[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike

雖然篇野真係好長 但希望 大家花小小時間睇下

圖就一定多 最緊要搵返自己岩既分頁 或者想知既野拎黎睇
[size=5]

[size=5]目錄簡介******

而且 每個目錄都係會順住落 所以大家想搵相關既
***請留意目錄提示頁(提示頁係指拉拉下你會見到 突然有間細左既帖)

(男)#2-#3-#4 (女)#5-#6-#7 髮型精選圖片

[black]由#8 -開始[/black]

1.電髮的效果和影響

2.各種面形問題

3.髮色既重要性

[black]4.GEL頭造型教學分享 [/black]

5.如何正確使用 熱棒/負離子夾

6.我自己建設使用既工具(鬈髮用既產品.GEL.泥 .SPRAY.風筒)

6A附加.造型照比對造型產品效果簡介

7.頭皮/洗頭/頭髮過笠既問題

[black]以下的 會於第2頁出現[/black]

[black]8.髮型Q&A [/black]

9.如何自行檢查有關頭皮/頭髮既問題?

10.漂頭上色知識需知或注意事項

如上述目錄沒有您所需 可以歡迎大家問[/quote][/quote][/quote][/quote]

1.電髮的效果和影響

1.電髮的效果和影響

1.電髮的效果和影響
1.電髮的效果和影響

次序:

A電髮簡單講解( 效果 能解決的問題)

B女士電髮上臉形修飾 和有/無電髮相近對比

C男士電髮前後 (增加層次感 厚度 處理上更容易)

D負離子解說
--------------------------------------

電髮係可以令到整個髮型 更加有效 展現 層次 同 蓬鬆感 空氣感 甚至 凌亂感

根據上面講過既
一般我自己處理既客人都係以 要咩要求 或者感覺
而再由我去設計或者決定

而在於一般而言
我認為電髮最主要起碼幫助到幾件事

1.頭髮偏幼或偏塌既人 可以令到佢更彈起同做到一個蓬鬆既感覺
2.面形偏大 而頭髮非常貼 呢種情況會令到 面形更突出(我自己都屬於呢類) 所以要更加唔可以比兩邊貼服

3.頭髮過直 展現唔到層次既髮型 (我相信好多人都試過整負離子 呢度就陣間到負離子果度再詳細講解下)
4.平平淡淡既髮型 係需要立體感 (好少可一把頭髮天生好好 包括形狀 同質感 )

5.以幫助解決 各種 形狀 輪廓 唔夠突出要做主要(因為以亞洲人既頭形黎講 其實大部分都比較方)
6.可以令原來簿的頭髮 變得更厚 不論視覺效果或手感

===================================================================================

B.女士電髮上臉形修飾 和有/無電髮相近對比

先講一下女士

其實電髮 不外乎幾種 先講 長度 (長.中.短) 鬈度(大.中.小) 卷既方法(堆積.螺旋.不規則)
再根據髮質 面形 客人喜好 同髮型師既決定 而去制定

咁當然都係要睇實際情況而定

但我有一樣野 係離唔開 亦都好重要

髮質:

如果過乾既頭髮 其實電出黎既效果 其實一定唔會好 所以日常黎講 大家都要好好保護自己的頭髮
並唔係去到電或者有需要用既時間先知道 保護頭髮既重要
基本上 如果髮質太乾 我係會拒絕幫人電...因為明知個效果都會差少少 點解仲要整?

而且鬈度黎講都好講求同前陰既配合 成個整體 不過我會做例子 比大家加深認識下

1.電髮的效果和影響

次序:

B女士電髮上臉形修飾 和有/無電髮相近對比

C男士電髮前後 (增加層次感 厚度 處理上更容易)

D負離子解說
-------------------------------------

電髮係可以令到整個髮型 更加有效 展現 層次 同 蓬鬆感 空氣感 甚至 凌亂感

根據上面講過既
一般我自己處理既客人都係以 要咩要求 或者感覺
而再由我去設計或者決定

而在於一般而言
我認為電髮最主要起碼幫助到幾件事

1.頭髮偏幼或偏塌既人 可以令到佢更彈起同做到一個蓬鬆既感覺
2.面形偏大 而頭髮非常貼 呢種情況會令到 面形更突出(我自己都屬於呢類) 所以要更加唔可以比兩邊貼服

3.頭髮過直 展現唔到層次既髮型 (我相信好多人都試過整負離子 呢度就陣間到負離子果度再詳細講解下)
4.平平淡淡既髮型 係需要立體感 (好少可一把頭髮天生好好 包括形狀 同質感 )

5.以幫助解決 各種 形狀 輪廓 唔夠突出要做主要(因為以亞洲人既頭形黎講 其實大部分都比較方)
6.可以令原來簿的頭髮 變得更厚 不論視覺效果或手感

===================================================================================

B.女士電髮上臉形修飾 和有/無電髮相近對比

先講一下女士

其實電髮 不外乎幾種 先講 長度 (長.中.短) 鬈度(大.中.小) 卷既方法(堆積.螺旋.不規則)
再根據髮質 面形 客人喜好 同髮型師既決定 而去制定

咁當然都係要睇實際情況而定

但我有一樣野 係離唔開 亦都好重要

髮質:

如果過乾既頭髮 其實電出黎既效果 其實一定唔會好 所以日常黎講 大家都要好好保護自己的頭髮
並唔係去到電或者有需要用既時間先知道 保護頭髮既重要
基本上 如果髮質太乾 我係會拒絕幫人電...因為明知個效果都會差少少 點解仲要整?

而且鬈度黎講都好講求同前陰既配合 成個整體 不過我會做例子 比大家加深認識下
我簡得出既都覺得 係整得好睇同 修飾得好
呢位女士
問題: 面形都算大 頭形都偏寬
而層次都非常明顯(因為鬈頭髮呈現層次較佳)

首先 分界己經令到佢個面形變長左
紅線(指出面形) .綠線(拉長額 用兩邊頭髮垂落修窄面頰)

而如果將佢變成一個齊陰 ?
綠線(面形變得正方 缺乏美感 會將臉形壓短)黃線(齊陰後不會存在的頭髮) 啡線(齊陰)

而呢個髮型 整體修飾到既地方都唔少
將近面頰兩邊既頭髮放大 用分界既陰 拉長臉形
全部以綠線highlight給大家看

如果完全係直髮一個 不敢想像 個面形會顯得肥左幾多
[black]短髮對比效果圖[/black]

其實就連好普通既女士短髮造型 都會將兩邊既頭髮 吹得比較鬆
其實好少會兩邊頭髮都貼曬 或完全直曬

而長度都差不多既髮型 配合些少鬈度 成個感覺同層次都多左

C.男士電前電後圖

其實就好難搵到d唔係好gel頭既男性髮型圖
咁即係證明 大部分人都覺得唔gel頭 係無咁好....
所以我用返自己作品既圖 解說[

情況: 本身頭髮軟弱無力 好塌又直 層次感欠奉
未電之前

電左之後

分別都好明顯 立體感 層次 都即刻更加明顯

情況2:呢個無力 塌都唔係問題 而且係偏簿[/size=5]

電完後 allback造型更容易 而且感覺更厚

[size=4][black]大致上有鬈度既 會有紋 會鬆既電髮都簡單介紹完
(如有特殊情況/想知得更詳細 既疑問或意見 敬請留言)[/black]
D.負離子直髮(死直.自然直)

可能會好簡短 因為本身負離子已經係一個好簡單既野 就係直

咁當然會有人分 死直 自然直 微鬈直(梨花頭類)

不過其實以上講既直既種類 大部份人都唔識分或者甚至個重點係邊都唔清楚

其實 要做到好自然既直頭髮 除左有一定技術之外 本身個髮質都好重要 如果本身頭髮都死曬

何來會做到自然直 正常都會去左 死直個邊

而且在我眼中 負離子係一個救亡既方法 咩叫救亡既方法?

重點一: 天生鬈到已經 無辦法整到似返一個髮型

重點二: 懶人 唔鍾意整頭搞頭髮

不過凡事都有例外 有D 面形或者人 真係比較岩直頭髮 當然另外計

但在我個人而言 係一個平面既圖 其實唔會可以做到幾有層次 幾有動感既髮型...

不過 如果真係好懶 其實負離子都不失為一個好方法 不過 直頭髮既重點係 要頭髮健康

所以大家 如果選擇左日常要懶 唔多styling 咁就係其他時間 多d做Treatment 保養好把頭髮

至少 一把直頭髮而又健康 係值得欣賞同讚美
2.各種面形問題

2.各種面形問題

2.各種面形問題
2.各種面形問題

2.各種面形問題

2.各種面形問題

2.各種面形問題

例子 可能A明星 個髮型好好睇 但A明星 係一個粗硬既髮質而 你係屬於一個幼髮質 偏偏選擇一個
粗硬髮質既感覺 其實做唔到選擇髮型都係一樣 好多客人 都會拎好多相黎剪

當然如果臉型 髮質相近
我都好有信心幫你處理到好相近但如果 未必相近 就相對比較難當然 髮型係講創作
未必一定要下下跟人地既髮型去做我自己對於呢幾種面形有比較獨特既睇法既不過簡單講下

到底係應該點樣去判斷一個面形 如何去修飾或者處理(雖然呢PART 可能未必真係個個睇得明 不過 都可以同大家解釋
我相信上得黎既大家同自己既髮型都有一定既要求當學多一個知識 絕對係有利而無害)如果想仔細了解 就請讀曬下面既

如果就好初步了解 最後會有總結先講左短先
(後側圖)

(黃線) 與 (紅線) 係指可以咁既剪係(黃線) 係後枕骨處理左一個角出黎令後枕骨與 下巴 形成一個對角 藉此令面形拉長相反 如果有D想像力既朋友 可以幻想下如果剪成(紅線)咁 係後側睇果個感覺會唔會無咁硬朗
無咁尖 無咁長?

而(綠色)既部分 係視乎你上面果舊野 放到幾大

不過我認為呢部份係對正面睇 比較大影響(正面圖)

去到呢PART (綠色)部分 好重要你可以決定將佢放到幾大
當然要視乎面形我自己本人塊面都偏方

但又有少少圓(因為有角)所以我盡可能都將頭頂(綠區) 既地方 放大/加厚
搵一樣野搶左我面大既視角

或者有鬚角既朋友

更理想更好睇而屬於我呢類(方圓有角既面形) 我會盡量將 (黃區)部份收細放大(綠區) 做出黎個效果 面形會無咁方 咁大

而(黑色)既部份 係用於 面形非常瘦削既人 去添加視覺既飽和度最後 而點解會用呢個圖做表達 因為佢充份利用左兩樣野(紅線)

1.顯臉變得倒三角
2.不止令臉少看上去不臉少 而變更長
3.一個幾完美既荾形配合圖中人 面形黎講佢唔算尖唔算長 但單靠個髮型 修飾左好多野

不過 臉小 好多髮型都CARRY到 所以不成問題.....然而 係我眼中 最大影響同主角都係講緊呢兩個重要點 側後方與正面 當然正後方 與 正側方 都有影響 但佢地都係通常用於配合唔係主導方

所以唔加以解釋 係因為佢地處理上其實唔複雜
因為正後方同正側方主要係用以連接而女士有睇第2PART既
其實大概都學左D因為講電髮都好講點樣修飾塊面但除左電髮 修飾面形
第2個重點在於個陰講左個陰先呢兩位 女士 長度 同面形都相差唔遠但視覺上
係咪好似 有陰放落返黎果位女士 好似比較 短 比較 方?

有陰

不過有人會話 咁我面方面臉 係咪呢一世都唔可以剪 有陰果類?
其實留意下 (黃線) 佢係做左一個角 而短至長 延伸雖然話 方面 面大唔好有陰落
不過 你只要係側側地 加頭頂有整鬆少少其實就唔會明顯

不過就一定唔夠 分界 修飾得多分界

不過好明顯佢 修飾既 比岩先既更多呢位女士面形比岩先更飽滿
你睇佢個面頰個位(黃線)係修飾既效果 而(綠線)係修飾後既整體所以修飾面形 除左 取決 女士 兩旁既頭髮 量感 長度

其實陰都係一個重要既環節總括而言方面 要將頭頂既地方放大面闊 唔好剪齊陰 就算剪 都要整鬆鬆地
或者盡可能 撥側側地同埋 最可能係面既兩旁 落返少少頭髮(但會好似而家學生時代女仔剪果D..)

臉小 唔好整太鬆 唔係反而令個臉更少 頭髮更大 搞到臉還臉 頭髮還頭髮(會好似帶假髮咁)

面長 我覺得令兩側 厚度增加好重要 可能靠留長 或者係剪頭髮上配合一下 唔好唔長唔短 一係長 一係短 (兩側)

呢位女士 (上面有關電髮果個POST已經有提及過 所以髮型係一環扣一環)
問題: 面形都算大 頭形都偏寬
而層次都非常明顯(因為鬈頭髮呈現層次較佳)

首先 分界己經令到佢個面形變長左
紅線(指出面形) .綠線(拉長額 用兩邊頭髮垂落修窄面頰)

而如果將佢變成一個齊陰 ?
綠線(面形變得正方 缺乏美感 會將臉形壓短) 黃線(齊陰後不會存在的頭髮) 啡線(齊陰)

請記住 任何頭髮 靚既都係麻煩 只係將麻煩既時間盡量短縮 當然最好
就係同你最信任 整得你靚既髮型師好好溝通一下就算要轉變 都要靚住咁轉變既
3.髮色既重要性

3.髮色既重要性

4.GEL頭造型教學分享

3.髮色的重要性

應該好大部分人都知道.....如果皮膚白既人 染上 偏紅既顏色 會令皮膚變得更白

如果皮膚色較啡 既人 如果選擇偏啡既 會令頭髮同膚色太接近 感覺好似一達野咁

反而較啡或較陽光既膚色 選擇較MATT 或者冷色系 會可以做出"鍋"既感覺

所以 有效地去選擇色系 係幫助更突顯自己既優點 同埋 整體感覺另外 髮色可以突出 到 層次感

令本來一個平平無奇既頭髮即使懶左唔GEL 都會比較好睇無論長或短 總好過遠睇 係黑色一堆野

但當然 某特定既髮型 係配合黑色相對比較好睇 呢樣野都要取決返 本身個人既喜好

我自己都有時侯會刻意幫客人做BLUE BLACK但只限某種髮型 或者係 個人既整體感覺先講講短頭髮我會搵返差唔多角度
而髮型又差唔多既去比大家睇下(當然係唔同人)

相對上 有顏色既層次會相對比較明顯而且可以做出不同既感覺即使係一把長長既秀髮 唔同色 感覺效果都會唔同

都會直接影響到層次或 量感

甚至可以係一個頭上面玩 比較獨特既花紋當然我定期都會去研究或者學習新既野帶比大家(通常用假頭試好多好多次 先會派上用場)

或者選擇Highlight 而去加強頭髮既獨特性 當然都可以去設計感覺 柔和 漸變 浮誇 陰陽

就算唔剪頭髮只要轉變一個岩自己既髮色 或者 岩感覺 已經可以好大不同有造型上配合 固之然 非常好 就算無
係一個平面上 設計到 唔同既色彩或整個髮色提高左亮度 都令到個頭髮 整體變得更加有
[層次感]

天然 髮色 電髮 同一類髮型

之分別

[Natural] [Color] [Perm]

一把原有既頭髮 除非你本身係屬於 天然 天生都己經好靚既頭髮

無論髮質 髮色 頭髮既線條 同感覺 都係你所預期既 當然無問題

我自己做咁多年就見過 兩位 比較特別既 一個係天生啞綠色 一個就係 天生鬈
但個鬈實到好似set出黎 少少散都無

基本上頭髮 如果你由佢呈現最自然既狀態 真係除非係以上果兩種 萬中無一既

唔係都好難唔靠其他野chemical 去幫助 無論造型又好 層次更加明顯又好

特別d又好

就好似一塊布 唔經過剪裁 唔經過 染色 唔經過配搭 其實都係一塊布

一條褲 佢原先都係一塊平平無奇既布料 就係經過好多唔同既變化

先變得獨特或者令大家喜愛

好多人都會好喜歡 拎好多 比較特別既髮型相比我睇

但往往 無論髮質或髮色都會有差異 所以想表達比大家聽既話

如果你喜歡係果類野 而你自己本身又可能因為工作或者其他原因做唔到果類野擁有既野

基本上 都好難做到好相近 雖然我都好喜歡剪相 因為好有成功感

但只不過 係想透過呢樣野表達比大家聽

其實 髮型係需要靠其他野去配襯先會靚

[Natural]

[Color]

[Perm]

希望大家喜歡

至於頭皮果度 因為近排真係好繁忙 所以比較少時間去收集資料 我會盡快搞

如果大家有咩喜歡既項目或者有關髮型既野我詳細解答 或者透過我專業既知識為大家分享下

不妨留低你想知道既事情 或者問題 等我解答各位

(至於 我基本上每晚訓前都會上黎 答曬大家先訓 因為下午 工作既時間 好難完全去睇曬大家講乜
亦都唔希望 睇漏 所以可能下就 只會逐少逐少覆....多多包涵#goodx# #goodx# )

吹頭好重要 去片(轉載, 唔洗單靠文字咁難明!)

http://www.youtube.com/watch?v=xG69vIn3jWo

除左髮質真係好幼好幼之外
其實大家自己都吹到 只不過係無方法

(文字解說)

首先
洗完頭 最好唔好用護髮素(頭髮遇過洗頭水屬鹼性物質

令頭皮鱗表打開 而令到大家互相糾結 形成粗鞋既質感
令到頭髮無咁容易 塔返落黎)個原理好似用左鹽水咁

洗完頭吹乾 至8成
然後攤大隻手 放係 頭頂既髮轉位度

中指指向正前方
抓起-----用少少力--抓鬆頭髮--風筒加熱--

--然後用風筒既後面(唔好貼咁近)cooldown d頭髮

你會發現頭頂既頭髮鬆起左 證明您成功

然後再用一隻手指甲既泥(我自己用開水溶性偏高既泥 摸上去 卒開佢有d軟林林既質感)

然後放係手心---初勻---亂掃落個頭度(因為確保每條頭髮既份量唔會特別多特別少)

然後將頭髮掃返曬落力 輕力---然後就造大家自己喜歡既造型
泥 係塑型 真正定到型既係靠hair spray

切勿誤以為加多d泥就會hold到過量既髮泥
因為髮泥比較重身 唔夠霧輕 所以會加重頭髮負擔而更快塔下來

hair spary 就伸直隻手 向頭頂上方噴出 唔會直接射落個頭皮度 會對頭皮造成不必要既損害

5.如何正確使用 熱棒/負離子夾

去到呢PART 相信好多人都會自己使用呢類工具
去令自己個髮型變得好睇

提醒各位一下 係用呢D 高溫既工具之前

請確保頭髮係乾透 同埋 盡可能都搽返少少抗熱既Product

係造型既同時 希望都要留意既頭髮既健康

由於 步驟較多 如果 逐樣逐樣打出黎
順住落 唔方便大家睇 同埋收藏

因為呢個cap低都真係有用 可以自己練習下
(如果圖太小或者睇唔清楚 可以問我 我會sd個更清楚既版本比你)
(因為圖係我自己整 所以質素可能會參差小小)

吹頭

負離子

熱棒(鬈)

溫馨提示記得噴上一些專為高溫工具而設的抗熱修護產品 令其對頭髮損害減至最低
達到最佳既造型效果

幼或受損髮質:140度至160度

較粗或健康髮質160-180度

控制夾的時間來取決效果既持續性 最好比返一定既cooldown頭髮 會更加持久

Cooldown係指 係夾完之後 搵野hold住個形 細夾仔或者卷筒都可
而且建議真係夾之前 關上電源 練習一下手勢 確保唔會燙親自己
如果睇唔清D字可以叫我SD原圖比你 多謝支持
6.我自己建設使用既工具(鬈髮用既產品.GEL.泥 .SPRAY.風筒)

利申 我自己係無賣呢類產品(圖片都可以上網搵到既
)

通常都係髮型用品店挑選但我自己用過 或者試過用係我認為都幾好
所以幫大家挑選左幾款我好過既而又好用既產品先由最基本講起

吹頭(呢part好緊要 係決定造型既取向-----定型用既產品)
風筒 呢個牌子風筒 係我好過最耐用 又風力好 又唔會點壞既而且我用開 果個都己經唔係新款

因為我覺得新款既太大風而且奇怪功能太多 我都係鍾意用最basic既款

我用左8年 得閒掃下塵 好耐用 最緊要係風力岩岩好 比一般風筒大

因為眼見好多人買埋唔知咩風筒又好快壞 所以都同大家分享下而且價錢好公道 唔貴

而好多配件都岩呢個咀用 非常好 但唔建議簡3800呢款 我覺得太大風2XXX幾果D款 已經好夠 一個髮型 剪完
用一種正常既風速吹乾 其實正常黎講都應該會有個形所以如果太大 其實都會唔太好

咁我自己都gel 開頭 我鍾意易洗又乾淨既holding唔洗太強 因為holding係取決於spray比較大
所以選擇返d 可以 翻手再整既泥 又唔痴 就最好 都偏matt

但硬另一隻 軟身d既泥 與泥同wetlook 中間 做到帶少少matt既泥既效果(我非常鍾意)
但偏軟岩用 係allback sideback 類 (類似外國人果種)

wet look

呢個唔洗多講個效果 但我覺得好在好在佢茶落去 未即刻硬未即刻透 過30-40秒到 會變硬身好岩係 未梳好個形之前用

因為有30-40秒比你搞一落左頭髮 一陣就會硬通常我用完自己會輕輕用 風罩 慢既熱風 罩乾少少d頭髮 效果更佳

gel鬈 用(男女都ok)

呢個係 一隻soft cream 而且好自然既效果而且呢個牌子出既產品 大多數以treatment做主要

我相信全港甚至日本較貴既salon都用緊呢個牌子既treatment而我自己都有用下 的確幾好 佢出黎效果自然唔笠

又有treatment既成份持續用 仲可以保養到頭髮 雖知道一個鬈頭髮已經好容易kick埋一齊 如果再加上本身髮質唔好係非常容易打結 所以呢隻我都會專登買黎用

不過我覺得價錢貴左少少
gel鬈用 (男女都ok 但有d似以前年代既4+4 通常鍾意wet鬈既人比較喜歡)

都係有保護既成份 但相對地gel完比較濕 如果用左好多年髮品既都知4+4係咩效果 (藍樽慕絲)

佢gel完出黎 類近硬又濕濕地既感覺(或者可能我落得太多)但我自己比較喜歡自然既 唔洗太實既鬈 咁都好取決個人既

當然都取決你自己鍾意咩效果 好用就好用 但我自己唔太鍾意個效果有些少似wet look 但無wet look咁硬

gel鬈用 (男女都ok 我比較鍾意佢有分強硬度1-7)

wax 比 上面兩隻cream d既野 企身少少 而且有強度選擇非常易洗 好用 一般想有少少力既鬈

要用到7度 己經係接近泥既硬度(但佢就算最硬都唔及泥硬)

3度 用於鬈上 有好少好少既力 但可以將毛毛平服

1度 基本上無咩力 但會令頭髮望落似好光滑 唔算太笠而且呢個系列個賣點係 唔會殘留任何product有既物質係頭髮上係好乾淨既

Spray

我唔多噴 但有用過兩三隻唔錯可以比大家參考下 評價黎講唔太多我自己就少噴

一.我自己電左鬈
二.我鍾意自然
三.我對含酒精既產品噴落頭髮度都幾唔鍾意
四.因為酒精會有損害頭髮 spray有呢種成份

spray黎講我其實自己好少噴因為電左髮 本身頭髮已經夠力而且我鍾意自然 撥下 撥下 所以少噴以上既產品

係我自己一路用 覺得好用既產品介紹比大家當然每個人既需求同效果都係唔同

最好根據返你自己用開既髮型師或者係 你自己有一個想要既髮型 去用返岩既product令自己更容易造型

當然 其實造型之前好多人都忽略左一樣野 用咩gel好重要最重要係 你吹成點 吹到個基礎既形出黎

其實有利用於你係落product處理果陣 個效果 持久力 更加好 更加方便同容易

所以提提大家唔好忽視吹頭 而且風筒係非常非常重要!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞