[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
巴打,小弟岩岩漂完上兩次灰,搞到個頭黑哂,係深到室內有光先顯到小小灰 除左再漂染過之外,可以點令佢快啲褪做淺灰而唔係變啡金
女仔如果頭髮長到掂膊頭,耳仔側邊果d就會向外翹
剪過幾個髮型師,有d話想冇咁翹就唔可以偷薄,要d頭髮夠厚夠重先唔會向外翹。
有d就話要入面既頭髮剪短d 剪多d , 咁先唔會頂住外面果層頭髮向內翹入去。入面少頭髮先會多d位俾外面果層頭髮向外翹or 冇咁易頂到外果層翹出去。

邊個既講法先岩??
想問paimore 有無用?

有. 但你講呢個牌子既漂粉定咩

不過本身呢個牌子既product都好好用 不過係成本貴

用黎電左梨花,髮型師講到好好咁電完都唔會傷,諗住問下抵唔抵,電左$1980,但本身D 頭髮染左幾次無咩彈性,係咪做埋b5 會好好多?
想問正確洗頭步驟係點?
我去salon洗頭落三次野,除左洗頭水護髮素仲有咩?
巴打 我個頭去間間salon剪都柒 可唔可以幫幫手

我啲頭髮偏軟想電髮厚少少 但又唔想好明顯 上面果種髮型要點留?點同髮型師講矕嘅程度?叫大矕定細矕?定係有啲易明啲嘅術語?

我啲頭髮偏軟想電髮厚少少 但又唔想好明顯 上面果種髮型要點留?點同髮型師講矕嘅程度?叫大矕定細矕?定係有啲易明啲嘅術語?

sorry 鬈
想問男電完髮係咪要等2日先可以洗頭?
巴打依隻係點電法 依加我d頭髮長到鼻左右 岩唔岩電到咁

咁就一定夠曬長既
髮質問題答唔答
染過漂過電過 啲頭髮分曬叉可以點算
而家染翻黑色 都幾年無再電過髮

慢慢等剪曬 同埋持續地去做treatment 同埋買一set有用既洗頭水

修護牌子建議: milbon (日本野唔錯既)

呂 呢隻牌子又點睇 買左紅色洗頭水加髮膜
個人覺得洗完有少少乾

用一般超市買到既....同專業髮品 好難相提並論

1.我唔會用

2.本身頭髮既用品都係用返專業髮品會好過一般果d...
髮質問題答唔答
染過漂過電過 啲頭髮分曬叉可以點算
而家染翻黑色 都幾年無再電過髮

慢慢等剪曬 同埋持續地去做treatment 同埋買一set有用既洗頭水

修護牌子建議: milbon (日本野唔錯既)

呂 呢隻牌子又點睇 買左紅色洗頭水加髮膜
個人覺得洗完有少少乾

另外之前2 3月左右做過次絲蛋白treatment 係咪隔3個月以上先再做

有d真 係絲蛋白既 就可以keep住做

有d 所謂絲蛋白 係同巴西近似既 做完變直果d 就要隔一段長時間先做(但呢個所謂既絲蛋白都唔係絲蛋白)

真正既絲蛋白係可以keep住做而且係一個護理同保養黎既
齋剪唔染電係咪好難有d咩特別好睇既髮型?

其實係

除非你本身靚仔/本身d頭髮生向 所有野都好靚

否則其實 唔整其他野 真係好難好好睇

舉個小例子

吸引到你留意既髮型 或 髮型書 或髮型圖片都係

大多數有三種

1.gel到好行(gel完出黎都係會有wave)

2.有少少wave 鬈

3.有colour

第1點果個 基本上你自己咩都唔搞唔整 d頭髮唔多聽話 一般人點會gel得到?
巴打,小弟岩岩漂完上兩次灰,搞到個頭黑哂,係深到室內有光先顯到小小灰 除左再漂染過之外,可以點令佢快啲褪做淺灰而唔係變啡金

用洗頭水 同埋買for 灰色既洗頭水果d都會好d

有sliver 或者有紫色果類既洗頭水都ok
女仔如果頭髮長到掂膊頭,耳仔側邊果d就會向外翹
剪過幾個髮型師,有d話想冇咁翹就唔可以偷薄,要d頭髮夠厚夠重先唔會向外翹。
有d就話要入面既頭髮剪短d 剪多d , 咁先唔會頂住外面果層頭髮向內翹入去。入面少頭髮先會多d位俾外面果層頭髮向外翹or 冇咁易頂到外果層翹出去。

邊個既講法先岩??

無睇清實際情況答你唔到 但以上既髮型師都唔多專業

而上述講既原因 都會係唔同情況同埋唔同髮型都會有發生

例如冇咁易頂到外果層翹出去 因為頭髮會跟住個底果d翹出去係正常

如果一個人寒背得勁都會有影響

我覺得佢地唔專業既原因係 到最終 你個問題都好似無咩解決到

而你都唔清楚到底係咩既一回事

其實你而家呢個係形狀(外翹)既問題 唔係剪cutting layer 長短既問題

到膊呢種長頭 本身就會翹 如果專業既髮型師係要比你了解返呢個問題

1.吹頭或自己夾

2.電向入(但遇著唔識電都係麻煩 所以建議自己吹到夾)

有d長度 係必須要經過處理(例如你呢個)

同埋呢種長度本身就會翹 一係就剪走佢 一係就努力留長 一係就自己吹吹佢
想問paimore 有無用?

有. 但你講呢個牌子既漂粉定咩

不過本身呢個牌子既product都好好用 不過係成本貴

用黎電左梨花,髮型師講到好好咁電完都唔會傷,諗住問下抵唔抵,電左$1980,但本身D 頭髮染左幾次無咩彈性,係咪做埋b5 會好好多?

差不多  一般1.5-1.8

最緊要效果姐

做埋b5會好好多 不過其實可能關佢電既手勢同方法事

b5會韌返同彈返
我本身有濕疹底 幾年前試過頭皮濕疹一直都唔敢染/電/拉直
我頭髮乾+硬+偏直 同埋好似永遠都只係識厚唔識長咁 有冇咩髮型提議?

我係女 20歲 對住呢個黑長直斜陰/偶然有村架純頭(其實只係個陰

下面講到1999 唔太明

唔會根據你呢幾個點而得出一個髮型既結論

但如果我覺得你 原天生髮質係乾 硬 偏直 又厚

你可以試下唔好 黑色先 成個感覺會唔同

濕疹底 搽果陣 叫人離開少少頭皮 唔好咁近個root 就可以 同埋事前用返打底

事後都有d for 潔淨殘留chemical物既product

比相佢睇 其實比相佢睇都做唔到

憑你口述 講完都無咩用?

PIN CURL 大section

基本係咁 但個圈度都可以打大打細

一般去到咁細緻既地方 我都係自己落手做

任何chemical 後既頭髮最好隔返24-48小時

視乎本身效果同你既要求

但正常都會隔 等頭髮自然收復返個表層

因為岩岩chemical 完 頭髮會無咁穩定 所以如果想個效果好 就keep住唔好落鹼性野住 (shampoo)

用洗頭水 同埋買for 灰色既洗頭水果d都會好d

有sliver 或者有紫色果類既洗頭水都ok

咁我應該點用?隔日用灰色系洗頭水定日日用?同埋護髮素係夏天應唔應該日日用,唔用我又旱到打結,但之前聽人講又話護髮素本身係油會塞住毛孔
求巴打指教

任何chemical 後既頭髮最好隔返24-48小時

視乎本身效果同你既要求

但正常都會隔 等頭髮自然收復返個表層

因為岩岩chemical 完 頭髮會無咁穩定 所以如果想個效果好 就keep住唔好落鹼性野住 (shampoo)

有無話電完幾耐要可以再電
定係見佢直直地可以去
染完用咩洗頭水要唔要根據翻染咩色
有咩推薦?
電完髮即日洗左頭是咪玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞