生酮/低碳飲食 減肥增肌養生

1001 回覆
71 Like 165 Dislike
斷食係一個工具去幫你做到更好
好似我有荷爾蒙問題,斷食對我幫助好大
我好建議人試下,但係唔係必須

碳水我鍾意用google 去睇
Tota carb - fibre = net carb
一開始一日20克net carb計

其實飯係愈早食愈好
朝早時胰島素最低,所以好多人起身都唔覺餓
愈夜胰島素會愈高,所以點解好多人夜晚會想食宵夜

我如果一日一餐,會鍾意下晝三四點時食
我之前會用carb manager
但係已經無用app計

你食幾多protein?
同埋不如講下你啲資料,有啲人係有必要食夠咁多fat, 有啲人係無
同埋以前試過16/8既斷食方法
頭兩個月都有效 第三個月開始唔郁
依家就試緊18/6
可唔可以同步進行?
1. 會
唔計其他,食多左碳水身體hold多左水先
所以我覺得去完一個禮拜旅行都係重得5kg,返黎後一個禮拜減返晒好叻

2. 可以
我16:8呢啲無用,要一日一餐或者EF先有用
個個人適合嘅都唔同,最緊要搵到岩自己
生酮係執行上真係好嚴格好難堅持到
樓主好勁
個人建議簡單啲嘅話可以用carb cycle 配合重訓
無咁辛苦之餘又有效
我每星期打兩日拳
office工
大約每日食1324 cal <<我是旦搵個網黎計的
17g 103fat 83g
唔該你
因為就黎要結婚
所以依家搵方法減肥
拍拖前60kg 拍左9年後85kg
減到去70-75kg我已經心滿意足
有時驚用呢啲方法再做運動會暈
你幾高幾重?
人地話會有體臭係咪真?
特別係女,下面會異常臭
keto個cheat day點計算?
唔係喎,反而無味,香左喎
無得計
因為唔應該有cheat day

我嘅cheat day係飲一啖coke zero
自己聞可能唔覺,外人先聞到
應該話做完運動肌肉會撕裂
食碳水有助修補 然後先大得快
keto操野bulk一定慢過有carbs
我assume你係巴打?
吾。。。
我覺得佢都好夠大隻

睇下同咩人比...
同埋佢係幾時開始keto先?
由瘦底bulk到咁都keto定點?
太少資料好難參考

我覺得你食夠protein
可以再食多啲

Fat可以唔洗強求
食到幾多就食幾多
Eat your fat, don’t drink your fat

菜唔洗驚,但係唔洗好似啲人講咩一日食七杯菜
想食就食,唔想食都唔洗夾硬食
所以斷食期間 做完重訓 係要食野??
預兩年左右
上面張相佢52歲
呢張佢50歲

佢做Carnivore
唔記得講佢CAC score 係 0
好重要
想講下一d迷思。

有班人成日話成太多蛋白質會脫酮,係唔啱嘅。因為你個身體係依身體需要嘅量,用蛋白質整葡萄糖,唔會你俾越多佢整越多。

有班人話要要食好多菜,係冇必要嘅。睇每個人嘅反應,有研究話食太多纖維反而會便秘,食唔到唔需要格梗食,太多菜會影響營養吸收。唔需要打菜汁,大自然係冇攪拌機嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞