[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
臉大 額窄
係咪唔適合all back
想睇落成熟d可以點剪

面大唔緊要 最重要頭頂既頭髮鬆唔鬆得起

放返大 唔好貼得咁緊要 我自己都大

但我都係露額既髮型 只要係某d位微調同有電過 就無咩問題

Sorry 無tg

Email ?
巴打想問除左呢隻 重有咩係可以將個頭暫時整翻做黑色

除左噴黑 其實無
養養
側邊兩邊頭骨比較突
可以剪咩髮型
呢個頭型頭髮一長就成個蓋咁

蓋 其實除左兩邊都好關個頂事

如果你個頂又直又彈 都好難唔似個蓋咁

你可以試下 個頂有少少鬈 就會好處理好多
養養
側邊兩邊頭骨比較突
可以剪咩髮型

頭頂都比較偏
D頭髮之前電過
鬆鬆地
其實頭大面大加額頭大係咪唔適合剪好短嘅髮型同露額呢?
想整三七分(林宥嘉嗰種,有側陰),頭髮唔想咁令身,係用髮油定髮蠟定髮泥?
點解我個陰成日都好笠,但係髮尾又乾到開三截叉

點解決
漂過頭想去電梨花頭
個髮型師話漂過電唔到
係咪冇可能電到嫁喇
唔想日日夾好傷又煩
養養
側邊兩邊頭骨比較突
可以剪咩髮型

頭頂都比較偏
D頭髮之前電過
鬆鬆地

如果你剩係電根 都會似個蓋
養養
側邊兩邊頭骨比較突
可以剪咩髮型

頭頂都比較偏
D頭髮之前電過
鬆鬆地

如果你剩係電根 都會似個蓋

咁應該點做
直接email搵你
頭髮粗 硬 密 有咩髮型啱

巴打想電呢隻頭 係韓式電髮 /大攣 /石紙 定咩
如果去你度電餘幾多畢直度?
同埋有無話幾長度電 出黎既效果最好
Thanks
想請教下樓主
染完成個頭+電左髮尾 覺得髮尾好乾 髮尾油work唔work?
見比較多人推介都係kestane 同moroccanoil
定用aveda damage remedy Restructuring Treatment (想順便買埋佢set洗頭水)會比較好?
巴打,最近我都想轉髮型師
可唔可以俾個contact我?

abcppl123@gmail.com
留名
其實頭大面大加額頭大係咪唔適合剪好短嘅髮型同露額呢?

要睇望埋去既整體 但太短真係唔好
想整三七分(林宥嘉嗰種,有側陰),頭髮唔想咁令身,係用髮油定髮蠟定髮泥?

唔想咁令身

我印象中果個有dd鬈?

如有 用wax相對教好
有冇咩洗頭水可以漂染之後 越洗越顯色

唔可以用顯色黎形容

佢唔會有愈洗愈鮮色 只有愈洗愈淺色

淺色係因為 原有頭髮既黃色浮返出黎 所以漂後 頭一個星期 接觸到shampoo 都會fate out 會有淺左既情況 如其話顯色 eg. 例如你做紫色 你用返紫色洗頭水/去黃洗頭水 都對隻紫係有幫助 算唔算顯色?

咁如果我係漂灰呢
應該用咩色洗頭水
即係只可以令隻色long keep 而唔係令佢更鮮色?

For灰色洗頭水 或去黃都有幫助

其實你漂左頭 預要補一次色 就會最靚 個效果

等佢隻灰開始走返黃 再補多下灰 就一定靚

有無咩牌子介紹?
若兩者洗頭水mix埋一齊用 效果會更好?
想問下3樣野
1.去黃洗頭水嘅原理係點?可以去到幾多黃色?假設原本你染咗個頭係黃色,瘋狂用去黃洗頭水,頭髮最後會唔會變到透明?

2.
如果染灰色慢慢變金,係咪因為本身個底色漂左做黃色,甩咗啲灰色,所以就底色就浮返出嚟?定還是係佢自己會變黃?咁呢個時候用去黃洗頭水仲有冇用?

3.深灰色用去黃洗頭水係咪冇用?
個頭成日好似冇梳咁好蓬鬆 係電完加留長啲先貼返 之前個髮型師話蓬鬆係因為我攣毛底
今日剪頭髮剪短晒成個頭又鬆返 呢個髮型師話我個頭好笠 所以頭髮拱起晒 唔太剪到佢想要嘅效果
但笠唔係會塌咩?
同埋唔負離子自己買縮毛矯正劑搞得唔得?我覺得負離子個效果太貼
Ching點睇自然捲同比較鬆既髮質整呢種髮型?成日整負離子好煩
Ching點睇自然捲同比較鬆既髮質整呢種髮型?成日整負離子好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞