[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
想問下係咪漂左頭就整直唔到把髮?
因為之前漂左幾次 同埋自己個頭天生有小小攣 想剪左個尾佢同去整番直少少
同埋個頭會唔會因為太傷所以上唔到色?因為正路漂左應該會上色啲 但我之前再出去上啡色都上唔到 仲係白金咁

Btw評已正
方面想留呢種髮型 有邊度要調整修改?

兩側垂落果點太重 要多少少layer 同輕身小小兩邊 同埋鬆多少少

如果方面

唔好意思唔太想像到 有冇圖參考可以參考下
本身有染啡髪,但冇補染3個月,開始有4分3啡,4分1黑
但長度適合去電,應該點取捨?
幫手輕推
lm
留名
樓主 好有心
其實 我覺得剪個頭 成差唔多兩舊水 都幾 無計 小弟在職貧窮 仲要頭髮又長得快
不過平日番工都懶得理 最少呢份工 我唔會理住
正題 有無咩髮型係比較易gel 唔需要花太多時間?
朝早起身 個頭會亂到打風咁
幫我剪頭毛既髮型師過 我啲頭髮都幾硬同挺 雖然我唔同意 因為唔識gel
朝早起身 無咩時間 趕住出門口
面型 小小瓜子 尖尖地 矮撚 小肥

Btw 支持樓主

如果小瓜 尖尖地 唔識gel

剪d相對較短 較多層次既會易處理好多

頭髮硬方面 如果太彈 太直 太槓 可建議 電小小拋物線/ 染左佢 接觸過chemical /有電有染過 基本上你唔太識造型 都會比目前好既

其實我唔係好知 點樣叫做多層次
次次見到啲型棍 個頭都好多層次
但自己又gel唔到
又或者 剪完都覺得成件事好平 好扁
有咩啲髮型可以參考下?
好多頭皮應該點揀洗頭水? 要去salon買?
btw下巴縮可以點揀髮型
我想整quiff呢種頭髮用邊隻泥好?定要用其他產品
本身用緊quicksand

有乾有濕 想做咩效果先

同埋髮質係? 因為有某部分要打底再吹先做到個厚感

唔好太令身就得
我應該係中性髮質
我試過用quicksand打底吹頭
但吹完之後有個個厚度但冇咩texture係咪要再落其他產品
因為之前漂左幾次 同埋自己個頭天生有小小攣 想剪左個尾佢同去整番直少少
同埋個頭會唔會因為太傷所以上唔到色?因為正路漂左應該會上色啲 但我之前再出去上啡色都上唔到 仲係白金咁

Btw評已正

漂過頭 係無辦法 整到直或電 而且 大部分 完成既圖 有漂過而又有鬈都係set 出

太傷所以上唔到色 係用好差既野漂先發生 或者 髮型師開既 方 唔夠深 所以琴唔到

而且 漂頭上色 其實可以用colour treatment

可能相對易fate out 但 你可以keep住補 而且令頭髮唔會惡化落去
方面想留呢種髮型 有邊度要調整修改?

兩側垂落果點太重 要多少少layer 同輕身小小兩邊 同埋鬆多少少

如果方面

唔好意思唔太想像到 有冇圖參考可以參考下

唔洗想像 比專業既處理 就ok

簡單d講 你就咁睇yoga 兩邊 係偏厚既cutting

同埋唔夠鬆

唔太岩方面 方面本身闊 兩側舊野仲咁重咁厚就更大更闊

因為你講完你最低要求 佢都處理唔到或同唔到你相討 你教埋佢點剪都無用 或者都係要比你自己個髮型師望望比較好
本身有染啡髪,但冇補染3個月,開始有4分3啡,4分1黑
但長度適合去電,應該點取捨?

電左先再染 同埋 你電都剩係電尾多 其實你真係好怕太受損 其實染可以剩係補根

電都唔會入曬root 所以你 電 同補根 都唔算太大影響

而且 你平時有好好keep髮質既話 電同染 同時或隔一個星期再做 問題都不大
留名
樓主 好有心
其實 我覺得剪個頭 成差唔多兩舊水 都幾 無計 小弟在職貧窮 仲要頭髮又長得快
不過平日番工都懶得理 最少呢份工 我唔會理住
正題 有無咩髮型係比較易gel 唔需要花太多時間?
朝早起身 個頭會亂到打風咁
幫我剪頭毛既髮型師過 我啲頭髮都幾硬同挺 雖然我唔同意 因為唔識gel
朝早起身 無咩時間 趕住出門口
面型 小小瓜子 尖尖地 矮撚 小肥

Btw 支持樓主

如果小瓜 尖尖地 唔識gel

剪d相對較短 較多層次既會易處理好多

頭髮硬方面 如果太彈 太直 太槓 可建議 電小小拋物線/ 染左佢 接觸過chemical /有電有染過 基本上你唔太識造型 都會比目前好既

其實我唔係好知 點樣叫做多層次
次次見到啲型棍 個頭都好多層次
但自己又gel唔到
又或者 剪完都覺得成件事好平 好扁
有咩啲髮型可以參考下?

#1 有圖 你方便可以望望 或者你搵到你平時鐘意既都可以幫你望望

好平 好篇 可能關你本身髮質事 同吹頭事
好多頭皮應該點揀洗頭水? 要去salon買?
btw下巴縮可以點揀髮型

可以去髮品店買

唔會單單因爲一個地方而判斷一個髮型

講整體的
我想整quiff呢種頭髮用邊隻泥好?定要用其他產品
本身用緊quicksand

有乾有濕 想做咩效果先

同埋髮質係? 因為有某部分要打底再吹先做到個厚感

唔好太令身就得
我應該係中性髮質
我試過用quicksand打底吹頭
但吹完之後有個個厚度但冇咩texture係咪要再落其他產品

髮質係指 直 鬈 幼 軟 粗硬

吹完係要再用泥 或者product hold

Spray都可以

Btw評已正

漂過頭 係無辦法 整到直或電 而且 大部分 完成既圖 有漂過而又有鬈都係set 出

太傷所以上唔到色 係用好差既野漂先發生 或者 髮型師開既 方 唔夠深 所以琴唔到

可能相對易fate out 但 你可以keep住補 而且令頭髮唔會惡化落去

咁果酸護髮/染髮其實又係咩黎?係咪啫係巴打講嘅color treatment

望住把頭髮真係好sad 又上唔到色個髮尾又叉開曬 只可以睇住佢白睇住佢金

Btw評已正

咁果酸護髮/染髮其實又係咩黎?係咪啫係巴打講嘅color treatment

望住把頭髮真係好sad 又上唔到色個髮尾又叉開曬 只可以睇住佢白睇住佢金

其實帶酸性既 已經算得上係果類 係爭在牌子同功效
如果天生髮質硬 想變軟少少 有冇咩牌子嘅洗頭水可以推薦下?如果有埋護髮就最好

想整依種頭 本身有電髮
求巴打指教
巴打開髮型屋?
可唔可以去你到整頭髮
想電 因為d頭髮好堨無力 但又唔知點電好
巴打請教下呢種髮型種蓬鬆點整?係咪要電?

如果天生髮質硬 想變軟少少 有冇咩牌子嘅洗頭水可以推薦下?如果有埋護髮就最好

想變軟少少 係靠chemical 令頭髮無咁強壯 會直接同效果好d

洗頭水果種軟 應該唔係你想要或需要果種

如果你有用開護髮素的話

想整依種頭 本身有電髮
求巴打指教

如果天生唔係太彈 兩邊青位唔好剪得咁青

然後個top 有電 其實好易整到⋯⋯
巴打開髮型屋?
可唔可以去你到整頭髮
想電 因為d頭髮好堨無力 但又唔知點電好

髮型師

我想問 你係咩長度? 因為如果係女士 而又好長 你又覺得好塌好貼 要靠吹多於電

不過電完後既質感 點都會好處理d
巴打請教下呢種髮型種蓬鬆點整?係咪要電?

要電
頭髮好粗硬彈 髮量多 唔知有咩髮型適合自己
面型似士多啤梨 骨感冇肥肉
剪短就全部企係度 留長就好大舊好厚
想個頭望落細d 整齊 襯到西裝
有冇圖片推薦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞