[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
想問下頭皮敏感可以用咩洗頭水,同埋係邊到買
唔該巴打
漂完染色
啲色通常幾耐會nut?

幾日就nut左係咪比人呃左
仲廢過買咩泡泡 七日染濟diy

漂頭本來就快甩 而且唔甩先恐怖

油漆hi到頭髮 即刻變銀色 洗極都唔甩

咁樣算好定唔算好

靚既牌子或架仔野 特別色

都係會快甩 而又甩得乾淨無雜色

漂染本身就好似煙花咁

或者漂完上隻深藍等佢自然甩

想襟想特別 咁樣做都係一個好方法

好唔開心
諗住打比佢屌7佢
幾日就冇左8成色同佢講話兩星期實在差太遠

可能係溝通唔好呢

實情有d色 做之前我都會講得好清楚

如果漂後上既色唔深 基本上係一定快

最重要 係 甩完既色 會唔會有雜色同魚魚地色

因為好既product 正常都甩得乾淨 以便轉色或再上(紅除外

同埋 如果簡得深再去甩 其實正常黎講甩出黎都唔太醜既
想問下樓主 我知咁問好空泛 但都想睇下有無見過
而排成日係街見到d 男嘅電髮 望落係頹頹地廢嘅電頭 係有陰嘅 個風格係有d hiphop 咁款 但唔係dreadlock 果d 因為我上網搵唔到圖 所以先想問問!thx

頹廢 有陰 我諗到 但會好hip hop 我 諗唔到⋯⋯

會唔會係呢類

係!類似呢類 但想知髮質太差係咪好影響電出黎嘅效果?因為d fd 個個都話我髮質差
利申 半年前電過一次 已經直返曬

差既定義係? 天生乾天生鬈 唔用開護髮素?

其實搞得chemical 除非你奇差 一般 現今既技術問題都不大 除非黑人咁鬈果種 就有d麻煩

我想剪頭2張圖效果嘅造型,想問係咪需要電?
同埋我本身髮質比較硬,兩側頭髮都向橫生,如果唔電整唔整到頭2張圖嘅造型?電左係咪會好d?同埋有無話兩側要留幾長先電到?
唔該巴打

如果硬底 係

不過軟底都要 電電 (因塌同貼

只係手法唔同

兩邊好向橫生既話 只可以剷個厚厚地既青 join 返⋯⋯
太彈既話 你格硬留都唔會貼
染髮膏有邊隻牌子好

用開shiseido

想試下其他

目標色係? 預期想既效果係?
而家個頭係? 有無漂底?

Shi 其實係正常或幼頭髮上 唔漂黎講佢d色都已經好靚

但每個牌子都有佢比較獨特既點 所以要睇你既目標係?

我想剪sunny呢隻allback 但係次次同髮型師講兩邊後面鏟青undercut都會剪左好似柏豪呢款allback 我應該要點同髮型師剪sunny呢款allback?

直接比相佢

但如果你髮質唔夠彈 向橫生 係做唔到sunny果款
齋染唔漂最淺可以染到幾淺?
覺得漂頭好唔抵玩

就算盡推 點推都係啡啡金金 7-8lv(色版)

再要睇髮質 同目標色

如果怕漂failout得快 其實輕漂一次 都可以多好多選擇同特別(最重要係 選色同漂果個product )

正常/幼頭髮 漂一次 無橙 無雜色 已經可以上好多野
諗住漂染銀灰色
想問下之後會普通護色洗頭水好
定用番灰色補色洗頭水
之前試過染紫色 冇用護色洗頭水
洗洗下變左紅色
之後變番金色

由紫變返紅 應該係漂唔夠 或本身隻紫 唔for kill色

唔關護色sham事

有for sliver 果類既sham
巴打太多post追唔到

你鋪頭係邊度?
想試下
tg https://t.me/cvniuyqpl

No tg

Email only

hair_hairs@yahoo.com.hk
左面頭髮少過右面
留陰係咪應該遮住左面
利申 男 直幼 個頭好塌同薄

可以咁講

但直幼塌薄 你呢種情況 唔電唔靚 100%
巴有整dreadlock?有咩意見或地方推介

無整

香港而家應該都少地方搞 唔太清楚 sorry

有染有天生 而且 膚白 輪廓深⋯⋯ 佢著件背心tee踢拖都好睇架 咁 仲要講髮型咩
想問下如果天生頭髮太黑 淨係想淺一兩度既話 係唔係可以用褪色劑 唔洗漂?

其實唔係人工黑色

只係淺一兩度

唔洗用到退色

假設你 3lv天生黑

正常髮質

你只係想淺 一兩度

用高lv既色膏 用9+12 各半去推 貪心可以12推

幾黑幾硬都淺
左面頭髮少過右面
留陰係咪應該遮住左面

可以咁講

可以點電
之前剪頭髮個師傅都叫我電髮根
但好似好快就玩完
試過電大鬈 睇落係厚左 但勁柒
同埋本身白 諗緊染淺啡好唔好

我想剪頭2張圖效果嘅造型,想問係咪需要電?
同埋我本身髮質比較硬,兩側頭髮都向橫生,如果唔電整唔整到頭2張圖嘅造型?電左係咪會好d?同埋有無話兩側要留幾長先電到?
唔該巴打

如果硬底 係

不過軟底都要 電電 (因塌同貼

只係手法唔同

兩邊好向橫生既話 只可以剷個厚厚地既青 join 返⋯⋯
太彈既話 你格硬留都唔會貼

咁姐係電就解決到太硬既問題?唔洗話留返有d長度先電到?
想搵巴打搞搞個頭
髮質差 中學雞冇漂過染過頭髮
應該因為成日捱夜夜瞓
天生啲頭髮髦髦地 加埋而家髮質差 唔紥頭髮出街嘅話少少風吹埋嚟個頭已經亂到好似打風咁
有咩方法可以改善
應該好多人問過,但無追開post.毒撚出城
M額,啲陰大風一吹,出汗就變barcode,或者散開.有無解決.
本身頭髮幼又薄係咪都要電?一般要幾耐電一次.同埋要點同個師傅講

巴打呢D頭駛唔駛電
同埋有無咩水頭水推介
本身中性偏油
頭髮幼身軟 好似做咗負離子咁 易出油
有冇洗頭水可以推介
我想問我頭髮呢幾年都keep 住染同漂
今年開始發覺頭髮生得好慢 甩多左頭髮 同用左護髮素,護髮膜,髮尾油都依然好乾
本身頭髮係毛躁 硬 粗
有咩treatment 介紹? 依家流行果隻巴西焗油啱唔啱我?
定係直療/b5 比較好?

巴打太多post追唔到

你鋪頭係邊度?
想試下
tg https://t.me/cvniuyqpl

No tg

Email only

hair_hairs@yahoo.com.hk

email 已send ,希望冇跌落垃圾郵件
左面頭髮少過右面
留陰係咪應該遮住左面

可以咁講

可以點電
之前剪頭髮個師傅都叫我電髮根
但好似好快就玩完
試過電大鬈 睇落係厚左 但勁柒
同埋本身白 諗緊染淺啡好唔好

電髮根 好核凸

厚可能係佢剪 (分區大小 /拎個厚薄拎得太少)
用sea ocean mist鹽水+ihairtech gel +bed head spray 都整唔硬個頭 一風吹就亂 求救
利申:軟髮質+gel頭步驟跟足網上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞