[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
額高,臉瘦長,後腦突
髮線都幾後
不過髮量ok, 平時係靠上面d頭髮留長留厚去遮額頭,如果all back/短陰/剪薄會死得好慘
想電髮,點樣電,個髮型點先會好d?
男,方面 染咩色好睇

巴打 我係平陰短髮 啲陰不少但唔厚 但一去到眉左邊嘅陰就會出現c型嘅空隙 好礙眼 好似冇咗一忽咁 無論有冇繞耳都會出現依個情況 但右邊又唔會咁
想問點解會咁 有咩方法令佢唔好c型咁冇咗一忽 唔該哂

你有帶開眼鏡?

有帶眼鏡 不過帶con都會咁 同埋好奇怪只係一邊會咁
巴打今日或聽日搵你剪得唔得
我想轉髮型諗唔到點剪諗緊染唔染

Email ?
因為用泡泡染頭, 染到頭皮乾乾地又甩甩地頭髮
好驚有脫髮危機, 有咩方法補救
用kérastase densifiqe系列會唔會有幫助

有個偏方 比任何產品都易同快 又易買

試下用牛奶 濕一濕 張巾 然後敷住 每次洗完頭 搞曬所有野之後 輕敷一陣 再沖一沖

如果近掛盡量 水溫唔好太熱 洗頭果陣係該患處唔好咁大力

同埋愈方便既野 受損性同破壞性都奇高

所以 方便永遠同靚係唔對等⋯⋯
電左大卷 好難SET得靚
巴打有無咩技巧分享下
巴打 男仔皮膚黑 有咩髮色適合?
深紅o唔ok?
額高,臉瘦長,後腦突
髮線都幾後
不過髮量ok, 平時係靠上面d頭髮留長留厚去遮額頭,如果all back/短陰/剪薄會死得好慘
想電髮,點樣電,個髮型點先會好d?

要睇到先覆得實你

不過瘦長面 好多野都carry到

至於後腦凸 都係小問到 除非凸到異形咁架啫

全all(拉曬向後果隻就唔可能架啦)呢樣就肯定

至少髮量唔少 其實短陰都問題不大 (但要就得好)
男,方面 染咩色好睇

方面 外觀係講形狀

如果方面黎講 就唔好比頭頂太貼 塌 要放返大鬆

咁先唔會集中左塊面大

至於染咩色 好睇膚色同整體感覺同髮型多
有冇唔太貴嘅髮泥推介?

巴打 我係平陰短髮 啲陰不少但唔厚 但一去到眉左邊嘅陰就會出現c型嘅空隙 好礙眼 好似冇咗一忽咁 無論有冇繞耳都會出現依個情況 但右邊又唔會咁
想問點解會咁 有咩方法令佢唔好c型咁冇咗一忽 唔該哂

你有帶開眼鏡?

有帶眼鏡 不過帶con都會咁 同埋好奇怪只係一邊會咁

頭髮會有習慣性 如果你平時有帶開眼鏡 (狼)住左黎生 佢會跟住果個方向走 所以我就一問就係問你係咪有帶眼鏡

習慣性就似 長期分開果條界 頭髮會自然分開一樣

有時 頭髮既流向或者額角既生向唔好 都會得一邊有呢種情況出現

幾個解決辦法

1. 唔好掂到眼鏡柄既長度

2. 自己輕微吹少少內屈

3.一段長時間唔再帶眼鏡
巴打有無咩技巧分享下

技巧單靠講 就難既

不如比個方法你試試

一個 係洗完頭 濕水 擦到最乾 然後搽返d styling

(水溶性泥又得 wax又得) 盡量以 渣 捏 卒

因為好多人gel頭 都好興 用手抓 抓唔係問題

但電左鬈 你又當直頭髮咁搞 邊會靚

搽完野後 慢風 最熱 唔用風咀 對住個髮根位打位咁吹

然後到個尾未乾 可吹可唔吹 如果一定要吹 就同落styling 個方法一樣 捏 渣 卒 咁樣直到乾透

另一個 濕水 擦乾 搽styling 等佢自然乾

有時唔識吹 唔吹好過吹
深紅o唔ok?

男仔玩啞色 冷色 有型得多

何況 紅色同黑皮膚 真係唔夾 所以唔洗試
巴打有無咩技巧分享下

打圈咁吹 有個位錯字

再唔想麻煩 就用風罩 烘
電左小卷一排 要點吹頭?gel頭好?巴打
呢排都係冇吹 自然乾
利申留緊前陰
Check email pls
頭髮天然鬈 用過藥水電直啲頭髮 向前梳頭髮就好直 如果一gel all back 就做唔到向後貼服 一定會自己向左左邊塌落嚟
第一張係洗頭後梳直
第二張係乾左之後自己鬈番
第三張係向後吹之後無論點定型都自然向左邊塌
第四張係向右吹 前陰會好筆直咁 有部分頭髮點吹都會自動回彈 想gel都唔得

我電過頭髮但係得頭幾日all back有效 漂頭就可以維持耐啲 得係漂太傷同埋想維持黑頭髮 有無電髮既建議?
天然捲
國國地面
咩髮型岩
深紅o唔ok?

男仔玩啞色 冷色 有型得多

何況 紅色同黑皮膚 真係唔夾 所以唔洗試

冷色啞色係咪多數好淺 都要漂?
有冇咩色係推薦
邊度有粟米夾賣
揾左好耐
有冇人知呢種頭要點整

左邊
電左小卷一排 要點吹頭?gel頭好?巴打
呢排都係冇吹 自然乾
利申留緊前陰

你想個效果係?

正常鬈髮 就洗完耍頭 擦乾d頭髮

然後落wax/milk ( for perm 既styling product )

然後用風罩烘乾

呢個就係最基本鬈既吹法

所以要睇你咩效果
頭髮天然鬈 用過藥水電直啲頭髮 向前梳頭髮就好直 如果一gel all back 就做唔到向後貼服 一定會自己向左左邊塌落嚟
第一張係洗頭後梳直
第二張係乾左之後自己鬈番
第三張係向後吹之後無論點定型都自然向左邊塌
第四張係向右吹 前陰會好筆直咁 有部分頭髮點吹都會自動回彈 想gel都唔得

我電過頭髮但係得頭幾日all back有效 漂頭就可以維持耐啲 得係漂太傷同埋想維持黑頭髮 有無電髮既建議?

如果你真係天生鬈 視乎幾鬈

電直左緊係會咁⋯⋯ 同埋 短髮電直 其實好核凸

如果天生鬈到唔係勁誇 其實可試試留一留長

漂 其實用好既product 真係唔差 (如果你單單係想漂一次改善質感)

漂 傷 係由於多次同反覆有chemical
如果一個全新生髮 上灰 要漂兩次
其實 用paimore漂去做 兩次都唔會太差

但如果本身有chemical chemical 後又無習慣treatment. 再又要做灰色 同等漂兩次 會受損好多
天然捲
國國地面
咩髮型岩

唔好比 頂既頭髮太塌太貼 盡量靠電或吹令頭髮望落似鬆身而有方向

如果天生鬈 一般都係散 亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞