[用心制作]有關所有髮型專業知識等問題-歡迎討論&發問

1001 回覆
105 Like 11 Dislike
有無洗頭水介紹?去黃?有矽無矽有咩選擇?
漂過,染左灰紫藍

鎖色同補色有咩分別,啱啱漂染完,用邊隻好?貴啲都得,最緊要好

而家有d有色既shampoo

鎖色同補色既分別係

鎖 佢既chemical成份一定係低d 當然效果都無咁好
佢會比一般洗頭水洗完 fateout速度慢d 一般可能比較低鹼度

而補色 係直頭隻洗頭水入面有色素 eg.有d 紫色既shampoo( 去黃果d)

有d牌子係有機會愈洗愈紫 所以唔係猛咁用洗得

同埋補色既洗護產品 好既定義我唔知

因為我好重視髮質既 好多去黃或會添加到d 色素既shampoo 一般都好重chemical

其實我個人既睇法就覺得唔太好 我寧願真係甩色咪去返salon 上多次色而且咁樣再上一上就會再襟d靚d

漂後頭一個星期唔好洗咁多頭 就算洗都快洗 水溫唔好太熱
用返d 鎖色既shampoo 就夠(大路牌子: wella goldwell paimore(lz) milbon都可以

因為漂過d質地都會有少少唔同 所以你護髮素方面 可以簡返d treatment黎當護髮素咁用

(以上呢個方法係我覺得對自己最好既方法 效果可能唔及 補色或有色素既shampoo) 不過我覺得對個人 頭皮 頭髮都係最好既選擇
有無洗頭水介紹?去黃?有矽無矽有咩選擇?
漂過,染左灰紫藍

鎖色同補色有咩分別,啱啱漂染完,用邊隻好?貴啲都得,最緊要好

而家有d有色既shampoo

鎖色同補色既分別係

鎖 佢既chemical成份一定係低d 當然效果都無咁好
佢會比一般洗頭水洗完 fateout速度慢d 一般可能比較低鹼度

而補色 係直頭隻洗頭水入面有色素 eg.有d 紫色既shampoo( 去黃果d)

有d牌子係有機會愈洗愈紫 所以唔係猛咁用洗得

同埋補色既洗護產品 好既定義我唔知

因為我好重視髮質既 好多去黃或會添加到d 色素既shampoo 一般都好重chemical

其實我個人既睇法就覺得唔太好 我寧願真係甩色咪去返salon 上多次色而且咁樣再上一上就會再襟d靚d

漂後頭一個星期唔好洗咁多頭 就算洗都快洗 水溫唔好太熱
用返d 鎖色既shampoo 就夠(大路牌子: wella goldwell paimore(lz) milbon都可以

因為漂過d質地都會有少少唔同 所以你護髮素方面 可以簡返d treatment黎當護髮素咁用

(以上呢個方法係我覺得對自己最好既方法 效果可能唔及 補色或有色素既shampoo) 不過我覺得對個人 頭皮 頭髮都係最好既選擇

補圖 paimore lz果隻shampoo
周paimore b5 treatment
電完負離子個頭好塌同貼在
電髮係咪可以令到個頭冇咁塌?

近期仲有隻韓式電髮根好自然同靚既

咩係韓式電髮根
有冇示意圖

有片

https://www.facebook.com/AheadHairTrends/videos/1234630306635262/
我有電有染髮
有無洗頭水護髮素推介

幾好
留緊長頭髮
而家頸後面啲頭髮飛起哂
可以點搞?

你係男留? 目標幾長

一般到膊都會翹 除左電左去 其實唯有忍過去

無錯 我係巴
目標留到kurt cobain個個長度
或者再長啲
但我而家頭髮好厚 再電唔會更加突兀?

電果陣唔好堆到咁厚就可以
可以電得soft既...
巴打想買剷自剷有無介紹
另外想問下巴西bbo 一般幾錢

有隻自剷幾好用

剷極都唔會去到光曬

Panasonic既

有0.8 1.1 1.4 1.7 2.0

仲有3mm套

bbo 一般都1500起跳

短就15-20都有做

長就20-25

因為佢有d唔包果套洗護所以要問清楚

正常都要包 因為果套野係一定要一齊用...
email左樓主,等覆

巴打想買剷自剷有無介紹

有隻自剷幾好用

剷極都唔會去到光曬

Panasonic既

仲有3mm套...

有無型號或姐相呀巴打
你咁講好空範喎 唔該晒
我想問我頭髮呢幾年都keep 住染同漂
今年開始發覺頭髮生得好慢 甩多左頭髮 同用左護髮素,護髮膜,髮尾油都依然好乾
本身頭髮係毛躁 硬 粗
有咩treatment 介紹? 依家流行果隻巴西焗油啱唔啱我?
定係直療/b5 比較好?

本身 毛燥硬粗

其實 新既隻bbo (巴西) 會解決到你既問題

但至於 效果係如何 我有樣版比你睇

想問除左bbp 有冇其他比較平價位嘅treatment 推介?
自己係屋企又可以用咩product 保養返?
Milbon?
Asian Topteam ?

咁就當然係

Paimore b5 / milbon 3.1

B5果兩支home care 我都有用

Milbon 3.1 & paimore b5呢2個都係屋企用?
想問下巴打 最近電同染左
個fd 幫我染果陣話d 頭皮好紅 同埋之前都有d 頭瘡
而家有時會 r 到一塊蕉出黎
D 髮質又好差
請問可以點搞?同有無d 洗頭水推介?
巴打

我又高又瘦
面長尖瘦

頭型呢就偏大(就算剪簿頭髮但睇落好厚

理論上係襯長頭髮髮型
但因為份工要西裝 又professional image
陰又唔可以太長

我想問我應該點搞佢好
因為面型唔太襯all back 同短陰 朋友都係咁講...

Tks
想問下有咩方法整到類似

Wet look gel 如果事前肯夾少少會更好

或有電

Wet look gel係咪姐係類似水咁 有冇邊隻介紹

Post 內有篇講 styling product 你可以望望 有支黑色 粗身

唔該巴打 我買咗嚟用下。但如果我想啲頭髮散啲同冇咁硬 用你post頭 白色個支得唔得
巴打想買剷自剷有無介紹

有隻自剷幾好用

剷極都唔會去到光曬

Panasonic既

仲有3mm套...

有無型號或姐相呀巴打
你咁講好空範喎 唔該晒

頂禿點剪好
可以搵你整dreadlock ?
我想問我頭髮呢幾年都keep 住染同漂
今年開始發覺頭髮生得好慢 甩多左頭髮 同用左護髮素,護髮膜,髮尾油都依然好乾
本身頭髮係毛躁 硬 粗
有咩treatment 介紹? 依家流行果隻巴西焗油啱唔啱我?
定係直療/b5 比較好?

本身 毛燥硬粗

其實 新既隻bbo (巴西) 會解決到你既問題

但至於 效果係如何 我有樣版比你睇

想問除左bbp 有冇其他比較平價位嘅treatment 推介?
自己係屋企又可以用咩product 保養返?
Milbon?
Asian Topteam ?

咁就當然係

Paimore b5 / milbon 3.1

B5果兩支home care 我都有用

Milbon 3.1 & paimore b5呢2個都係屋企用?

Salon 整完都係有home care
想問下巴打 最近電同染左
個fd 幫我染果陣話d 頭皮好紅 同埋之前都有d 頭瘡
而家有時會 r 到一塊蕉出黎
D 髮質又好差
請問可以點搞?同有無d 洗頭水推介?

呢d情況都係似過敏多

染劑唔好或事前無用打底野

其實你可以問返你染果個點搞

因為我唔清楚個實際情況 又無睇過 好難好準確咁答到你

不過 偏方 你可以試試用少少牛奶 落張紙巾度 然後達住患處
想問下有咩方法整到類似

Wet look gel 如果事前肯夾少少會更好

或有電

Wet look gel係咪姐係類似水咁 有冇邊隻介紹

Post 內有篇講 styling product 你可以望望 有支黑色 粗身

唔該巴打 我買咗嚟用下。但如果我想啲頭髮散啲同冇咁硬 用你post頭 白色個支得唔得

得 不過要落多dd
頂禿點剪好

無咩辦法
可以搵你整dreadlock ?

唔整dreadlock
軒仔呢個頭 洗唔洗電?頭髮好幼同直做唔做到呢個效果
頭髮天生曲 但係未算超級曲嗰啲
平時都會夾直個陰先出街
如果拉負離子可唔可以淨係拉個陰 會唔會平啲?
同埋唔會成個頭都咁塌
lm
想問用完髮泥點洗先乾淨
就咁用洗頭水洗好似摸落仲有d泥咁(唔知係唔係心理影響)
同埋用髮泥會唔會易脫髮

想知呢d頭點gel有冇片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞