[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
有咩洗頭水係比較潤
宜家d頭髮乾撚到on99

有無用開護髮素?

如果無 就建議用返再睇睇情況

至於有咩比較潤

修護同滋潤黎講 都會簡返 milbon 或日本其他大牌子都唔錯 (paimore果類)
個頭天生好似陰毛咁係咪無救

有 經過chemcail既處理會變得好處理好多
巴打想問下undecut同留長有無衝突? 想undercut但又好怕剪到d青印勁明顯...

under cut 係唔連接既髮型

有無衝突要睇你留長想要咩效果先答到你

如果你想留到木村果種 咁當然有

如果你想留到好似 manbun果類 就無問題

其實唔駛留到果種咁長,只係兩邊頭髮好易厚,一厚就腫起一舊咁

咁但係你留長都有最終果個髮型

如果果個髮型個底唔係剷或剪到好短既話 基本上你都係要留
點解會有人負皮
我天生頭髮幼同軟,頭頂又好毛燥,電曲都好快會直番,就算我用曲髮器捲曲頭髮出街一兩個鐘就直番
我應唔應該去salon 電髮?其實我之前都去過salon 電但係都keep得兩個禮拜
請問用粟米夾係咪傷髮
應該點樣做護理好

thx

係夾前用返d 抗熱既product幫手護理 就可以

thx bro

呢一種髮型叫咩名堂?
[quote]我天生頭髮幼同軟,頭頂又好毛燥,電曲都好快會直番,就算我用曲髮器捲曲頭髮出街一兩個鐘就直番
我應唔應該去salon 電髮?其實我之前都去過salon 電但係都keep得兩個禮拜

電但係都keep得兩個禮拜

或者試下接受鬈多dd 等佢回返直d
點解會有人負皮

個個睇法都唔同 可能有人覺得煩呢

呢一種髮型叫咩名堂?

其實髮型雖有 概括既名 但你真係好想做呢個形 我建議比相 你既專業髮型師 然後大家溝通

例如好多人成日講 bob頭⋯⋯ 其實係一個統稱 好多細微既變化或者調整 通常咁樣up完 仲衰過比相⋯⋯

當然 如果你無咁密既 鬚 就成個feel唔同

同埋佢頂果隻色係要漂

呢一種髮型叫咩名堂?

其實髮型雖有 概括既名 但你真係好想做呢個形 我建議比相 你既專業髮型師 然後大家溝通

例如好多人成日講 bob頭⋯⋯ 其實係一個統稱 好多細微既變化或者調整 通常咁樣up完 仲衰過比相⋯⋯

當然 如果你無咁密既 鬚 就成個feel唔同

同埋佢頂果隻色係要漂

有冇相熟嘅髮型師 ? 可以搞掂佢 我只係怕我啲頭髮唔夠長
[quote]我天生頭髮幼同軟,頭頂又好毛燥,電曲都好快會直番,就算我用曲髮器捲曲頭髮出街一兩個鐘就直番

咁頭髮毛燥同散可以點解決?
額頭又低又窄可以點搞
一直都係剷兩邊留斜陰...
髮質硬 多頭髮
面瘦同尖 鼻高
求建議
電完係好睇咗
但係一個月髮尾開始散開 啲紋唔見
做錫紙電會唔會維持得耐啲
如果染深啡 出嚟個效果會唔會好啲
宜家覺得黑色搞到個頭一舊嘢咁 太實
lm
電完係好睇咗

仲有電咗可唔可以攞髮泥gel頭定係有其他嘢嚟gel
唔該巴打

比如呢種呢?
巴打 想搵你剪髮 可唔可以留一留telegram
我頭髮偏幼同塌,gel頭無論all back 定其他都好易塌,依家用緊mm隻泥,有用鹽水打底先,仲可以點搞?另外,我面較肥同額高,剪咩髮型好啲,依家都係under cut
我頭髮偏幼同塌,gel頭無論all back 定其他都好易塌,依家用緊mm隻泥,有用鹽水打底先,仲可以點搞?另外,我面較肥同額高,剪咩髮型好啲,依家都係under cut

用粟米夾夾鬆個底
想問下如果漂過一次頭
係咪就一定要剪哂先可以電攣?
利申 08/2016年漂

咁頭髮毛燥同散可以點解決?

通常呢個情況 都係直根鬈尾
額頭又低又窄可以點搞
一直都係剷兩邊留斜陰...
髮質硬 多頭髮
面瘦同尖 鼻高
求建議

面瘦尖鼻高 其實好好carry…仲有咩煩

見額有型又靚仔 額低同窄 其實可以 重新剷過條out line 不過咁樣就可能要keep住剪得密或自己拎蘇刨 刨一刨 會襟d
電完係好睇咗

其實電完髮 一些維持到三個至四個月

但中間 其實一個月都要維持剪返一次

幫你電果位髮型師 整完搵返佢剪 其實 有好多地方執完 就會靚返曬 兩個主因

1. 電後一個月 生返長 其實有無電 剪完髮一個月後其實都係會重 所以成個形走樣同塌

2.一個電髮 可以 維持到三個月 當中係有唔同階段 成條頭髮都鬈--- 有新生 中間有鬈或紋-----大量新生剩低個尾有

如果髮型師識就 其實可以好襟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞