你又難揾替代牌子
加上佢始終多用魚肉,會有重金屬超標問題,3-6個月轉一轉牌子同肉源好啲,如今次食雞,下次食牛
正常內臟係10%,肝佔5%,如個一餐100g, 即5g新鮮肝臟,或以蘇菁菁嘅講法,脫水除5計,即1g左右
貓嘔好常見,唔使下下睇醫生
又打針又食藥無事都變有事,食番佢平時啲糧啦

嘔未消化嘅糧,少食多餐即可,嘔毛就多食排毛粉,嘔胃液可能空腹太耐,餐數多啲就可以,如果加埋屙就好大機會腸胃炎到時再睇醫生
嘔血異物就即睇
都可以,不過wellness 呢個牌子有唔少line嘅罐都有卡拉膠,要留意,唔好長期食就I’m
*ok
唔該絲打
佢嘔糧呀嘔到冇食物 得黃水
一食就嘔所以先帶佢睇醫生
佢啲便便係正常,但飲少咗水有啲乾乾哋
咁我唔餵藥?打完針食完藥行路都冇力咁
頭先餵佢食返平時嘅糧,佢明明好肚餓跟埋我入廚房,但係食好少
多謝分享
同問怪獸部落
有冇麻醉藥比貓用的
我覺得我要帶厚膠手套先敢同主子剪指甲
襯佢訓教矇矇鬆鬆個時剪
想問下煮魚,雞肉俾佢食駛唔駛落調味料醃?
有無巴打主要餵白灼雞肉牛肉豬肝雞蛋
用乾貓糧作輔食
有冇零食推介比幼貓?6個月左右
乾糧可以擺幾耐的
打搞下大家 之前唔識野

買錯左Kakato 雞同tuna味副食罐

有無人想要?幾罐,5罐左右
隻主子
平時唔太見佢用腳r耳仔
摸佢同摸大脾佢就會r
係咁摸就係咁r
搞到怕佢r損
請問汪喵果隻銀養罐(老貓專用)好唔好?
我家有隻腎病第二期老貓
hktvmall有寵物野特價
N1砂
嘔糧真係好常見,等佢嘔清得水,通常3-4次就停,唔好再比嘢佢食,否則又會嘔,等下一餐先餵就可以,胃休息下就無事,如果持續咁嘔又無精神先睇醫生都未遲

你目前可以做嘅都係觀察,佢肯食已經好好,加上針藥都有副作用,係有少少唔舒服,食得少都正常,過幾日應該無事,唔使太擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞