貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
濕糧係咪唔洗咁做?得乾糧要?

同埋係咪應該等佢大d先轉?
濕糧我唔清楚 要等樓主答
我淨係知乾糧要
我想問下wellness core系列好啲定pronature holistic好啲?
請問有冇零食條推介?
隻貓五個月大,想問如果餵全乾糧,應該幾耐餵一次罐,因為擔心佢會有腎病

利申:新手
餵全乾真係好易飲唔夠水
點都加1餐罐罐會好啲,朝早餐乾糧就加水
不過全罐就一定係最好
如果腸胃好可以試下將乾糧轉埋食凍乾
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国
請問各位有冇平過小白既豆腐砂推薦
屋企接左隻新貓 就快兩個月大
食好少野 成日訓覺 放佢出黎都係搵個位就訓
濕糧多數都lam下d汁就算 點鼓勵佢食多d
我 Origen 同 OB都有俾佢地食,不過明顯鐘意食 Origen 好多

但佢地主食係罐頭,乾糧都係當下宵夜同趕時間用
唔怕大味貓又肯食無乜問題
食物要多元化㗎
剩食一種肉好易對嗰隻肉蛋白質敏感,excel表中腸胃問題嗰頁有詳細解釋,如果只係對雞敏感,轉食其他肉就可以

如果轉左第二隻肉又繼續長期食,又會有敏感呢個情況,到最後隻隻肉都敏感,迫於無奈要食水解蛋白,即係嗰啲成分好差嘅處方

所以乾糧我通常叫人3個月轉一次,罐頭就買多幾個牌子同口味轉
睇咩牌子,有啲差嘅牌子成貓糧蛋白質好低,epa dha又唔多,所以要揀幼貓糧。由於大部分靚嘅乾糧都係全貓糧,全貓糧自然會好啲

罐頭好多無分幼貓,會分多數係糊啲容易食
只要係主食罐就可以,當然肉醬多脂肪會好過肉絲
膠囊要拆出嚟餵,lysine我覺得可有可無,now都可以

便秘除左益生菌,加上面隻洋車前子粉喺濕食一齊食,水溶性纖維有吸水性令大便濕潤啲無咁硬,唔可以灑喺乾糧上就咁食,無水分會令便秘惡化
食益生菌打底腸胃健康唔會有大問題
轉食會影響腸道菌叢生態,消化有事就會屙爛屎

同埋如果之前隻糧蛋白質同纖細同而家隻糧相差太遠會更易屙,2:1轉太急進,要1:9咁試
佢有咩病呀?蟲?本身嘅藥有無抗生素?有嘅話食完之後有無食翻益生菌?罐頭試得多唔多牌子口味?
唔想浪費就喺剩1/3嗰陣買新糧溝住轉
碳水咁高你轉翻啲低碳乾糧會好易屙,順便買定益生菌
罐頭唔使,成分都係肉嚟無乜澱粉質
乾糧要溝係因為本身難消化同成分複雜,腸胃要時間適應
Core
脫水小食會好啲,類似cat man doo 汪喵
或者自己風乾啲肉條,又平又健康
日本零食唔好買
幼貓好少成日訓,似病?有無睇過醫生?大便情況係點?

貓仔兩個月,打完第一之針就接返黎,佢食緊呢隻糧,應該轉新環境幫佢轉糧定繼續食,呢隻好唔好。

梳,入黎做伸手黨
追左post話rc垃圾,core對貓貓好,咁我洗唔洗買包rc,再混core?
要吃 乾糧一定要溝住轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞