[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
用sea ocean mist鹽水+ihairtech gel +bed head spray 都整唔硬個頭 一風吹就亂 求救
利申:軟髮質+gel頭步驟跟足網上

p.s gel開飛機頭

我想剪頭2張圖效果嘅造型,想問係咪需要電?
同埋我本身髮質比較硬,兩側頭髮都向橫生,如果唔電整唔整到頭2張圖嘅造型?電左係咪會好d?同埋有無話兩側要留幾長先電到?
唔該巴打

如果硬底 係

不過軟底都要 電電 (因塌同貼

只係手法唔同

兩邊好向橫生既話 只可以剷個厚厚地既青 join 返⋯⋯
太彈既話 你格硬留都唔會貼

咁姐係電就解決到太硬既問題?唔洗話留返有d長度先電到?
想搵巴打搞搞個頭

係要有電過先解決到硬果個問題

想剪呢個頭除左比相髮型師睇之外,仲可以點同佢講 好驚佢剪衰左
同埋gel 呢個頭應該用咩泥好

想剪呢個頭除左比相髮型師睇之外,仲可以點同佢講 好驚佢剪衰左

但睇片同睇相好似有d 唔同
我想要片入面個個頭多d
應該點同髮型師講呀?
唔該巴打
https://youtu.be/VBSsiTVXbd8
巴打想搵你搞搞個頭,想問下價錢同地址

email: twtyeah@gmail.com
想搵巴打你整整個髮型 ,想要地址同價錢

我想剪頭2張圖效果嘅造型,想問係咪需要電?
同埋我本身髮質比較硬,兩側頭髮都向橫生,如果唔電整唔整到頭2張圖嘅造型?電左係咪會好d?同埋有無話兩側要留幾長先電到?
唔該巴打

如果硬底 係

不過軟底都要 電電 (因塌同貼

只係手法唔同

兩邊好向橫生既話 只可以剷個厚厚地既青 join 返⋯⋯
太彈既話 你格硬留都唔會貼

咁姐係電就解決到太硬既問題?唔洗話留返有d長度先電到?
想搵巴打搞搞個頭

係要有電過先解決到硬果個問題

thanks Ching
email左你
巴打 我想問下片入邊男仔個頭 係咪要佢咁靚仔先carry到 同埋係咪要日日護髮 先做到咁既效果
https://youtu.be/Dyoo3xq-8bo

想電到咁
要留幾長?
可能有人問過
剪鬆同偷薄個剪法有咩唔同?

如果想留中長髮
又唔想個頭咁扁
應該係偷薄定剪鬆個頭頂 謝謝巴打
髮質差 中學雞冇漂過染過頭髮
應該因為成日捱夜夜瞓
天生啲頭髮髦髦地 加埋而家髮質差 唔紥頭髮出街嘅話少少風吹埋嚟個頭已經亂到好似打風咁
有咩方法可以改善

一係朝朝自己輕輕夾佢

一係就chemical 左佢

同埋持續用返較好既護髮素
想問下一個月之前電完髮 但係依家兩邊長左
咁應該點剪好 又想KEEP住髦
巴打想問下
如果想gel吳亦凡果種gel完會睇落濕濕地既頭
有邊隻可以推介
利申我唔係gel all back
唔該
巴打你好
想問下蛋白修護直髮同直療有冇分別嫁?
邊個可以keep得耐d?thx
應該好多人問過,但無追開post.毒撚出城
M額,啲陰大風一吹,出汗就變barcode,或者散開.有無解決.
本身頭髮幼又薄係咪都要電?一般要幾耐電一次.同埋要點同個師傅講

其實最好既方法就係比你預想中既圖師傅睇(當然係大約係咁)

至於張圖既用意唔係叫師傅跟住做 當然你都可以

張圖既用意係唔洗等你講到唔清唔楚 然後比師傅知道你係偏好邊類型

從而根據類近既方法同實際情況比專業既意見同你去溝通

外行人去講同個內行人講 其實真係好多時都係雞同鴨講

所以我既習慣或者 覺得最好既方法係

1. 一係就信曬個髮型師

2.一係就道出你自己偏好既類型 從而好等佢同你再去溝通
電完負離子個頭好塌同貼在
電髮係咪可以令到個頭冇咁塌?

近期仲有隻韓式電髮根好自然同靚既

巴打呢D頭駛唔駛電
同埋有無咩水頭水推介
本身中性偏油

呢個鬼佬客

本身天生鬈+啞色頭髮.....

如果你要做到一樣

前題你要係咁 如果唔係一係你就係偏幼然後再去電然後染返
頭髮幼身軟 好似做咗負離子咁 易出油
有冇洗頭水可以推介

唔好用D 一般超市買到既去做標準

我覺得可以先用 正常髮型用品既balance (做一個指標作準)

通常就建議可以用wella- balance
染髮膏有邊隻牌子好

用開shiseido

想試下其他

目標色係? 預期想既效果係?
而家個頭係? 有無漂底?

Shi 其實係正常或幼頭髮上 唔漂黎講佢d色都已經好靚

但每個牌子都有佢比較獨特既點 所以要睇你既目標係?

有漂底 宜家甩到金色再夾集D新出既黑髮

本身染銀灰色 太快甩啦 宜家打算玩D深d無咁易玩完

藍 紫 呢類或者其他都OK 有冇咩色同牌子推介

如果嫌太快甩就應該唔好玩日本仔色會好d

實實在在既顏色而襟甩少少 用返歐洲野最好

wella goldwell

日本仔色甩得乾淨 色又特別 係衰在甩得快
我想問我頭髮呢幾年都keep 住染同漂
今年開始發覺頭髮生得好慢 甩多左頭髮 同用左護髮素,護髮膜,髮尾油都依然好乾
本身頭髮係毛躁 硬 粗
有咩treatment 介紹? 依家流行果隻巴西焗油啱唔啱我?
定係直療/b5 比較好?

本身 毛燥硬粗

其實 新既隻bbo (巴西) 會解決到你既問題

但至於 效果係如何 我有樣版比你睇

用sea ocean mist鹽水+ihairtech gel +bed head spray 都整唔硬個頭 一風吹就亂 求救
利申:軟髮質+gel頭步驟跟足網上

一係就真係你太幼軟

二係可能係跟唔出同埋隻鹽水 或泥出事

整唔硬個頭既意思?

因為你用到GEL 我唔清楚到底你想要個效果同個型係點

WETLOOK? WAX? CLAY? 男仔普通泥既GEL造型?
近排電完髮 岀到黎個效果都算滿意
想問個效果一般可以keep到幾耐
做啲咩可以令到個效果可以keep耐啲

視乎長度效果
同埋點電

正常電髮黎講3個月到

當然當中要KEEP住剪

有咩令個效果可以KEEP得耐

都個好緊要既野
每次洗完頭 當然要用返護髮素

出黎毛巾擦乾果隻

盡量用手渣乾D頭髮 唔好比佢太濕太重太墜
就會KEEP得好少少

你去講 有機會衰既可能係99.8%

你比相佢睇 衰既可能都係50%

同埋呢類髮型多數係 睇本身個輪廓同面形

如果你要整得似 前題你要係漂到金毛同埋最好有DD天生鬈或有電過再漂

如果幻想黑色做得似 成個感覺都會唔同 會同你幻想既會有出入

深色成個感覺會厚好多而無咁多層次感

如果你又幻想深色或唔洗搞其他野可以做到呢種感覺 單靠剪

樣唔似
輪廓唔似
髮質唔似
髮色唔似
鬈直唔似

就算佢真係剪到識飛

咩都唔搞就真係好難做得似
巴打email左你了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞