貓糧資料庫(6)

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
唔比吞拿魚既話 佢直情唔食 等到下餐乾糧
ob幼貓糧唔好架咩上網睇好多人推介,買左比貓貓食
感謝樓主無私分享十分清晰
其實我都會想餵下啲貓食supplement, 有推薦既可靠書籍或者網頁可以睇到相關資訊?
係咪姓陳
我睇過呢間姓陳嘅係叫我唔好比罐頭話會生結石,我已經強調係主食罐,佢好似唔知咩嚟咁,又話自己啲貓都係食乾糧始終寵物食品大廠喺獸醫課程有好大主導權,醫生讀書嗰陣會瘋狂被洗腦有咩病就比咩處方糧就得,無論對廠定獸醫都有利益,所以身為主人自己都要盡量學多啲營養學方面同基本病理知識,永遠記住,寵物健康對獸醫弊多於利

BTW「你的貓」作者喺十幾年前已拎左醫糖尿病貓專利(停乾糧,食罐頭),呢類以動物利益為先嘅獸醫外國都係佔少數,香港更加少
情況同我上面回覆一樣唔係個個醫生好熟寵物營養學,貓狗營養需求都有分別,無乜醫生會再花心思研究,而且拍住RC hills 做對佢哋好有利(糧錢好好賺)

如果你一心諗住信醫生就唔好睇我個表,你會覺得好亂我係base on 外國整全獸醫嗰套,認為貓狗食天然新鮮食物先係健康,唔支持食乾糧(因過量碳水化合物對身體有害),同傳統大廠教獸醫嗰套係對立
溶石嗰啲處方有罐頭喎,溶完都要夠水分先可以排走
如果成分都要差不多嘅無乜
你可以睇下比較表下面肉粉嗰啲,比鮮肉做平啲嘅,唔好長期食無乜大問題
貓嘅書上面巴打post嗰2本好有用,睇完你明左8成貓科營養
網站我好鍾意睇呢2個,都係獸醫開嘅
https://catinfo.org/
https://littlebigcat.com

呢個係著重生食嘅貓科營養website都有好多有用資訊
https://feline-nutrition.org
Ob得無穀系列比較好,係全貓糧無分成幼貓
你買左就比佢食住先,碳水化合物對貓無即時影響,多數係長期食易患糖尿病同身體易發炎

RC連獸醫都推薦添我只睇成分,起碼有根據
岩岩新買食完就轉
咁幼貓糧有無推介唔該巴打
就係覺得你個表可靠啲啊 成份係咁多就咁多無得呃
我見佢地無得全濕糧想揀個好啲既乾糧比貓貓食
係變咗做佢地覺得我似9UP 同個醫生講啲野相反

咁2個月貓CP值最好係咪WELLNESS CORE幼貓糧?
我見其他好似都貴少少
唔知係咪姓陳 但講嘅嘢同你所講嘅差不多
肥美絲
最近天下貓貓多左隻新罐頭叫absolute holistic: raw stew
想問下呢隻罐頭成分如何?
唔該晒!
有冇人知 Mark & Spencer 好唔好?
睇成份好似唔錯 但其他野就唔知
肥美絲
想問餵罐隻貓 三個月大
一日餵一餐罐
一次餵三分之一正常?
156g 一罐
另外有冇需要特登買幼貓罐?
依家餵開 wellness core 幼貓罐 ziwipeak雞肉
係咪應該買埋k9比佢試?
係囉,佢又唔貴。
我想問幼貓糧係咪thrive最好?
開頭唔識野買咗成貓糧
最近拎咗一包幼貓試食溝埋佢完全唔食

而家朝早食乾夜晚食濕
唔知佢係咪習慣咗濕糧所以冇乜點食乾
但我聽講濕溝乾又唔好

明明以前好大食但一轉半乾濕就食小好多乾
其實我search過 好似話全貓糧最好
肥美絲
有冇清潔淚痕,耳仔,杜蟲藥介紹
3個月多d既貓仔用,感激
我岩岩領養左隻英短 佢四個月大 想問下應該食乾糧定濕糧會比較好 定係乾濕糧撈埋一齊好啲 同埋想問下有無邊隻品牌推介比小弟
肥美絲求救

我家小主子半歲
一開頭食RC Kitten 後來轉跟大貓食AG Kitten 三個月前轉食Wellness Core Kitten
之前食AG 20g 2餐 慢慢轉Wellcore 1:9, 2:8 咁溝比佢食
聽巴絲講bb貓可以餵多1-2餐 加到20g 4餐 一路都無咩問題

溝到Wellcore:AG 8: 2
佢開始痾軟/爛便 有時仲有血
但精神同胃口都好好
痾左兩星期都係咁

呢個星期轉返AG比佢食 都仲係軟/爛便 但無血

係咪Wellness Core唔啱主子食? 試過比圖中益生菌 但小主子拎嚟"妹"完又lur出黎玩唔食

如果益生菌可以改善 請問iherb有邊隻好 同主子容易接受? 感謝
初來報到 多多指教
想請問PRIMAL 急凍雞肉三文魚呢隻好唔好?
會唔會對腎有負荷?

唔該哂
呢隻s/d好似冇
另外買左一隻叫c/d既就有罐

最近嘔多左,同埋係咁屙爛屎
諗緊除左膀胱石會唔會仲有ibd
已約睇醫生

同埋想問下,有膀胱石好返之後係咪要一直食處方糧去balance 返佢膀胱既pH值
定係可以轉凍乾/普通主食罐

唔該哂肥美絲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞