[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
次次剪頭髮都係 剷青留斜陰,我個髮質就偏硬,頭形小小圓,有D咩髮型可以推薦下

留意返 頭髮好似個組合咁

長中短(長度)
幾鬈 同直(形狀)
深至淺 暖至冷色 (顏色)

要睇你可以處理咩 剪既話 都係長中短長中短 同埋 會完全受制於 天生既方向 同質感 變化唔算大
18年都係留黑色頭髮想改變下
巴打有無推薦邊隻髮色係比較斯文
唔想太突出

想再問下電染可唔可以同時進行?
髮質硬粗直

係可以 不過相對無咁好啫d髮質

不過我好想問 點解成日都係 電同染 但無人諗過係 電同焗油 (保養返個頭⋯⋯)

硬直粗既話 更加唔太怕 如果之前無chemical 過
除左gel, 啫哩狀嗰d 造型產品叫咩

唔太知你講邊種

一般 啫里就係講緊gel.....

等同

除左mousse 泡泡狀果d造型產品叫咩⋯⋯
上星期去左電鬈好後悔
諗住今個星期電番直有無問題?

利申:天生好鬈果隻

可以點樣搵到巴打你搞?

唔執手尾的 抱歉

由其呢類情況 因為上手點處理 影響好大

再者 主要唔執手尾既原因係

大部分都係只係因為想變返正常 而唔係靚⋯⋯

同埋如果你要搞 都隔返一頭半個月先
頭髮又旱又乾好似雜草咁,可以點救

係天生本身係咁? 手感都係?

有無chemical 過 條頭髮
啲頭髮又粗又多又厚 頭頂又有啲毛毛飛起
旁邊又有啲毛燥叉哂出黎
要點樣搞

同埋我面細額窄 面珠有少少baby fat
本身mk平陰難打理 所以轉左斜陰
又因為頭髮太多同髮質問題 睇落好亂同唔好睇
我應該轉番平陰定去salon焗下油之類

利申長髮

我諗 係有輕微天生散/鬈底

除左日常吹頭 或夾下 或chemical 過 會無咁散之外

呢個情況 剪就幫唔到你

有個小方法 可以輕微改變你呢種情況

用風咀 由上而下 吹向頭髮 順返頭髮個方向吹

一路吹一路抓 然後落返少少styling product
留名
巴打舖頭係邊架
唔想太突出

建議你搵少少圖 做基本 用以我了解你個標準

咩色對於你黎講係誇 咩色係接受範圍內

要知道呢兩樣先幫你諗到

大概好似佢咁 深色都接受到
想搵巴打你剪頭髮

email: yayatourelihkg@gmail.com
留名學嘢 正皮
唔想太突出

要知道呢兩樣先幫你諗到

咁可選擇既野其實真係好少 ....
新手唔識
究竟髮泥髮蠟有咩分別
唔想太突出

要知道呢兩樣先幫你諗到

依種頭好型
想搵巴打你剪頭髮
ck160144@gmail.com
唔想太突出

要知道呢兩樣先幫你諗到

依種頭好型

我覺得仲有好多位要執 例如 邊既角位應該再 清d

而青 淺同深中間個駁位可以再淡d 呢個頭
新手唔識
究竟髮泥髮蠟有咩分別

泥hold會好d 較硬身同企身

Wax 相對會soft d

要睇你想做咩效果
髮量唔多 點電可以睇落多d頭髮?
留名
想問下做完空氣燙頭頂係咪會蓬鬆 冇咁塔
同埋傷唔傷頭髮 一般髮廊都有得做?
巴打焗油Keep幾耐? 係for咩情況用
巴打 可以點搵你剪頭髮
髮量唔多 點電可以睇落多d頭髮?

愈鬈愈好 例

想問下做完空氣燙頭頂係咪會蓬鬆 冇咁塔
同埋傷唔傷頭髮 一般髮廊都有得做?

空氣燙 其實咪即係無咁鬈 而且保留某d位唔電

單純想鬆鬆地 突顯到個層次感咁方法

同剪髮 一樣 實有架 佢了唔了解到你或整得靚唔靚又一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞