[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
本人髮質左邊軟,右邊硬,係咪好罕見

都算既 但 你當兩個頭咁去處理 盡量追返個效果近 就可以

謝解答
不過我都係中間分界向後梳算,易打理好多
留明
日日gel 同噴頭搞到近排頭髮好似甩多咗,想問下有咩產品可以做下日常保養

用返一排 deep clear先

同埋簡返d髮型用品既牌子

Wella gold well 等等會相對較好

然後轉返用d較正常既shampoo

Wella sp balance 果類(記得每次用完洗頭水 要係髮尾落返護髮素)
本人髮質左邊軟,右邊硬,係咪好罕見

都算既 但 你當兩個頭咁去處理 盡量追返個效果近 就可以

謝解答
不過我都係中間分界向後梳算,易打理好多

我諗唔會有人 一世梳一個髮型
日日gel 同噴頭搞到近排頭髮好似甩多咗,想問下有咩產品可以做下日常保養

正常洗髮護髮用品 要夠清潔力 同有頭髮需要既營養

如果真係好怕甩 用心機去吹頭 然後落泥hold 將spray既份量減少
樓主 send左email 比你
Plz check
我想問邊度買鹽水性價比最高?同埋gel飛機頭 如果頭髮又軟又少 瀏海gel唔gel得起?
巴打 如果自己染頭髮既話有冇話染前唔好洗頭?
因為聽過人講染前洗頭會洗左浸油傷頭髮多d
定還是無根據 反而d頭油會影響上色?
高額剪開菇頭 想轉下髮型 比下意見
皮膚偏白
染咩色襯 ?
皮膚偏白
染咩色襯 ?

淺色?
我想問邊度買鹽水性價比最高?同埋gel飛機頭 如果頭髮又軟又少 瀏海gel唔gel得起?

軟同少最好會電電

而家鹽水都少用 有隻新product 叫火山水
都做到果類既效果 性比 比鹽水更高

陣間補返張圖比你

不過就應該鹽水易買d

沙巴 KMS IDA(只限鹽水好用
巴打 如果自己染頭髮既話有冇話染前唔好洗頭?
因為聽過人講染前洗頭會洗左浸油傷頭髮多d
定還是無根據 反而d頭油會影響上色?

任何chemical 前(由其會直接 接觸到髮根)都盡量唔好洗。 頭油係會有幫助 保護髮根

但如果太油 油得好緊要 都有機會會阻礙上色(有時包係面果浸膠膠地 睇上去係油 但其實可能係矽)

同埋都唔建議自己染
一來會更受損
二來 會根位容易淺左+ 唔均勻

愈方便或需要專業判斷既野
往往都會出事
高額剪開菇頭 想轉下髮型 比下意見

好多野可以轉 要睇你除左剪 仲會有咩可以整去配合

同埋要睇髮量 單講剪 高額都可以有好多野去處理左佢⋯⋯ 單憑咁少既資料 要好準確咁答到你 有d難
皮膚偏白
染咩色襯 ?

白其實好多都carry到

淺色都好睇 反而膚色白

選色既時候 反而係睇整體感覺同髮型
樓主 send左email 比你
Plz check

有無收到?
定係我留email係到
個頭軟又油
有咩髮型岩
剷完頭髮都企唔起 變做阿旺
有幾多巴絲專登黎左揾你剪
皮膚偏白
染咩色襯 ?

白其實好多都carry到

淺色都好睇 反而膚色白

選色既時候 反而係睇整體感覺同髮型

搵你剪加染幾錢啊
巴打email 左你
我想問電完髮洗頭會直究竟係myth定真

我琴日補電完, 幾個鐘之後俾屋企帶咗去沉溫泉(係日本)
頭有汗逼住洗頭
依家洗完頭計目前係第30個鐘,應該聽晚先洗頭,有冇用
目前個頭都仲係好曲但係驚洗幾次又會直
好驚自己柒咗,補電完又搞到直又晒錢又傷頭髮,就算係都冇得再補,個頭會超傷,再去又麻煩到人同埋應該唔俾
如果直返建議下次幾多個月後電,今次係第二次電,我係男仔,跟依款
https://beauty.hotpepper.jp/slnH000321836/style/L003281226.html?smb=0

唔該
心思思想買個風筒有咀,可以吹鬆d頭髮,有無好推介?
因為個頭好塌,塊臉又包包地,想吹起個頭遮一遮。
同埋有無咩產品可以keep到個頭唔塌嘅可以推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞