[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
m字額可以點剪
頭髮旱到瘋狂打kick有咩方法救到佢地

應該係唔常用護髮素?

定期做返treatment

同係洗護產品著手

建議可以試 日本Milbon 既洗護產品

岩岩開始試 可以用 輕身先

以前唔用依家為左拯救佢地開始用返
但係用完都係冇乜效果
有冇啲咩treatment介紹下

Milbon -應有盡有

同埋 用洗頭水後唔用護髮素 係會出現呢個問題

因為當頭髮接觸到 鹼 會打開條頭髮既表層 如果 你唔用返護髮素 頭髮入面既野會流失 咁樣就會令到頭髮既質感愈黎愈差
其實鬈頭髮allback 係咪好難整?

要睇幾鬈

但其實all back 本身有dd鬈會好處理d

巴打 係前陰一長就會鬈鬈地 可唔可以sd張圖俾你睇?

會唔會係因為帶眼鏡 狼住 令到佢鬈?
短額方包面女可以點剪
都係想要灰 但又怕會變番而家咁綠.佢就講話染黑藍等佢甩到灰

漂得夠足 等佢藍甩 係會灰

1.有無可能 黑藍甩灰之後唔出綠?我上次漂到Level10
2.紅色既話有無d無光就黑有光就暗紅?會甩咩色?
3.咁上面個隻紫灰 com唔com?會甩咩色?
4.男仔 奶菜啡好唔好?
5.其實亞麻灰係咩黎?咪又係甩綠再甩金?
巴打你好神

1. 10lv 底 正常 純藍都唔會走得好綠 如果好介意綠 不妨 可用藍藍紫紫取代 作為甩色既色調

走綠係因為漂得唔夠+ 太多藍 但如果有紫既 色 甩完出黎變相會偏白

2.漂到咁既底 上紅色會好誇 但你講果隻應該講緊深紅色 要睇上咩牌子先知會甩咩色 因為琴深色 會有好多可能

3. 任何漂過既 其實都一定快fate out 一係補色 一係用 洗灰水/紫色既shampoo d色會com D
紫灰 甩甩下會變奶奶白白

4. 杯杯奶茶唔同 答你唔到

5. 亞洲髮色漂淺後 最後剩低都只係黃
所以 基本上你點上色 都會係走返黃黃金金 至於上完任何既cool tone fate out 完都會走返d 灰 呀 奶呀既色

如果本身你上既色係好出 相對到佢甩色 就一定係愈甩愈金 本身所謂既甩色 係特登做到好藍 好綠 再計埋佢漂得足唔足 而等佢fate out 出黎 保持到隻色比正常com 但如果你本身都上d 好特別 好出既colour 其實佢最後都會變返金 無左甩果個 步驟 簡單d講

刻意做深等fate out *

深---甩(想要果隻色 )---維持一段時間---甩完就算隻金 都唔會話 好核凸 會啞啞地 奶奶地白(視乎你上咩等佢甩)

一上就上特別色*

特別色---約兩星內----變返金

因為d色素唔足以 頂到佢頭一個星期 fate out 既量 就算你唔洗頭 淺色本身 顏色粒子既份量都偏少 所以相對較快fate out

想問下周杰倫呢個頭係有電過? 想整佢個頭頂

你講散散地果d栗米既話 係

應該點同髮型師講?

拎相

定期修髮尾 係咪會長得快啲?

留長時會健康d d頭髮
但唔會快d
m字額可以點剪

好多野可以剪 要睇m成點先知
有咩辦法可以生多啲頭髮?
染完一洗頭濕水啲頭髮就硬曬
洗到甩好多頭髮
短額方包面女可以點剪

基本最好長陰分界 拉返長dd塊面

不過單講呢點又好難作準 要睇實際情況
1.好似係日本有機草本染髮 無記錯o字頭牌子 咁多數深紅會甩咩色?
2.咁我染左黑藍 甩到灰 隻灰仲會甩成點?
3.巴打覺得男仔啡色有邊隻靚?
4.keep唔到好耐隻灰(係咪因爲溝左藍?)
但係灰本身都係cool tone點解會變綠既

要睇幾鬈

唔係呀 係天生d頭髮一長就會鬈 巴打介唔介意留個contact?

呢隻咩色黎 會甩咩? 想比番資詢費巴打你

想問下佢個頭係電出黎定就咁夾出黎?
想問下天生鬈毛可唔可以電到依啲頭

有冇話天生鬈毛電邊一種適合啲?
有咩辦法可以生多啲頭髮?
染完一洗頭濕水啲頭髮就硬曬
洗到甩好多頭髮

生多d 答你唔到 關乎好多體質 飲食 生活習慣同遺傳 而且我對生髮既唔熟悉亦無留意開 (因為我覺得 好多有錢既人都會地中海 我唔係太信生到髮)

可能係染果隻野唔太好
同埋長期唔落護髮素所致

我想問 你係自己染? 泡泡果d?
1.好似係日本有機草本染髮 無記錯o字頭牌子 咁多數深紅會甩咩色?
2.咁我染左黑藍 甩到灰 隻灰仲會甩成點?
3.巴打覺得男仔啡色有邊隻靚?
4.keep唔到好耐隻灰(係咪因爲溝左藍?)

1. 有機既英文好似係 o 字頭⋯⋯ 要有用過同睇牌子先知 同埋睇頭髮本身個底

2. 最終都會金 但隻金 會比正常無咁黃 同埋啞身

3. 其實唔漂既啡色選擇唔多 要睇個人膚色同out look

4. 其實有配用返 洗灰或紫色既洗頭水 而且由藍去fate out 出黎 基本上係可以com好耐 灰keep唔耐 唔關藍色事 係關本身漂左事

漂頭後 頭一個星期個fate out 情況係最嚴重 如果係果段時間維持到隻髮色 自然情況下去fate out
基本上 第一個星期係最緊要
但係灰本身都係cool tone點解會變綠既

唔明你問咩 呢個

要睇幾鬈

唔係呀 係天生d頭髮一長就會鬈 巴打介唔介意留個contact?

hair_hairs@yahoo.com.hk

呢隻咩色黎 會甩咩? 想比番資詢費巴打你

唔打白燈 會好黑 基本上咪就係成日有人講深灰深灰果d… 不過呢個都算係灰入面最深

因為好多人 成日想染灰但又會怕淺怕誇張

或者誤以為染深灰 會比正常灰色 襟

其實我想講 漂得頭都唔會唔誇 除非你只係漂一次 上返 ash brown 果類野

同埋 莫講
原先髮色底+colour方= 你既新髮色

連衣物 我都未見過所謂既深灰色 係真係深

衣物 比頭髮限制小好多 都好小見真係深到唔起眼既灰

想問下佢個頭係電出黎定就咁夾出黎?

呢個鬈度 兩樣都做到 但 似夾
想問下天生鬈毛可唔可以電到依啲頭

有冇話天生鬈毛電邊一種適合啲?

可以

有 要用 hot perm 做

Cool perm 藥水 會好散
以後都染黑藍 真係幾靚 咁我甩到啞金漂多次再上黑藍到是隻灰會唔會com D
用直髮夾唔落防熱藥水得唔得?同埋會有咩後果?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞