[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
用直髮夾唔落防熱藥水得唔得?同埋會有咩後果?

長夾會受損

不過 防熱藥水係咩⋯⋯

抗熱 styling product ?
頭髮成日俾風吹到亂哂 點算?一定要gel?

唔gel就要電或有chemical 過

至於 gel左 如果你頭髮太幼都要用spray hold hold
想轉新髮型但係唔知咩髮型啱
有無咩建議:

倒三角臉型
戴眼鏡

剪左我幾年頭髮既髮型師話我後尾枕兩邊頭骨有d凸
即係倒三角上面兩隻角凸出 搞到後面/側邊都唔鏟得太短 要遮住個角位
如果太短個角位飛起
我自己摸個頭都係 額頭窄過後面頭骨

如果係啱啱剪完頭髮 個頭型會變左pizza型 兩邊唔似人地鏟直咁
長返就變下面張圖

可以點搞

啱啱剪完會有d似呢個

我同你一樣

一撚樣 但我兩側係打橫生 唔知點搞

識好多fd個樣都好似下面張圖條友

覺得呢種髮型好型,想問咩臉型先襯呢個髮型,同埋呢個髮型矮撚係咪唔適合(170)

仲有係要點講
thx

老實講 果個李敏浩黎啫 再者其實真係好普通既髮型黎⋯⋯ 你可以比多幾張 同一個髮型 唔同角度既相
想知染咩色層次感同束感會出d

淺色 同埋最好有微curl 會再出d
皮膚白
想染深啡紅,係咪好選擇?可唔可以推薦下張圖等我拎比髮型師睇睇 thx
星期2漂染完 10日後又染過 之後洗頭吹頭甩多左少少頭髮 正常?會改善?日日茶髮尾油

巴打,想問呢個色個num係咩,同埋要大概漂幾多次,同埋隔日洗頭大概keep到幾耐?同埋我而家有樽紫色補色洗頭水,呢個色用佢有冇用?定要用乜洗頭水keep
我去髮型用品得支去黃,同補紫,緣同紅,或者巴打你有咩提議?唔該你

巴打可以教下小弟嗎?
gel 頭傷唔傷頭皮同頭髮? thx

傷呀 唔好gel呀

呢種應該要點搞?樓主有無信心整到一樣(唔計顏色)?
仲有一個問題 郭富城頭應該要點夾/gel/吹?完全唔識 感謝
巴打我想問吓頭頂有啲地中海出現...想問吓仲有無得救...買果隻有咖啡因嘅洗頭有無幫助,或者你推介啲牌子我用吓得嘛....

仲有我最近想染髮...想問嚟緊興咩色?

巴打你啲資料好有幫助,真係好正!

洗護產品仲要關於防脫既真係好個人 要試

而染髮都要睇返整體同你膚色襯咩

但你講興既話 就係漂既色( 不過 染髮都唔應該要睇興唔興 係睇襯唔襯你 靚唔靚)

呢隻色洗唔洗漂?
同埋易唔易剪 因為剪過覺得個形唔似
仲有推介邊隻洗頭水?

如果你黑色 又好難似 同埋極度彈既話 剪唔到

洗頭水 你係要咩效果 定只係日常普通用咁?

幼髮質唔漂都得 太粗太黑就可能要輕漂
巴打我都想比個頭你搞搞
柒開好多年 平時最多都係洗頭唔gel出街 想改一改形象
又唔知乜髮型先岩

呢隻色洗唔洗漂?
同埋易唔易剪 因為剪過覺得個形唔似
仲有推介邊隻洗頭水?

如果你黑色 又好難似 同埋極度彈既話 剪唔到

洗頭水 你係要咩效果 定只係日常普通用咁?

幼髮質唔漂都得 太粗太黑就可能要輕漂

黑色幼髮質
洗頭水日常用 頭髮偏油笠
呢隻色你會點叫
巴打我都想比個頭你搞搞
柒開好多年 平時最多都係洗頭唔gel出街 想改一改形象
又唔知乜髮型先岩

Same here
Tg: nexcow
想問下天生鬈毛可唔可以電到依啲頭

[img]https://s20.postimg.org/e9nula8u5/02333b6460a3a6c527e3d466cad91835.jpg[img]
有冇話天生鬈毛電邊一種適合啲?

請問圖1電前個陰要去到邊
同埋一般電完幾耐就走樣

以呢個鬈紋 另一張圖睇唔到

起碼要及到眼

幾耐KEEP唔到 其實你照返一個月剪一次

大約可以KEEP到3個月到 而且 就算3個月過後 都仲會有效果

只係個造型上 或者要有D新既變化或者新既效果再去整

始終有電過既話 係好多形都可以做得到 而且唔洗怕佢長左會肉酸

只要你有保持1個月剪返一次 而又個師傅同你就到或溝通到 基本上問題不大

巴打,想問呢個色個num係咩,同埋要大概漂幾多次,同埋隔日洗頭大概keep到幾耐?同埋我而家有樽紫色補色洗頭水,呢個色用佢有冇用?定要用乜洗頭水keep
我去髮型用品得支去黃,同補紫,緣同紅,或者巴打你有咩提議?唔該你

其實我眼中就咁睇只係一隻好深既普通啡 當然佢啡得黎 墨墨地係幾特別

但好多時 未必真係隻色 而係張相 光源同埋有修過 而個效果望上去又會有少少特別咁

就咁睇 其實呢隻啡色我都答唔到你有無漂過

但如果你想近似佢呢種效果 我覺得你可以上 帶紫既啡 再KEEP用洗頭水

因為本身 偏紫既效果 一來深二來實 望上去會同呢個似

同埋 當頭髮fate out時 如果本身有少少帶紫 雖然隻紫可能甩得快 但當甩既過程有呢種色素 甩出黎既啡會更純色(曾經興過一排 好多年前 呢種色)類似叫 moca 果類色
想轉新髮型但係唔知咩髮型啱
有無咩建議:

倒三角臉型
戴眼鏡

剪左我幾年頭髮既髮型師話我後尾枕兩邊頭骨有d凸
即係倒三角上面兩隻角凸出 搞到後面/側邊都唔鏟得太短 要遮住個角位
如果太短個角位飛起
我自己摸個頭都係 額頭窄過後面頭骨

如果係啱啱剪完頭髮 個頭型會變左pizza型 兩邊唔似人地鏟直咁
長返就變下面張圖

可以點搞

如果眼鏡 三角面型 照道理呢個配搭上 我覺得剪得短都會好睇

而且 其實骨呢家野 真係可以就 而且有好多方法就 唔洗講到好似絕症咁...

兩邊唔似人地鏟直咁<---一個師傅講得你唔清楚或者佢做唔到

2我想講 如果你要直 係必定會有角出現 但可以用牙剪 磨一磨 令到隻角無咁明顯

同埋 就咁聽你講 我估你都應該唔多gel頭.....?

係一個圓既頭骨上... 你要做到一個直線 其實 一定會有個長度

而果個長度 係唔gel既情況係 正常都會有角

除非你剷得好短 個底 如果唔係 要剷直 最頂果點 一定係會有長度 而有角

就咁講真係好難講得你明 但其實呢類情況好常見 而且我都係鍾意剷直身青

因為我覺得圓 大部份人都唔好睇 除非 特別個案

想剪依個頭有乜要注意 點先carry到

唔帶超 唔靚仔 .....就一定唔好睇 同埋比人覺得mk...

圖片加埋黑白 現實我諗個情況會有唔同

如果染呢隻色洗唔洗用粉紅色洗頭水keep

我都唔知有呢樣野

剩係知有得殺黃同紫色洗頭水咋喎

而且頭髮上 快fate out都係cool tone多

同埋基本紅色都唔算太易甩

而且有呢類功能既洗頭水 一般都有chemical既野

會比正常洗頭水 對頭皮負荷或負擔大 其實唔係做cool tone或者漂頭

基本上都唔太需要 用返一般for 鎖色都可以
吹完頭 d髮尾會翹起,可以點救

要睇你咩長度

如果你係講緊個陰既話

係吹頭時 佢真係習慣性向一邊翹

你試下吹到半乾或濕濕地果陣一路向另一邊順住吹

如果你係帶眼鏡 或 係一個到膊既長度 就無得搞 除非電或剪得更短
近排屎忽痕想試下轉個空氣瀏海 係咪自己都剪到

大約係咁

可以一試 通常都失敗 有d野都係交比專業人士搞好
用鏟鏟青同用鉸剪剪青 有咩分別?

某d髮質 岩用 或者係你想要果個效果同感覺 配搭返

較剪剪 因為較剪剪落去果陣 其實會有輕微推一推d頭髮

所以剪完係會soft 得黎又有d硬身 而且無咁貼

如果剷 就可以做到好青 同埋好實好硬 係因為佢個鋒果個密度

兩種唔同效果 但通常我都配搭黎用

仲有一種架 手(立) 分section 剪
自已染Balayage有冇咩技巧?
係youtube見d鬼妹成日自己染但好怕會整衰個頭
🙏🏻

實衰 放心... 呢個都已經算 係高技巧野

如果你只係 想個尾特別淺dd 緊係易啦 你拎住個尾黎搞

Balayage = 漸變

通常自己染 都只係變左 個尾特別淺

而且我好想講 真係呢類野 都係交比專業人士 無謂因小失大

有時錯左 真係會有後續既影響 例如甩頭髮 頭皮變弱

因為product 好影響 除左技術手勢之外 你地一般買到都係 貪方便就腳

而且都唔係專業去判斷 點開果條方?

你可以試下 任何 強酸或強鹼(通渠水等都可以) 都可以令頭髮做到淺色

所以有d野你地唔太清楚或唔識用 都係交比相關專業人士會較好

但如果不慎接觸到皮膚 後果會好大件事 所以有d唔係專業用既配方或者判斷

真係唔好亂搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞