[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
想問一日洗兩次頭會唔會太多... 朝早洗一次gel頭出門...夜晚番黎洗一次for 清潔 但問題黎啦...我係中長髮巴.本身髮質比較軟同幼..有感髮質愈洗愈乾同脆...唔知咁樣關唔關事
3.髮色既重要性

3.髮色既重要性

4.GEL頭造型教學分享

用埋護色洗頭水 染深灰溝藍 3日就變色 深紫溝紅易唔易keep色
人在大英帝國,請問有無髮泥好介紹
髮質硬同埋直
係呢到買到果啲都好撚shit

想問下呢種頭叫咩名
岩岩電視見到

其實除左係淺色左 都係普通分界頭 不過兩邊就唔好太青
滴水點留? 見好多人滴水好濃密好多

天生的 你應該係講緊 類似 so 咁 貼住好密果類

唔係人人有
有冇巴打頭髮好硬 側邊彈起哂咁
如果唔想剷哂佢嘅話
用d咩可以㩒低佢?

留到一定既長度電 或有chemical 過 都會好處理d
有冇巴打頭髮好硬 側邊彈起哂咁
如果唔想剷哂佢嘅話
用d咩可以㩒低佢?

留長風筒吹

有冇用d咩product會有幫助
試過吹完幾個鐘之內自動飛返起身

重spray 可考慮 或chemical 過 都會聽話d
想問下頭髮好傷 用完焗油會滑返 但第二日起身又打晒kick 應該係之前電完一星期就用左泡泡染之後搞到咁 咁我應該用乜產品可以令佢唔會係咁打kick?

其他post有絲打介紹olaplex 但我見係令頭髮變強d?唔會順到
佢摸落旱都算 次次起身都打晒結好麻煩 梳下都斷幾條

髮尾油我已經每日keep住用

其實真係唔好貪平 貪方便 自己搞

1. 本身果d product 條方都唔係因你而set

2.其實用好多野都會令頭髮淺色 例如雙氧水 所以你根本唔知 非專業用既有咩成份

3. 你又唔係專業人士 自己搞 通常都出問題

你可以用 milbon 做你日常既洗護產品

呢個日本牌子做滑身係唔錯

Olaplex 講韌 就唔及B5

但Olaplex 做事前打底 或即時既事後用 效果都好

而且較相宜

不過唔岩你呢個情況用

最後提返句 有時自己搞 真係 得不償失
我想知去剪頭髮嗰陣次次都唔染唔電,淨係齋剪,係咪好摟打

唔係 但純粹個人睇法 幫你搞得就想靚

真係唔太想 就咁 因為無幾個 剩剪係好睇

中立d黎講 你都唔會成日係髮型書上見到 黑蚊蚊 又唔gel既頭 出現係入面 都唔會吸引到你留意

更何況 要我明知 有得再好d既效果 都要放棄 就咁幫你剪就算 其實對於我黎講 有時係痛苦

我自己都唔鐘意一成不變 何況你剪完 再有朋友加句 同平時又差唔多 咪又係咁

當然 都要撞守神 撞岩師傅 人夾人

如果你相信佢 我覺得交曬比你信任果位師傅唔會係一件壞事

而且 佢都無理由做壞自己招牌

個問題係 唔應該係關於 電唔電 染唔染好摟打

而係 你去到搵一個專業人士 但你並唔係完全信任佢既眼光同手勢 咁我覺得已經有問題

當然 髮型師都有責任 慢慢比信心個客人

每種類型都有唔同 都有真係任我剪 發揮既
其實相對之下 係會開心好多 即使我唔敢講 剪完係咪一定好好睇 至少係我專業既角度係靚係滿足

即使個個人眼光 睇法唔同 至少呢個 肯定係我盡我心機 同眼光而設計既野 並唔係左就就 右就就 既事情

都會有好多 好想變 但其實講完一大堆 都係同佢原本差唔多既頭既人 同 唔聽人講既人

咁樣對於專業人士黎講 係痛苦 唔係摟打
想問一日洗兩次頭會唔會太多... 朝早洗一次gel頭出門...夜晚番黎洗一次for 清潔 但問題黎啦...我係中長髮巴.本身髮質比較軟同幼..有感髮質愈洗愈乾同脆...唔知咁樣關唔關事

咁你出門果次 可以用較低鹼性

其實訓左一晚 又唔係真係話太污糟 洗得太密係會有呢個問題 同注意一下水溫唔好太熱會好d
3.髮色既重要性

3.髮色既重要性

用埋護色洗頭水 染深灰溝藍 3日就變色 深紫溝紅易唔易keep色

所以 warm tone 係亞洲人髮質上 lasting 係會比 cool tone 好

有紅 橙 黃既色素 係會無咁快fate out
但同樣地 日後要轉色就好麻煩

同埋 所謂既深灰 其實係背景打曬白燈 透出黎

通常大家話見到既深灰 相既背景都係咁

灰色 本身就係一隻淡淡浮浮既顏色 又何來深呢⋯⋯
我想知去剪頭髮嗰陣次次都唔染唔電,淨係齋剪,係咪好摟打

唔係 但純粹個人睇法 幫你搞得就想靚

真係唔太想 就咁 因為無幾個 剩剪係好睇

中立d黎講 你都唔會成日係髮型書上見到 黑蚊蚊 又唔gel既頭 出現係入面 都唔會吸引到你留意

更何況 要我明知 有得再好d既效果 都要放棄 就咁幫你剪就算 其實對於我黎講 有時係痛苦

我自己都唔鐘意一成不變 何況你剪完 再有朋友加句 同平時又差唔多 咪又係咁

當然 都要撞守神 撞岩師傅 人夾人

如果你相信佢 我覺得交曬比你信任果位師傅唔會係一件壞事

而且 佢都無理由做壞自己招牌

個問題係 唔應該係關於 電唔電 染唔染好摟打

而係 你去到搵一個專業人士 但你並唔係完全信任佢既眼光同手勢 咁我覺得已經有問題

當然 髮型師都有責任 慢慢比信心個客人

每種類型都有唔同 都有真係任我剪 發揮既
其實相對之下 係會開心好多 即使我唔敢講 剪完係咪一定好好睇 至少係我專業既角度係靚係滿足

即使個個人眼光 睇法唔同 至少呢個 肯定係我盡我心機 同眼光而設計既野 並唔係左就就 右就就 既事情

都會有好多 好想變 但其實講完一大堆 都係同佢原本差唔多既頭既人 同 唔聽人講既人

咁樣對於專業人士黎講 係痛苦 唔係摟打

睇完想交個頭比巴打你發揮
不過前幾日先剪完
想染灰 可唔可以上黎整
巴打之前搵你剪過但唔見左你WhatsApp,介唔介意email你電話number比我?

hkslihkg@gmail.com
3.髮色既重要性

3.髮色既重要性

所以 warm tone 係亞洲人髮質上 lasting 係會比 cool tone 好

而家諗住去整隻深紅溝深紫 星期2漂染完 星期五又染(佢話唔洗漂)會唔會傷?而家褪到綠綠地金金地
巴打深紅溝紫 咪好女人
巴打深紅溝紫 咪好女人

會有少少⋯⋯
3.髮色既重要性

3.髮色既重要性

而家諗住去整隻深紅溝深紫 星期2漂染完 星期五又染(佢話唔洗漂)會唔會傷?而家褪到綠綠地金金地

要睇佢用咩漂 同現時髮質如何
想染灰 可唔可以上黎整

如果你對灰色有其他野問 都歡迎你留低聯絡方法 可以更快更直接覆返你

借問呢2隻係咩色? 我日日有用repair cream
都係想要灰 但又怕會變番而家咁綠.佢就講話染黑藍等佢甩到灰
有冇人知樂富邊度有髮型用品店
個頭長得好快
由其側面兩邊(我係側面兩邊會打橫生果種)
上次剪完電完幾好睇
但係過左一個星期我就覺得有少少走樣 點算

想問下周杰倫呢個頭係有電過? 想整佢個頭頂
粗直硬髮撚
2邊頭髮打橫生 巴打建議keep 住鏟定留長電一電佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞